Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön.

Polen, Slovakien & Ungern
Datum tillkännages senare

 

Från norr till söder färdas vi på räls genom det bördiga jordbrukslandskapet ner till Kraków, en stad med mycket kulturhistoria och medeltida charm. Färden fortsätter till Slovakien där det blir en dags uppehåll för vandring i de natursköna Tatrabergen. I grannlandet Ungern stannar vi ett par nätter i den charmiga huvudstaden Budapest där vi bland annat gör en stadsrundtur på cykel! Naturligtvis finns det också tid för varma, rogivande termalbad, kafébesök och shopping. Avslutningsvis stannar vi till en natt i den vackra barockstaden Passau i Sydtyskland innan vi tar nattåget från Berlin till Malmö.

Program dag för dag

Dag 1

Ystad–Świnoujście

Innan vårt gemensamma tågresande börjar tar vi nattfärjan från Ystad till Świnoujście i Polen. Ombord äter vi gemensam middag på kvällen innan det är dags att dra sig tillbaka till hytten för en god natts sömn. Båten avgår klockan 22.30 och ankommer till Świnoujście strax före klockan sju på morgonen, dagen därpå.

(inkluderade måltider: middag ombord på färjan)

Dag 2

Świnoujście–Kraków

I tidig morgonstund ankommer färjan till Świnoujście och vi promenerar från färjeterminalen till järnvägsstationen, som ligger ca 800 m bort. Från stationen tar vi morgontåget till Kraków. Under dagen färdas vi bekvämt tvärs igenom Polen, från norr till söder, förbi historiska städer som Zielona Góra och Wrocław. Framåt sjutiden på kvällen anländer vi till Kraków, som med sina gotiska kyrktorn och ståtliga renässanshus är en förtjusande vacker pärla bland Europas städer. Som tidigare polsk huvudstad, och med ett av Europas allra äldsta universitet, är Kraków också en historiskt intressant stad. Huvudstadsepoken slutade 1596 när den svensk-polske kungen Sigismund Vasa beslöt sig för att göra Warszawa till kunglig residensstad istället för Kraków. Rollen som landets mest betydande universitetsstad har Kraków dock fått behålla, och bland stadens berömda studenter kan nämnas den polska astronomen Nicolaus Copernicus, påven Johannes Paulus II och litteraturpristagaren Wisława Szymborska.

Från Krakóws järnvägsstation är det 10-15 min promenad till hotel Wyspiański, som ligger centralt i anslutning till Gamla stan. Efter incheckning äter vi gemensam middag på en trevlig restaurang i hotellets närhet.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

Dag 3

Kraków

Hela denna dag ägnar vi åt Polens kungliga gamla huvudstad. Under förmiddagen blir det en guidad stadspromenad som avslutas med gemensam lunch. Eftermiddagen och kvällen står sedan till fritt förfogande.

Trots att främmande arméer gång efter annan har dragit fram över Polen som brutala ångvältar och härjat vilt i landets städer, så har Kraków lyckats klara sig undan krigens förstörelse. Idag är stans välbevarade historiska kärna en världsarvsklassad och populär turistattraktion. I centrum ligger det stora torget, Rynek Główny, med den berömda tyghallen, ett medeltida shoppingcentrum, där det under renässansen framförallt handlades med lokala tyger, kläder, läder, siden, salt, kryddor och vax. Numera är det smycken, hantverksprodukter och olika turistsouvenirer som erbjuds till försäljning i stånden som ligger på rad i byggnadens långa arkadgång på bottenvåningen. En trappa upp är ett konstmuseum inhyst.

I torgets sydvästra hörn ligger den likaledes berömda Mariakyrkan, i vilken man kan beskåda den kända tyska bildhuggaren Veit Stoss obestridliga mästerverk, ett imponerande altare i trä. Den som orkar trava upp för trapporna (239 steg) i norra tornet belönas med en fantastisk utsikt över Kraków – och där uppe kan man dessutom säga hej till tornblåsaren som varje heltimme spelar trumpet i samtliga fyra väderstreck, dygnet runt. Han framför en traditionell melodi som enligt sedvänjan tvärt avbryts efter ca 15 sekunder. Under medeltiden signalerade den tidpunkten för stadsportarnas öppnande på morgonen, respektive stängning på kvällen. Den abrupta avslutningen är till minne av en tornblåsare som enligt legenden tvärt avbröts när han en dag år 1241 fick en pil i halsen i samband med att han med hjälp av trumpetmelodin slog larm om att fientliga mongoler var i antågande.

På en höjd i anslutning till Gamla stan ligger det mäktiga borgkomplexet Wavel med Krakóws ståtliga katedral. I katedralen ligger den polska kungen Sigismund III Vasa (som också var svensk regent under åren 1592-1599) begravd tillsammans med de flesta av Polens härskare. Deras påkostade och vackert utsmyckade sarkofager ger en bild av de medeltida kungarnas makt och rikedom.

Under eftermiddagen kan man förslagsvis ta en promenad i Krakóws gamla judiska kvarter, Kazimierz, där delar av Steven Spielbergs film ”Schindler’s List” spelades in. Genom att anställa judar i sitt emaljeringsföretag Emalia räddade verklighetens Oskar Schindler över 1200 personer från att hamna i nazisternas utrotningsläger. Sedan 2010 är en av fabriksbyggnaderna inrättad som museum med utställningar som ger en gripande bild av de judiska familjernas svåra situation i Polen under nazisttiden.

För den som är konstintresserad rekommenderas ett besök på Polens äldsta museum, Czartoryskimuseet. Där kan Leonardo da Vincis berömda målning ”Damen med hermelinen” beskådas. Museet skapades 1796 av furstinnan Izabella Czartoryska för att härbärgera adelsfamiljens samlingar av konst, juveler och diverse krigsbyten.

Efter en lång dag kan det också vara skönt att bara ta det lugnt, att slå sig ner på ett av Krakóws många mysiga kaféer och dricka en kopp kaffe och smaska i sig en ”Kremówka Papieska” (Påvens gräddbakelse), som fått sitt namn därför att det var Johannes Paulus II:s favorit bland polska bakverk.

(inkluderade måltider: frukost, lunch)

Dag 4

Kraków–Starý Smokovec

Denna dag ”fuskar” vi och har en egen chartrad buss till förfogande för transport till Starý Smokovec i slovakiska Tatrabergen. Vi inleder dagen med att besöka den historiska saltgruvan i Wieliczka, en mil öster om Krakow. Gruvan är från 1200-talet och det utvinns fortfarande en aning salt ur den – ungefär lagom mycket för att tillgodose souvenirbutikernas behov. Detta gör att man kan skryta med att Wieliczka är den enda medeltida gruvan i världen som fortfarande är i bruk. Fast nu är det knappast därför som runt en miljon turister årligen kommer på besök. Det som lockar är de fantastiska underjordiska salarna som är smyckade med pampiga ljuskronor, gjorda av glittrande saltkristaller, imponerande saltstatyer och enastående skickligt gjorda saltreliefer. Nere i gruvan finns bland annat ett stort kapell, en självserveringsrestaurang, flera souvenirbutiker och till och med en idrottshall.

Efter besöket i saltgruvan serveras vi gemensam lunch på en trevlig polsk restaurang i Wieliczka, och därefter går färden vidare till Zakopane, som ligger i Tatrabergen några kilometer från gränsen till Slovakien. Vintertid är det ett populärt resmål för skidåkare och på sommaren lockar orten till sig vandrare och bergsbestigare. För vår del stannar vi till för en kaffepaus i Zakopane innan vi rullar vidare till gränsövergången in till Slovakien. Den natursköna vägsträckan längs Höga Tatras bergstoppar avslutas med att vi så småningom anländer till kur- och skidorten Starý Smokovec. Vi tar in på flotta Grand Hotel Starý för två nätter. Detta anrika hotel öppnade 1904 och har under årens lopp tagit emot ett flertal prominenta gäster, såsom Sachsens sista kung Friedrich August III, president Eduard Beneš, som ledde Tjeckoslovakiens exilregering under andra världskriget, Harold Wilson, brittisk premiärminister på 1960- och 1970-talet samt Kubas tidigare ledare Fidel Castro.

På kvällen äter vi en gemensam middag under kristallkronorna i hotellets restaurang.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

Dag 5

Starý Smokovec

Hela dagen i Starý Smokovec står till fritt förfogande. För de som känner för lite motion, frisk luft och vackra vyer finns det möjlighet att följa med på en gemensam vandring i bergen till den närbelägna orten Tatranská Lomnica. Från Starý Smokovec promenerar vi upp till Hrebienok på 1300-meters höjd, vilket tar en timme ungefär. Vill man inte gå till fots, så kan man ta bergbanan upp istället (ingår inte i resans pris). Från Hrebienok vandrar vi sedan sex kilometer, via pittoreska ”Studený potok” (Kalla vattenfallen), upp till Skalnaté Pleso, en sträcka som tar ca 2-2½ timme att gå. Väl framme i Skalnaté Pleso kan det passa bra att luncha, medan man njuter av den fantastiska utsikten, innan det blir linbana ner till Tatranská Lomnica. Därifrån tar vi tåget tillbaka till Starý Smokovec (kostnad för linbana och tåg ingår inte i resans pris).

När det gäller vandringar, så finns det flera alternativ att välja mellan. Någon speciell vandringsguide behövs inte om man håller sig till de välmarkerade turistlederna. Skulle vädret vara dåligt, eller om man känner för att bara ta det lugnt, kan man under dagen ta en kortare promenad och sen njuta av hotellets spa- och relaxavdelning som till en extra kostnad erbjuder bastubad, pedikyr, honungsmassage etc.

Middag på egen hand på kvällen.

(inkluderade måltider: frukost)

Dag 6

Starý Smokovec–Budapest

Efter frukost är det dags att åter borda ett tåg. Från Starý Smokovec åker vi via Bratislava mot Ungern och framåt 17-tiden anländer vi till Budapest, Donaus drottning. Från Västra station tar vi tunnelbana till vårt centralt belägna hotell där vi checkar in för tre nätter.

På kvällen äter vi gemensam middag på Restaurang Rosenstein Vendéglő, fem minuters promenad från hotellet.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

Dag 7

Budapest

Idag väntar en härlig heldag i Ungerns huvudstad Budapest. Med cykel tar vi oss runt bland stadens vackra sevärdheter som Hjältarnas torg, parlamentsbyggnaden, Gellérthöjden och Fiskarbastionen. Givetvis blir det även en sväng ut på den bilfria Margaretaön, som ligger mitt i floden Donau. Budapests lummiga parkområden i kombination med 20-30 mil cykelvägar gör stan mycket attraktiv för cyklister. Faktum är att Budapest hamnade på trettonde plats när en dansk cykelorganisation för några år sedan listade världens mest cykelvänliga städer.

Under dagen äter vi gemensam lunch och efter att vi återlämnat våra hyrcyklar, står kvällen till fritt förfogande.

(inkluderade måltider: frukost, lunch)

Dag 8

Budapest

Dag två i Budapest står till fritt förfogande. För dem som vill åker vi efter frukost gemensamt till Centrala saluhallen och Gellértbadet, som ligger vid Frihetsbron på varsin sida av floden Donau. Den stora vackra inomhusbassängen på Gellértbadet är som en översvämmad balsal. Men det finns även ett andra bassänger, bland annat en lite modernare utomhusbassäng med vågmaskin – till barnens stora lycka. Det varma källvattnet som används till Gellértbadet nyttjades enligt gamla skrifter redan under 1500-talet. I Budapest finns det totalt 118 källor som dagligen förser staden med ca 70 miljoner liter termalvatten som är upp till 80°C varmt. Ett flertal termalbad i staden utnyttjar dessa varmvattenkällor.

På andra sidan Donau, från Gellértbadet räknat, ligger den stora centrala saluhallen. Själva byggnaden är i sig en sevärdhet: en jättelik stålkonstruktion i två våningar plus källare. Invändigt möts man en kakafoni av färger och dofter från ostar, korvar och andra charkuterivaror, paprika, vitlök, gåslever, tokajviner, kryddor etc.

Dessutom kan man handla ungerskt hantverk och det sedvanliga turistkrimskramset, som till exempel kaffekoppar och t-tröjor med kommunistmotiv.

Apropå kommunism, så för den som är intresserad av nutidshistoria rekommenderas att besöka ”Terrorns hus”, ett museum som invigdes 2002 och som fokuserar på Ungerns två odemokratiska regimer under 1900-talet: den nazistiska under kriget samt den efterföljande kommunistiska under efterkrigstiden.

Att ta en kopp kaffe på något av Budapests berömda kaféer kan också rekommenderas, eller varför inte köpa ett glas gyllene tokajer-vin på vinbaren DiVino vid Stefansbasilikan, slå sig ner ute på kyrktrappan och njuta av vinet i eftermiddagens solsken.

På kvällen beger vi oss iväg med spårvagn till trevliga restaurang Szeged för att äta lite ungerska specialiteter och titta på en folkloreuppvisning med musik och dans.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

Dag 9

Budapest–Passau

Efter frukost lämnar vi Hotel Hungaria, promenerar vi över gatan till Östra Station och tar 08:40-tåget mot Österrike och Tyskland. Efter byte i Linz ankommer vi strax efter lunch till Passau, ”Treflodersstaden”, som ligger fantastiskt vackert där floderna Donau, Ilz och Inn möts. Från stationen promenerar vi de 500 meterna till vårt hotell, Weisser Hase, som ligger i Gamla stan alldeles i närheten av den imponerande domen.

På kvällen äter vi gemensam middag på en av stans många trevliga restauranger.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

Dag 10

Passau–Berlin

Vi lämnar Passau vid lunchtid och tar eftermiddagståget till Berlin där vi byter till nattåget mot Malmö.

(inkluderade måltider: frukost)

Dag 11

Hemkomst till Malmö

Halv åtta på morgonen ankommer vi till Malmö C.

Fakta om resan

Datum: tillkännages senare

Pris (del i dubbelrum): 23 800 SEK

Anmälningsavgift: 3 000 SEK

Slutbetalning: tillkännages senare

I priset ingår:

  • 1 övernattning inklusive frukost i insides tvåbäddshytt på färjan Ystad-Świnoujście
  • 8 hotellövernattningar inklusive frukost enligt dagsprogrammet.
  • 1 övernattning på tåg (Berlin–Malmö)
  • 3 luncher enligt dagsprogrammet
  • 6 middagar enligt dagsprogrammet
  • transporter, besök och inträden enligt dagsprogrammet
  • svensk reseledning under hela resan.

Deltagarantal: max 16 personer.

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor