Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som sträcker sig från antikens Grekland till efterkrigstidens isolerade kommunistdiktatur.

Albanien
Datum tillkännages senare

Vår resa börjar i den pulserande huvudstaden Tirana. Där blir det en omfattande stadsrundtur som även inkluderar ett museibesök i en före detta atombunker från socialistdiktaturens mörka decennier. Inåt land besöker vi bland annat en av Albaniens vackraste städer, Gjirokastër, med sina pittoreska kullerstensgator och ottomanska hus med skiffertak. Nere i söder stannar vi till vid den märkliga sjön med det ”blå ögat” samt besöker de antika utgrävningarna vid Butrint. Efter övernattning på ett flott spahotell i badorten Saranda fortsätter resan tillbaka norrut längs Albaniens vackra kust och via hamnstaden Durres når vi den isolerade Valbonadalen allra längst uppe i norr, bara ett par kilometer från gränsen till Montenegro. Sista biten av färden till Valbona består av en tvåtimmars färjetur genom det sagolikt vackra bergslandskapet längs floden Drin. En dag med lättare vandring i det natursköna bergsområdet blir det också. Vi återvänder slutligen till Tirana efter att ha stannat till i medeltidsstaden Krujë där det bland annat finns möjlighet att botanisera på basaren, ett eldorado för den som älskar antikviteter och hantverk.

Dag för dag

Dag 1

Skandinavien–Tirana

Ankomst till Tirana. Transfer till mycket centralt belägna Hotel Sky2****, som ligger 5–10 minuters promenadväg från Skanderbegtorget. Vid ankomst med andra flyg vid udda tider kan en extrakostnad för hotelltransfern tillkomma.

Incheckning. Middag nära hotellet.

Inkluderade måltider: middag.

Dag 2

Tirana

Dagens Tirana är en fascinerande blandning av socialistiska monument och muralmålningar i kombination med äldre historiska byggnader. Efter frukost beger vi oss iväg till fots, för att under förmiddagen lära känna miljonstaden, som när den valdes till huvudstad 1920 inte ens hade 20 000 invånare och som saknade representativa ämbetsbyggnader. Inom kort hade dock två italienska arkitekter engagerats för att förnya den unga huvudstaden. Under mellankrigstiden uppfördes en rad nya byggnader med italiensk förebild, exempelvis Regeringshuset, Nationalbanken, Stadsförvaltningen, och kungapalatset, det så kallade Brigadpalatset. Även Hjältarnas Boulevard och Skanderbegtorget omgestaltades. Kvar från tidigare turkisk tid finns det också en del byggnader. Fast många av dem revs, dels av Mussolini under andra världskrigets ockupation samt under kommunistdiktatorn Hoxhas regim efter kriget. På vår stadspromenad upplever vi stadens olika tidsepoker och vi får särskild inblick i socialistperioden genom att besöka Bunk-Art 2-museet, en före detta atomskyddsbunker som i all hemlighet byggdes under inrikesministeriet så sent som 1981-86. Den utgör en av de allra sist uppförda skyddsanläggningarna i diktatorn Enver Hoxhas paranoida bunkerprojekt som omfattade byggandet av uppskattningsvis minst 600 000 bunkrar runt om i Albanien.

Eftermiddagen står till fritt förfogande innan kvällens gemensamma middag intas på en trevlig restaurang i närheten av vårt hotell.

Inkluderade måltider: frukost, middag. 

Dag 3

Tirana–Berat–Gjirokastër (ca 26 mil)

Världsarvsklassade Berat ligger i den bördiga dalgången där floden Osumi rinner fram i skuggan av mjuka bergsryggar. Ottomansk arkitektur och charmiga gränder gör staden till en av Albaniens ”måste-platser” att besöka. En samling vitkalkade hus som klänger sig fast på kullen upp mot det mäktiga citadellet har gett Berat smeknamnet ”Staden med tusen fönster”. I centrum promenerar vi på blankslitna kullerstenar längs smala gränder bland de medeltida husen. Här och var sticker en eller annan minaret upp, och i fjärran skymtar man berget Tomorris snöklädda topp. Det blir tid för lunch på egen hand innan vi lämnar Berat.

Under sena eftermiddagen anländer vi till en annan av Albaniens pärlor, staden Gjirokastër. Vi tar in på anrika Hotel Arggjiro**** för två nätter. På 1930-talet var det ett av Albaniens mest kända hotell, under namnet ”Hotel Savoia”. Under kommunisttiden förstatligades hotellet och byggnaden förföll fullständigt. Det stängde 2002, men så småningom tog privata intressen över, och efter fem års renovering öppnade hotellet åter i sin fulla glans sommaren 2016.

Inkluderade måltider: frukost, middag.

Dag 4

Gjirokastër

Det gamla medeltida fortet som vakar över Gjirokastër har tillsammans med stadens ottomanska bostadshus med sina karaktäristiska skiffertak gett Gjirokastër en plats på Unescos världsarvslista. Under förmiddagen blir det en guidad promenad i de centrala delarna av staden, bland annat med besök diktatorn Enver Hoxhas födelsehus som numera är etnografiskt museum. I över 40 år, fram till sin död 1985, höll han Albanien i ett järngrepp. Allt och alla kontrollerades och övervakades. All kontakt med utlandet ansågs som landsförräderi och straffades hårt. Paranoian visste inga gränser. Till exempel vid ett försök att hålla en sångfestival i Albanien 1984, stoppade Hoxhas regim omedelbart arrangemanget och hälften av sångarna fängslades eftersom deras uppförande var alldeles för ”europeiskt”!

En annan berömd man som föddes i Gjirokastër är den albanska författaren Ismael Kadare. Han växte upp under andra världskrigets absurda förhållanden. Först ockuperades Gjirokastër av italienarna, sedan av grekerna, sedan av italienarna igen, sedan återigen av grekerna och därefter av tyskarna, för att 1944 slutligen befrias av de kommunistiska partisanerna. Kadare var själv marxist – och är det fortfarande, numera bosatt i Frankrike. Han var politiskt aktiv efter kriget och invaldes 1970 i det albanska parlamentet. Men samtidigt uttryckte han delvis missnöje med Enver Hoxhas styre i en satirisk berättelse vilket ledde till att han i slutet av 70-talet förbjöds att utge litterära verk under en treårsperiod. I en tidigare bok Krönika i sten beskriver Kadare för övrigt sin födelsestad i följande romantiska ordalag: ”Det var verkligen en mycket sällsam stad. Man kunde gå på en gata och om man ville, så kunde man sträcka ut armen för att placera sin hatt på toppen av en minaret. Mycket i staden var svårt att tro på, mycket var som en dröm.”

Vår rundvandring i Kadares fascinerade födelsestad avslutas med en gemensam lunch, och därefter står resten av dagen och kvällen till fritt förfogande.

Inkluderade måltider: frukost, lunch.

Dag 5

Gjirokastër–Syri i kaltër (”Blå ögat”)–Butrint–Himara (ca 16 mil)

Efter frukost åker vi iväg till det spektakulära naturfenomenet Syri i kaltër (Blå ögat). Det är en sjö som kännetecknas av att i dess ena ände rinner det upp en källa med klarblått vatten. Kontrasten mot sjöns i övrigt turkosgröna färg gör att det ser ut som ett blått öga. Vi stannar en stund vid sjön för att njuta av de natursköna omgivningarna och den som är vinterbadare kan ta ett dopp i sjön. Vattentemperaturen överstiger aldrig 13 grader!

Efter Blå ögat fortsätter vi till den närbelägna ruinstaden Butrint, där vi först äter gemensam lunch. Sedan blir vi guidade runt i återstoden av den 3000 år gamla staden som grundades av illyrerna och som under antiken togs över av grekerna och därefter av romarna. Vi får bland annat se kvarlämningarna av amfiteatern och resterna av romarnas gamla badhus med sina pelare och portaler innan vi lämnar de världsarvslistade utgrävningarna.

Under eftermiddagen blir det besök hos en olivodlare i byn Qeparo, strax söder om badorten Himara. Vi besöker ett familjeföretag som sedan drygt femtio år tillbaka producerar en högkvalitativ olivolja med traditionella metoder. Precis som i många andra länder vid medelhavet, så används olivolja dagligen i matlagningen i Albanien. Lök är för övrigt också ett mycket viktigt inslag i den albanska kokkonsten och albanerna lär ha den näst högsta lökkonsumtionen i hela världen. Andra vanliga matingredienser är morötter, majs, bönor, kål, körsbär, valnötter och mandlar. Längs kusten dominerar fisk och skaldjur av naturliga skäl, medan man inåt landet gärna äter lamm- eller kalvkött.

Framåt kvällen ankommer vi till badorten Himara och Rapos Resort*****, 50 m från stranden. Kanske lockar ett kvällsdopp, antingen i Adriatiska havet eller i hotellets pool.

Middag på egen hand.

Inkluderade måltider: frukost, lunch.

Dag 6

Himara–Vlore–Durrës (ca 19 mil)

Under förmiddagen finns det möjlighet till bad och promenader i Himara med omgivningar.

Strax före tolv lämnar vi Himara och färdas norrut längs Albaniens vackra kust, där man både passerar natursköna bergspass och strandnära småstäder. Längs vägen kan man emellanåt se fåra- och getaherdar som kommer travande med sina djur.

Vid berget Llogara i nationalparken med samma namn intar vi vår gemensamma lunch innan vi fortsätter förbi kuststaden Vlore. Där vajar den albanska flaggan alltid på stadens centrala torg till minne av den albanska självständighetsförklaringen, som proklamerades i Vlore den 28 november 1912.

Under sena eftermiddagen anländer vi till Albaniens näst största stad Durrës. Denna hamnstad ligger strax väster om Tirana och lockar framför allt med strandpromenader och nattliv. Men här finns även en del historiska sevärdheter. Den mest kända är resterna av den romerska amfiteatern som med plats för 20 000 åskådare var en av de största på Balkan. Om tiden tillåter, besöker vi den innan incheckning på Amfiteatri Boutique Hotel****, som ligger 250 meter från stranden.

Middag på egen hand under kvällen.

Inkluderade måltider: frukost, lunch.

Dag 7

Durrës–Koman–Fierzë–Valbona (ca 25 mil)

Vi startar tidigt på morgonen från Durrës för att fortsätta färden norrut. Dagens etapp är inte överdrivet lång i mil räknat, men färden är ganska tidskrävande, eftersom Valbona ligger mitt i de svårtillgängliga Albanska alperna i den allra nordligaste delen av landet.

Efter att ha passerat strax söder om Shkodra, en av Albaniens äldsta städer, kommer vi vid lunchtid fram till sjön Komani, som egentligen är en kraftverksdamm, skapad i mitten av 1980-talet genom att floden Drin dämdes upp. Från Komani tar vi färjan till Fierzë, en båttur som tar ca två timmar och som går genom ett dramatiskt fjordliknande berglandskap som är gränslöst vackert. Fågellivet är rikt och med lite tur kan man få se kungsfiskare, gråhäger och kanske till och med göktyta.

Ombord på färjan äter vi våra medhavda lunchpaket och efter att vi har lagt till i Fierzë så återstår det en dryg timmes färd på slingriga vägar innan vi under eftermiddagen är framme i den lilla byn Valbona där vi tar in på det lite enklare Hotel Villa Dini*** för två nätter.

Inkluderade måltider: frukost, lunchpaket, middag.

Dag 8

Valbonadalen

Den här dagen ägnar vi åt att vandra i Valbonadalens nationalpark eller Prokletije som området kallas och som betyder ”De fördömda”. Naturen är storslagen med bergstoppar som når upp till drygt 2000 meter över havet. Det finns en hel del vilda djur och rovfåglar, som exempelvis lokatt och brunbjörn, samt örnar och falkar. Floran är riklig med tusentals olika växter, varav många är endemiska. Dessa hänförande bergstrakter är en av Europas bäst bevarade hemligheter och det känns som tiden stått still i den här isolerade delen av världen. Hästar och fjällkor är en vanlig syn, likaså de enkla herdarna som vallar sina får längs småvägarna. Bergslivet förflyter på samma idylliska sätt som det gjort i århundraden. Under vår vandring passerar vi små byar och blir kanske inbjudna på en kopp bergste hos ortsborna. Albanerna är kända för sin gästfrihet!

Området har även ett mörkt förflutet i form av de ökända blodsfejderna som splittrat familjer och som har lett till många tragiska människoöden. När den brutala kommunistregimen kollapsade 1991 ökade dessa fejder dramatiskt. Rättsväsendet fungerade inte, korruptionen bredde ut sig och det uppstod konflikter i samband med privatiseringen av tidigare tvångsnationaliserade tillgångar. Människor tog lagen i egna händer och åberopade de traditionella seder som finns i en medeltida lagsamling, Kanun. En av dessa sedvänjor ger en familj rätt att utföra mord om någon i familjen förolämpats allvarligt eller dödats, vilket kan leda till fejder som varar i flera generationer. Men lagsamlingen Kanun är inte bara av ondo. Den innehåller också positiva åtaganden, som att en alban alltid ska hålla sina löften och att han ska bemöta gäster med respekt i sitt hem. Detta gjorde till exempel att albanerna under andra världskriget räddade ett tusental judar undan nazisternas förintelseläger, eftersom albanerna lovat att ge dem skydd.

Vår vandring i Valbonadalen är av det lättare slaget. I lugnt tempo promenerar vi under dagen ca 5–7 km med en höjdskillnad på ca 400–600 meter. Vandringen kommer att anpassas efter väder och vind. Men det är naturligtvis tillrådligt att ha med praktiska och varma kläder. Byn Valbona ligger på ca 1000 meters höjd, vilket kan innebära lite kyligt väder. Under dagen äter vi vår medhavda picknicklunch på lämplig plats.

På kvällen äter vi gemensam middag i ett traditionellt familjehem där det också bjuds på lite folkloristisk musikunderhållning.

Inkluderade måltider: frukost, picknicklunch, middag.

Dag 9

Valbona–Kruje–Tirana (ca 30 mil)

Efter frukost lämnar vi Valbona och färdas med bussen tillbaka mot Tirana. På vägen blir det ett par timmars uppehåll i Kruje, en kompakt liten stad som klamrar sig fast högt upp på en brant bergssida ovan dalen. Det är en ort som ligger alla albaner varmt om hjärtat, för härifrån ledde nationalhjälten Skanderbeg självständighetskampen mot turkarna på 1400-talet. Under flera årtionden användes slottet i Kruje som bas i kriget mot turkarna. Vi gör ett besök i slottets museum. Innan vi fortsätter tillbaka till Tirana blir det tid för lunch på egen hand och möjlighet att botanisera bland hantverk och souvenirer på basaren.

I Tirana tar vi återigen in på Hotel Oxford**** och senare på kvällen blir det avskedsmiddag på en trevlig restaurang i närheten av hotellet.

Inkluderade måltider: frukost, middag.

Dag 10

Tirana–Skandinavien

Efter ett par timmars vila på hotellet avgår transfern till flygplatsen kl. 02.00.

Med reservation för ändringar i programmet.

Hotellista

Tirana

Hotel Sky2****, Reshit Collaku 38 (3 nätter)

Gjirokastër

Hotel Kalemi2***,  Alqi Kondi (2 nätter)

HIMARA

Rapos Resort*****, SH8 (1 natt)

Durrës

Amfiteatri Boutique Hotel Durres****, Rruga Kalase (1 natt)

Valbona

Villa Dini***, Valbonadalen (2 nätter)

Priser

Grundpris för resan (baserat på del i dubbelrum) är 12 600 SEK exkl. flyg.
Beräknat på 15–20 personer i gruppen.

I priset ingår:

  • 9 övernattningar inkl. 8 frukostar enligt dagsprogrammet
  • 5 luncher (varav en picknick och ett lunchpaket)
  • 6 middagar
  • samtliga transporter, besök och inträden enligt dagsprogrammet
  • svensk reseledning samt engelsktalande lokalguide under hela resan

Deltagarantalet är begränsat till max 24 personer.

Enkelrumstillägg 2 900 SEK.

Flyg

Resans pris inkluderar inte flygresan till Albanien. Boka själv på nätet, eller kontakta LG Travel, så hjälper vi dig med bokningen, tel 040-669 00 50 eller epost info@lgtravel.se.

Praktisk information

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & UngernDatum tillkännages senare  

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »

Våra andra resor