Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Bol, Brač, Kroatien
14–21 september 2022

 

Dalmatinerhunden lär ha sitt ursprung i dessa kusttrakter och har fått sitt namn efter det kroatiska landskapet. Kuststräckan och dess öar betraktas som en av Europas absolut vackraste med namnkunniga öar som Brač (uttalas ”bratch”), Hvar, Korčula och Vis. Brač är den största av dem och mäter 35 km i öst-västlig riktning och drygt 10 km från norr till söder, och där är här vi har vår bas under veckan, i lilla staden Bol som är belägen på södra sidan av Brač och har en livlig gammal stadskärna med barer och genuina restauranger som serverar dalmatiska specialiteter av närproducerade råvaror.

Vårt hotell ligger vid det pinjeträdkantade promenadstråket mellan Bol och en av Europas mest kända stränder Zlatni rat (’det gyllene hornet’), vars vittbekanta udde skjuter ut i havet likt ett horn och ändrar form efter tidvattnet. Som de flesta andra stränder längs Adriatiska havet är det klappersten, så badskor rekommenderas (kan köpas på plats). Adriatiska havets kristallklara vatten inbjuder till dykning/snorkling, och på ön finns härliga vandringsleder genom doftande pinjeskog till härliga utsiktspunkter.

Brač är också världskänt för sin vita marmorliknande kalksten som sedan romartiden exporterats till när och fjärran. Kungliga slottet i Stockholm är till viss del byggt av sten från Brač, liksom Vita huset i Washington och riksdagshuset i Berlin.

Kroatien är EU:s senaste medlemsland och upptogs i unionen 2013. Det går bra att betala i euro, men Kroatien har sin egen valuta, kuna (HRK).

Välkomna med LG Travel till en ljuvlig vecka förlagd vid en av Europas absolut vackraste kuststräckor.

Kroatien har avskaffat alla coronarestriktioner.

Elaphusa Resort****

Elaphusa Resort ligger 50 meter från havet och en kort promenad från den populära stranden Zlatni rat åt ena hållet och Bols centrum åt det andra. Här finns tennisbanor, bowlinghall samt öns största friskvårds- och fitnesscentrum. Därtill såväl inomhus- som utomhuspool och spaavdelningen Thalasso med bastu, bubbelpooler och olika spabehandlingar.

www.bluesunhotels.com/en/hotel-elaphusa-bol-brac

Dag för dag

Dag 1 | Onsdag 14 september

Ankomst till Brač

Avresa från Kastrup är kl. 11.20 och ankomst till Split kl. 13.35. Reseledning möter vid ankomst och vi beger oss direkt till flygplatspiren för knapp timslång båttransport till Brač. Vår privata båttransfer lägger till vid hotellet och efter incheckning och lite acklimatisering beger vi oss på kvällen på en promenad in till centrum av Bol där en smaklig välkomstmiddag väntar på en av restaurangerna.

Bol, ön Brač. Foto: Adriana Drljepan/Unsplash.

Dag 2 | Torsdag 15 september

Örundtur med oliv- och vinodlingar

Vi ägnar dagen åt en örundtur och besöker öns äldsta stad Škrip. Dessutom får vi inblick i stenindustrin och hur stenhuggare arbetar med den karakteristiska Brač-kalkstenen. Vi gör även stopp vid oliv- och vinodlingar och provsmakar de förträffliga produkterna, liksom att vi under dagen avnjuter en typisk lunch på ett värdshus.

På kvällen beger vi oss på middagsexkursion i Bol.

hav och klippig kust
Bols kommun. Foto: Rodrigo Castro/Unsplash.

Dag 3 | Fredag 16 september

Båttur till Blacabukten

Vi gör en halvdagstur till den säregna Blacabukten, dit vi endast kommer med båt. Här i denna ensligt belägna vrå av ön ligger ett övergivet grottkloster där munkarna tidigare levde avskilda från omvärlden. En två kilometers promenad tar oss dit och platsen ger ett sällsamt intryck. Vi återvänder med båt till Bol och serveras en god lunch på lokalt värdshus. Resten av dagen ledig för egna påhitt.

Dag 4 | Lördag 17 september

Besök i Split

Vi tar direktbåten från Bol till Split, som avgår kl. 11.55 och tar en timme.

Splits gamla stadskärna tjusar med vindlande gränder och arkitektur som spinner över 2000 år. Centrum utgörs till stor del av lämningarna efter den romerske kejsaren Diocletianus palats från 200-talet, när denna del av Kroatien utgjorde den romerska provinsen Illyrien.

Här finns många fantastiska restauranger, kaféer och barer med skön och livlig stämning. Split har nästan 200 000 invånare och ett betagande läge på en halvö i Adriatiska havet. Längs havet sträcker sig den berömda hamn- och strandpromenaden som kallas Rivan.

Split lockar också med gott shoppingutbud, allt från lokala småbutiker och marknader till stora shoppinggallerior.

Vi tillbringar eftermiddagen i Split och äter på kvällen en god middag innan färjan avgår kl. 21.00. Efter 45 minuter är vi i Supetar på norra delen av Brač, så det blir ytterligare en dryg halvtimmes färd med minibuss innan vi är tillbaka i Bol.

Dag 5 | Söndag 18 september

Båttur till Hvar och Pakleniöarna

Vi gör en heldags båttur till ön Hvar, söder om Brač, och de intilliggande Pakleniöarna, där ljuvliga bad i Adriatiska havets kristallklara vatten väntar. Det blir också landstigning på Hvar och en liten rundtur i dess pittoreska huvudort (som också heter Hvar).

Lunch ingår under dagen.

gränd med bänkar och bord
Gränd i Hvar. Foto: Niklas Bönnemark.

Dag 6 | Måndag 19 september

Dagsutflykt till Dubrovnik (efter önskemål)

karta

Den som vill kan göra en dagsutflykt till Dubrovnik.

Båt avgår från Bol kl. 08.30 och kommer fram till Dubrovnik kl. 12.15. Färdvägen genom den kroatiska skärgården är mycket vacker och båten lägger till i Makarska på fastlandet samt på öarna Korcula och Mljet.

Återfärd från Dubrovnik är kl. 16.00, så under uppehållet hinner man med att promenera runt på innerstadens berömda ringmur samt botanisera bland den gamla stadskärnans gränder.

Återkomsten till Bol är kl. 19.45, det vill säga lagom för att ansluta till aftonens gemensamma middag i hamnen.

Kostnad för båtbiljett Bol–Dubrovnik–Bol är ca 850 SEK.

Dag 7 | Tisdag 20 september

Brač på egen hand

Dagen ledig för egna upptåg. Mycket populärt på Brač är att sätta sig på lokalbuss och ta sig fram på ön.

Middag på kvällen.

strand
Zlatni rat, Brač. Foto: Karolina Kołodziejczak/Unsplash.

Dag 8 | Onsdag 21 september

Hemresa

Utcheckning och avresa mot flygplatsen vid 10-tiden. Båttransfern tar oss på en timme till flygplatsen.

Direktflyg från Split till Köpenhamns flygplats avgår kl. 14.25 och landar kl. 16.45.

 

Resan i korthet

Dag 1: Ankomst till Brač.

Dag 2: Örundtur med oliv- och vinodlingar.

Dag 3: Båttur till Blacabukten.

Dag 4: Besök i Split.

Dag 5: Båttur till Hvar och Pakleniöarna.

Dag 6: Dagsutflykt till Dubrovnik (efter önskemål).

Dag 7: Brač på egen hand.

Dag 8: Hemresa.

 

Praktisk information

Priser

Baserade på valutakurs 10,60–11,00 SEK/EUR

Grundpris per person: 17 900 SEK
Enkelrumstillägg sju nätter: 2 600 SEK

I grundpriset ingår

  • flyg i ekonomiklass med SAS från Kastrup till Split och åter
  • flygskatter
  • fem middagar och tre luncher
  • sju nätter med frukost i rum med balkong/havsutsikt
  • flygplatstransfer med båt i Split
  • utflykter och transporter enligt program
  • lokala skatter och avgifter samt EU-moms
  • LG Travels reseledning.

 

Villkor

Arrangör av resan är LG Travel (Limhamnsgruppen AB), 556982-4500. Du hittar våra villkor här: SRF:s allmänna resevillkor för paketresor och Limhamnsgruppen AB:s särskilda villkor.

Försäkringsskydd

Se gärna över ditt försäkringsskydd. Detta kan behövas i fall av av sjukdom innan avresa, sjukdom/olycka på plats, stöld mm. Önskar man teckna reseförsäkring, går det att vända sig till ERV-Europeiska eller Gouda.

Bokning och betalning

Bokning ska göras senast den 30 juni 2022 (för möjlighet till fri avbokning senast den dagen). Efter detta datum gäller avbokningsreglerna enligt våra villkor.

Bokning kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med bokningen inbetalas anmälningsavgiften 2 500 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 29 juli 2022.

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & UngernDatum tillkännages senare  

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor