Vilda västern och djupaste södern – USA med tåg

Från Chicago, Illinois, via Iowa och Nebraska till Colorado. Via Klippiga Bergen till Utah och Arizona. Till navajoindianernas Kayenta. Route 66 genom Painted Desert. 1:a klass panoramavagn vid Grand Canyon. Los Angeles, Santa Monica sedan tåget Sunset Limited via Yuma till Tucson, Arizona. Längs gränsfloden Rio Grande till Houston, Texas. New Orleans och till sist Memphis!

Datum tillkännages senare

i lagom mak Genom 13 stater med tåg!
Västerns och söderns kulturer, vyer, dofter, SMAKER och musik på 16 dagar.

Med tåg reser vi genom småorter och betagande landskap till platser dit man annars aldrig kommer. Vi reser med de klassiska linjerna genom vidunderlig natur där man verkligen hinner se och njuta av både fantastiska omgivningar, god mat och dryck.

I fina kupéer för två som på natten förvandlas till sovkupéer ser vi både västern och södern på nära håll. Och, jovisst, om man vill kan man boka en egen kupé.

Vår reseledare Jörgen Westerhov visar er en stor del av Amerika med tåg, guidade rundturer med buss och till fots i de olika städerna, och till speciellt utvalda restauranger och sevärdheter.

Reseöversikt över en storslagen resa i storslagen natur och kultur

Detta ingår i vår tågburna USA-upplevelse:

Dag 1
Flyg till Chicago, middag och övernattning på THE WHITEHALL HOTEL.

Dag 2
Tågavgång med California Zephyr från Chicago.
Middag och övernattning ombord i “Superliner Roomette”

Dag 3
Efter lunch på tåget ankommer vi till Glenwood Springs, Colorado.
En natt på DENVER HOTEL.

Dag 4
Road trip med buss till Monument Valley, Utah.
Middag och övernattning på KAYENTA MONUMENT VALLEY INN.

Dag 5
Road trip från Monument Valley till Williams.
Övernattning på THE LODGE ON ROUTE 66.

Dag 6
Tåg till Grand Canyon och åter i “Observation Dome class” samt “Grand Tour” med lunch vid Grand Canyon. 
Middag i Flagstaff sedan tåget “Southwest Chief”. övernattning på tåget i “Superliner Roomette”.

Dag 7
Los Angeles, bussrundtur, hotellövernattning i Santa Monica på THE GEORGIAN HOTEL.

Dag 8
Santa Monica och vidare bussrundtur. Middag i Los Angeles 
Tåget “Sunset Limited” med övernattning på tåget i “Superliner Roomette”.

Dag 9
Tåg genom Arizona och New Mexico till Texas. Lunch och middag ombord, övernattning i  “Superliner Roomette”.

Dag 10
Houston, Texas, två nätter på THE LANCASTER HOTEL
Guidad promenad i Houstons centrum innan middag på restaurang.

Dag 11
Guidad bussrundtur i Houston och Galveston, lunch och besök på Johnson Space Center.

Dag 12
“Sunset Limited” från Houston. Sittvagn “Coach Class” till New Orleans, Louisiana. 
Två nätter på BOURBON ORLEANS HOTEL.

Dag 13
Rundtur med buss och till fots i New Orleans, sedan “Harbor Jazz Cruise” med lunch ombord på legendariska ångbåten Natchez.

Dag 14
Tågavgång från New Orleans med “City of New Orleans”. Sittvagn “Coach Class” genom Louisiana och Mississippi till Memphis, Tennessee. En övernattning på CENTRAL STATION HOTEL MEMPHIS

Dag 15
Guidad bussrundtur i Memphis och besök på National Civil Rights Museum och Graceland. Middag i Memphis.
Tågavgång från Memphis med “City of New Orleans”.
Övernattning på tåget i “Superliner Roomette”.

Dag 16
Ankomst Chicago, Union Station.
Busstransfer till flygplatsen där vi disponerar dagrum fram till incheckning med SAS på eftermiddagen.
Flygavgång mot Arlanda kl. 17.00.

Dag 17
Ankomst till Arlanda kl. 07.25 och anslutningar till Landvetter, Sturup etc.

Fun Facts About America’s 50 Most Famous Landmarks: Klicka här för att läsa mer om flera av de sevärdheter som vi kan se under resan.

Dag för dag

Dag 1 | ANKOMST TILL CHICAGO

Flygavgång med SAS från Arlanda kl. 10.20 (anslutning från Malmö, Göteborg, Umeå etc. bokas på begäran) och flygtiden till Chicago cirka nio timmar. Ankomst lokal tid kl. 12.20, så tidsskillnaden är minus sju timmar. Här möter reseledare, och med inhyrd buss gör vi en rundtur i Chicago, USA:s tredje största stad efter New York och Los Angeles. I hela storstadsområdet bor drygt nio miljoner.

Stora delar av staden förstördes i den stora branden 1871 och återuppbyggnaden innebar också startpunkten för Chicagos snabba tillväxt. En ny modern arkitektur – Chicago School – utvecklades och det var här de första skyskraporna tog form. 

Staden var och är dessutom USA:s största järnvägsknut, så det är ganska naturligt att påbörja och avsluta en tågresa genom landet här.

Chicago var den största “svenskstaden” i Amerika. År 1900 bodde fler svenskar i Chicago än i Göteborg, och ännu finns svenska inslag kvar i stadsdelen Andersonville. 

Vi tar in för en natt på THE WHITEHALL HOTEL med superbt läge vid Chicagos mest berömda gatusträckning, den del av North Michigan Avenue som kallas The Magnificent Mile. Den 1,5 kilometer långa shoppinggatan är en av USA:s mest storslagna och i grannskapet finns också åtskilliga barer och restauranger. Efter incheckning samlas vi för välkomstdrink och en liten välkomstmiddag på en närbelägen restaurang.

Dag 2  |  TÅG FRÅN CHICAGO

Förmiddagen till förfogande för egna strövtåg på “Magnificent Mile” och kl. 12.30 hämtar busstransfer till Chicago Union Station, där bagageincheckning sker. 

Kl. 14.00 avgår tåget “California Zephyr” på klassiska spår västerut, nämligen den första järnvägen som band samman USA:s öst- och västkust och invigdes år 1869. 

Tillfrågad om möjligheterna att anlägga järnvägen västerut lär en amerikansk järnvägsentreprenör ha svarat: ”Ge mig svenska rallare, brännvin och snus så ska jag bygga en järnväg ända in i helvetet.” 

California Zephyr

Vi tar plats i “Superliner Roomettes” och “California Zephyr” styr ut på prärien, först genom Illinois vida vidder. Efter några timmar korsar vi Mississippifloden och kommer till Iowa och The Great Plains (de stora slätterna) med sina väldiga jordbruksmarker. Koloniseringen av ”vilda västern” inleddes med guldruschen i Kalifornien kring 1850 men fick verklig fart när USA knöts ihop efter invigningen av denna transkontinentala järnväg år 1869. Nybyggare bosatte sig på de stora slätterna i Mellanvästern och andra drog längre västerut. Indianernas land beslagtogs och indiankrigen slutade med att indianer fördes ihop i reservat, ofta belägna i ofruktsamma områden. På kvällen passerar vi ytterligare en delstatsgräns när vi åker över Missourifloden till Nebraska och dess huvudstad Omaha. Middag serveras i restaurangvagnen mellan kl. 17.00–21.30 och så småningom iordningställs våra tågkupéer för natten.

Dag 3 |  ANKOMST TILL KLIPPIGA BERGEN

När vi vaknar har vi kommit till Colorado och Klippiga Bergen, frukost serveras ombord mellan kl. 06.30–10.00. 
Kl. 07.15 rullar “California Zephyr” in på Denver Union Station och gör ett timslångt uppehåll. 

Här kan man gå av och sträcka på benen innan det är dags för en av USA:s allra vackraste tågsträckor under förmiddagens fortsatta färd genom Klippiga Bergen. 

Lunchen börjar serveras redan kl. 11.30 och det kan vara en god idé att boka sittning i restaurangvagnen så tidigt som möjligt eftersom vi ska kliva av i Glenwood Springs. Ankomsten dit är kl. 13.53, och vi har därmed färdats nästan 200 mil från Chicago.

Vi stannar över en natt i denna lilla förtjusande kurort för att njuta av bad i de varma källorna och av de ljuvliga omgivningarna. HOTEL DENVER ligger strategiskt precis mittemot stationen och tio minuters promenad från de varma källorna. Glenwood Springs grundades år 1883 och var inledningsvis en typisk laglös “vilda västern-stad” innan den blev känd för sitt undergörande vatten. En av de legendariska revolvermännen från den klassiska västerneran ligger begravd här, nämligen den hostande “Doc” Holliday som under sina sista levnadsår sökte lindra sin tbc i Glenwood Springs svaveldoftande källor innan han avled år 1887.

Dag 4 | “ROAD TRIP” TILL MONUMENT VALLEY

Efter tidig frukost är det dags för vidare färd, fast istället för tåg blir det en mäktig “road trip” med buss (ja, ursäkta, men det går inga tåg till Monument Valley!) under en hänförande nästan 45 mil lång dagsetapp. Först följer vi Coloradofloden ett stycke och sedan vidtar nedfärden från Klippiga Bergen mot öknarna i Utah. Vi stannar för lunch och på eftermiddagen når vi Monument Valley, en av USA:s mest ikoniska platser och belägen på gränsen mellan Utah och Arizona. Denna själva sinnebilden av Vilda Västern är ett av naturens verkliga underverk och har använts som kuliss i åtskilliga västernfilmer. Pionjären Harry Goulding hittade hit på 1920-talet och idkade handel med navajoindianerna. Goulding blev betagen av det mäktiga landskapet som vid den tidpunkten, beroende på det isolerade läget långt ute i öknen, var så gott som okänt i omvärlden. Goulding lobbade bland filmproducenterna i Hollywood, manade dem att förlägga inspelningar av västernfilmer till Monument Valley och resten är filmhistoria. 

Monument Valley

Vi njuter vyn över ett av planetens märkligaste landskap och övernattar i det lilla ökensamhället Kayenta i navajoindianernas land. Navajoerna drevs som andra indianfolk bort från sina traditionella jaktmarker av det expanderande USA, men tilldelades i slutet av 1800-talet området kring Monument Valley som ett s.k. reservat. Idag lever drygt 250,000 av urbefolkningens ättlingar i Navajo Nation, USA:s största indianreservat, nästan lika stort som hela Götaland. Navajo Nation har ett begränsat mått av självstyre med en del egna lagar och vår logi för en natt är trivsamma motellet KAYENTA MONUMENT VALLEY INN, som även har en utomhuspool. På kvällen serveras en traditionell navajomåltid, men observera att alkoholutskänkning är förbjuden i Navajo Nation så begärliga drycker för eget bruk under aftonen må bunkras tidigare under dagen.

Dag 5 | “ROAD TRIP” OCH ROUTE 66

Efter frukost lämnar vi Kayenta och fortsätter vår “road trip” mot sydväst genom Painted Desert (”den målade öknen”), som verkligen gör skäl för namnet genom bergens olika färgskiftningar. Dagens etapp är drygt 30 mil, betydligt kortare än gårdagens.

När man talar om “road trip” så associerar nog de flesta till ”Route 66”, den legendariska vägsträckningen mellan Chicago och Los Angeles som egentligen inte längre existerar annat än som fragmentariska vägavsnitt. Highway 66, som den egentligen hette, invigdes år 1926 och sträckte sig nästan 400 mil genom åtta delstater – från Illinois genom Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico och Arizona till Kalifornien. Vägen blev en symbol för friheten att kunna resa västerut och skapa sig ett nytt liv. Litteratur som Jack Kerouacs kultförklarade ”På drift” (On the Road) har i modern tid bidragit till mytbildningen, men framför allt var det John Steinbecks roman ”Vredens druvor” som odödliggjorde vägen. I engelska originaltexten står: ”….66 is the mother road, the road of flight” men i svenska översättningen nämns inte vägnumret: ”Nomadbilarna kröp från bivägarna in på det breda huvudstråket tvärs genom landet, in på stora nomadvägen västerut”. – Romancitatet syftar på vägens betydelse under 1930-talet när depression och missväxt tvingar mellanvästerns småbönder att överge sina av torka och svår vinderosion utarmade jordar. Tusentals människor lämnade sina hem och drog längs Route 66 mot det förmodat förlovade landet i väster – Kalifornien.  

När Eisenhower blev president 1952 drog han igång ”The Highway Act” – fyrfiliga motorvägar skulle byggas enligt tysk modell. 66:an och andra vägar luckrades efterhand upp och infogades i de nya motorvägarna som även fick nya sträckningar utanför tätorterna. 1985 upphörde Highway 66 officiellt att existera och idag får man leta upp fragmenten som finns kvar. Vi färdas ett stycke på originalvägen mellan Flagstaff och Williams och tar in för en natt på “THE LODGE ON ROUTE 66”.  

Under eftermiddagen och kvällen ger vi oss hän åt den spirande Route 66- och västernromantik som tydligt präglar den lilla staden Williams.

Dag 6  |  TÅG TILL GRAND CANYON 

Dags för tåg igen, ordningen återställd! Vi bordar “Grand Canyon Railway” med avgång från Williams kl. 09.30. Resan till Grand Canyon South Rim tar drygt två timmar och våra platser är i “Dome Class” vilket innebär 1:a klass panoramavagn fram och åter till Grand Canyon. 

Under det cirka fyra timmar långa uppehållet vid Grand Canyon gör vi såklart en “Grand Tour” till de mest betagande utsiktspunkterna invid denna enastående milsdjupa kanjon där Coloradofloden under miljontals år ”ätit” sig genom berggrunden. 

Lunch ingår under besöket och det blir också tid för eget strosande innan det på eftermiddagen, kl. 15.30, är dags för återfärd i panoramavagnen till WIlliams. 

Efter ankomsten hämtar vi upp vårt bagage på hotellet och åker vidare en halvtimme med buss till stationen i Flagstaff. Här blir det middag på en restaurang innan tåget “Southwest Chief” anländer för att sedan avgå mot Los Angeles kl. 20.38. Ombord på “Southwest Chief” installerar vi oss ånyo i “Superliner Roomettes” och senare på kvällen lämnar vi Arizona för Kalifornien.

Dag 7 |  LOS ANGELES OCH SANTA MONICA

När reveljen går börjar vi så smått nalkas det väldiga Los Angeles, “City of Angels”, USA:s näst största stad där hela storstadsområdet beräknas hysa över 17 miljoner invånare. Frukostserveringen ombord öppnar redan kl. 05.00. Ankomst till praktfulla Union Station, en av Los Angeles praktbyggnader, kl. 08.15 och utanför stationen möter vår buss. Vi ger oss direkt iväg på en rundtur, först genom Chinatown och sedan upp till Griffith Park med fantastiskt utsikt över stadslandskapet och “Hollywoodskylten”.  Därefter mot Beverly Hills och ett stopp vid superexklusiva shoppingstråket Rodeo Drive innan vi kör via Century City till Venice med sina “Venedigkanaler”. Området utvecklades efter venetiansk förebild av entreprenören Abbot Kinney i början av 1900-talet och bjuder på en säregen miljö med hus längs kanaler.  

Minst lika känd är den livliga intilliggande Venice Beach och de som vill kan hänga på en tre kilometer lång promenad längs stranden till Santa Monica Pier, där vårt hotell är beläget. Ikoniska art deco-hotellet THE GEORGIAN välkomnar oss för en natt och efter incheckning vid lunchtid är det bara att upptäcka det världsberömda landmärket Santa Monica Pier från 1909, slutpunkten för Route 66, eller kanske kasta sig i Stilla Havets vågor från stranden precis utanför hotellet. Annars kan man strosa runt i Santa Monica och chilla under eftermiddagen.

Santa Monica Pier

Den som vill kan besöka The Getty Center som förutom Gettys väldiga konstsamling även erbjuder en arkitektonisk upplevelse. Från Santa Monica är det 16 kilometer dit och taxi kostar cirka USD 40 i varje riktning. Å andra sidan är där fri entré och öppet till kl. 17.30.

Och skulle man vilja ge sig iväg på andra äventyr i Los Angeles så finns numera en väl fungerande metro med ändstationen “Downtown Santa Monica” bara något kvarter från vårt hotell.

Dag 8 | SANTA MONICA OCH HOLLYWOOD

Ledig förmiddag i Santa Monica fram till kl. 12.30, då vi checkar ut och hämtas av vår buss för fortsatt rundtur. Vi tar sikte på Hollywood och åker längs Sunset Boulevard och gör stopp vid den del som kallas “Sunset Strip”. Här ligger flera välbekanta landmärken som Chateau Marmont och Sunset Tower, om vilka mycket finns att berätta. Sedan fortsätter vi till Hollywood Farmers´ Market för en dryg timmes stopp då man även hinner med lunch på egen hand bland matstånden. Därefter insuper vi Hollywoods klassiska sevärdheter, Chinese Theatre med filmstjärnornas handavtryck samt Hollywoods “Walk of Fame” och Dolby Theatre där Oscarsgalan avhålls. Senare på eftermiddagen fortsätter vi mot Los Angeles Downtown, som är relativt litet i förhållande till Los Angeles storlek och invånarantal. Här ligger skyskraporna koncentrerade och bland de byggnader som sticker ut lite extra hittar vi Frank Gehrys spektakulära Walt Disney Concert Hall och stadens nybyggda katedral, invigd 2002.

En promenad genom Los Angeles “gamla stan” – Pueblo de Los Angeles Historic Monument – ger en doft av den spansk-mexikanska tiden. Los Angeles grundades av spanska missionärer år 1781 med namnet El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula – “Vår fru ängladrottningens stad vid floden Porciuncula” – och var en av de spanska missionsstationer som upprättades för att “frälsa” indianbefolkningen. Efter Latinamerikas frigörelse från Spanien kom Kalifornien att tillhöra Mexiko fram till 1848 när USA erövrade landsändan och två år senare gjorde det till sin 31:a delstat.

Efter gemensam middag återvänder vi till Union Station och tåget “Sunset Limited” som avgår kl. 22.00 och ska föra oss 261 mil österut till Houston, Texas! Vi inrättar oss därmed för de kommande två nätterna i “Superliner Roomette”.

Sunset Limited är en av USA:s (och världens!) verkliga tågklassiker och har med få avbrott trafikerat sträckan Los Angeles–New Orleans sedan 1894. 

Dag 9 | TÅG GENOM “VILDA VÄSTERN”

Under natten passerar vi den första av de legendariska västernstäderna, Yuma, och vid halv niotiden på morgonen ankommer vi till Tucson, Arizona, där tåget gör ett timslångt uppehåll. 

Frukost serveras kl. 06.30–10.00 och “Sunset Limited” rullar vidare genom Arizonas ökenartade landskap, emellanåt med bergsområden, och det är vanligt att se folk till häst. Tåget stannar vid små orter bortom allfartsvägarna där det känns som att vara mitt i en vildavästernfilm. Ibland ser man skallerormar på banvallen och så förstås öknens mest karakteristiska invånare, den flygoförmögna tuppgöken (på engelska Roadrunner) som å andra sidan är en god sprinter. Dessutom utan fruktan eftersom tuppgöken inte drar sig för att attackera skallerormar. De klassiska seriefigurerna Gråben och Hjulben är ju en prärievarg och en tuppgök, där vargen Gråben hela tiden försöker fånga den listige och snabbe Hjulben. Det heter om Hjulben att han kan springa snabbare än tåget, ett påstående som man emellanåt kan instämma i.

Lunch serveras kl. 11.30–15:00, medan vi reser genom delstaten New Mexicos södra delar, apachernas land, och nästan parallellt med mexikanska gränsen. Både Arizona och New Mexico blev f.ö. delstater 1912 och är därmed de yngsta i unionen näst de senast tillkomna Alaska och Hawaii vilka blev delstater 1959. Vid 15-tiden angör vi gränsstaden El Paso i västligaste Texas och under den fortsatta färden längs gränsfloden Rio Grande ser man tydligt samhällena på mexikanska sidan. Under kvällen och natten rullar vi vidare genom Texas, den näst största delstaten både vad gäller yta och folkmängd, och middagen serveras i restaurangvagnen kl. 17.00–21.30.

Dag 10 | HOUSTON, TEXAS

Texas har liksom övriga stater i södra västern ett spanskt förflutet. När de spanska kolonierna i Latinamerika gjorde sig självständiga på 1820-talet blev Texas en del av Mexiko. Men de amerikanska nybyggarna, som efterhand drog sig västerut, etablerade rancher och kom snart att utgöra en majoritet i det glest befolkade Texas. Efter en konflikt med det mexikanska styret utropade Texas sin självständighet 1836. Mexiko motsatte sig detta och det blev en militär konfrontation när USA skyndade till nybyggarnas undsättning. Slaget vid Alamo är det mest berömda av de slag som stod, och så småningom (år 1845) blev Texas USA:s 28:e delstat. Tidigt på morgonen passerar vi San Antonio, där Alamo låg, och frukosten serveras mellan kl. 06.30 och 10.00.

Ankomst till Houston, Texas, kl. 11.10, och buss möter på stationen för kort färd till hotellet THE LANCASTER – stadens mest ärevördiga hotell med perfekt läge i downtown och teaterdistriktet och vi tar in för två nätter. Houston är största stad i Texas, därtill USA:s fjärde största, och bjuder på mycket kultur. Lunch och eftermiddagen på egen hand innan vi samlas i kvällningen för gemensam middag på ett genuint Texas Steakhouse.

Dag 11 | JOHNSON SPACE CENTER OCH GALVESTON

Efter hotellets utsökta “Gourmet Breakfast Buffet” beger vi oss med buss till Johnson Space Center, några mil söder om centrum, och “Historic Mission Control” varifrån Gemini- , Apollo- och Space Shuttle programmen styrdes mellan 1965-92. Det var här det oförglömliga meddelandet från Månen mottogs: ”Eagle has landed” samt ”Small step for one man but giant leap for mankind”. Och icke att förglömma nödropet från Apollo 13: “Houston, we´ve had a problem…”

Rymdkontrollen innehåller också ett intressant museum med raketer och rymdfärjor så vi ägnar förmiddagen åt lite amerikansk rymdhistoria innan vi fortsätter till Galveston, en ö med broförbindelse vid Mexikanska Golfen. Galveston är mest känt som hamnstad och för sina kryssningsfartyg, men är också en idyll med milslånga stränder och med den största och mest välbevarade viktorianska arkitekturen i USA. Vi avnjuter öns avslappnade atmosfär samt en god, gemensam lunch på en av ortens utmärkta restauranger innan vi återvänder mot centrala Houston och dess övriga sevärdheter. På sena eftermiddagen är vi åter på hotellet och kvällen är till förfogande för egna upptäckter.

Dag 12 | HOUSTON TILL NEW ORLEANS

Lugn förmiddag, kl. 11.30 checkar vi ut och efter den korta busstransfern till stationen är det dags att åka vidare med “Sunset Limited” kl. 12.20. Dagsetappen till New Orleans är 58 mil, tar ungefär nio timmar och vi åker sittvagn “Coach”, från ”Wild West” till ”Deep South”. 

Restaurangvagnen är öppen för lunch fram till kl. 15.00 och middagstiderna “som vanligt” kl. 17.00–21.30, men under tågresor över dagen står var och en för måltiderna själv. 

Så byts efter ett par timmar cowboyens och boskapsranchernas Texas mot cajunfolkets land i västra Louisiana. I dessa tämligen fruktbara sumpmarker slog sig cajunerna ner efter att ha fördrivits från östra Kanada under sjuårskriget mellan Storbritannien och Frankrike på 1750-talet. Då annekterade britterna de franska delarna av Kanada och cajunerna flydde söderut till de då fortfarande franska områdena i Louisiana. Cajunernas franska kulturarv är mycket påtagligt och orterna har namn som Lafayette och Baton Rouge. Från tågfönstren ser vi eleganta plantager och den mäktiga tägsträckan löper på broar över träskområden med avlägsna bosättningar. De första franska kolonisationsförsöken på 1680-talet slutade i katastrof och i ”Den våta graven” – Louisianas träskmarker – skördade alligatorer, giftormar och febersjukdomar åtskilliga offer, så mer än en tanke går till de rallare som på 1870-talet kämpade med järnvägsbygget i denna terräng. 

Louisiana är uppkallat efter franske “solkungen” Ludvig XIV eftersom fransmännen var de första kolonisatörerna. 1803 sålde Napoleon Louisiana till USA – det s.k. Louisianaköpet – och de franskspråkiga områdena styrdes plötsligt av engelsktalande amerikaner! Louisiana behöll dock sitt franska rättssystem med rötter i Code Napoleon, vilket är unikt i USA. Alla  övriga delstaters rättsystem har anglosachsisk grund.

“Sunset Limited” rullar in i New Orleans kl. 21.40 och transferbuss tar oss till vårt förtjusande hotell BOURBON ORLEANS, som ligger mitt i French Quarter. Även om det är sent vid ankomsten till hotellet gör vi en sväng bland jazzhaken. Välkomna till Dixieland!

Dag 13 |  NEW ORLEANS

Efter frukostbuffet gör vi kombinerad rundtur med buss och till fots. Med sin unika arkitektur och sitt franska arv är New Orleans, eller ”Big Easy” som den också kallas, USA:s mest exotiska och rentav oamerikanska storstad! Frankrike skickade straffångar och prostituerade att bygga ”La Nouvelle Orleans”, som anses grundad 1718, för att hävda fransk överhöghet över Mississippi och som skydd mot brittisk och spansk kolonisation. Redan i början av 1600-talet hade Frankrike börjat bygga upp ett karibiskt kolonialvälde på öarna Martinique, Guadeloupe, Haiti m.fl. så New Orleans hade mer kontakt med Karibien än med amerikanska fastlandet. Slavhandeln från Afrika till Karibien utsträcktes även hit när bomulls- och sockerplantager etablerades i Louisiana. Föreningen av afrikanska och europeiska musiktraditioner ledde så småningom till jazzmusikens födelse. 

Under amerikanska inbördeskriget erövrades New Orleans tidigt av nordstatsarmén och undgick därmed den förstörelse som drabbade många av söderns städer.

Vi promenerar genom French Quarter till Congo Square och Basin Street och söker spåren efter Storyville, det sägenomspunna nöjesdistriktet som existerade 1897–1917 och ansett som ”jazzens vagga”. Sedan dags för klassiska jazzkryssningen med hjulångaren Natchez. Den kreolska lunchbuffén ombord öppnar upp kl. 14.00 varpå ångvisslan ljuder och Natchez, Mississippis enda kvarvarande hjulångare i sitt slag, stävar ut på en behaglig två timmars flodkryssning. Till ackompanjemang av husbandet ”The Steamboat Stompers” erinras vi om hur jazzen spreds från New Orleans och vidare ut i världen längs Ol’ Man River, eller ”Vattnens Fader” som Mississippi betyder på indianspråk. Längs den berömda flodkröken, som gett New Orleans ett av sina andra smeknamn – ”Crescent City” –  njuter man vyerna över staden och föreställer sig forna tiders ångbåtstrafik när bomull och sockerrör fraktades från plantagerna i inlandet. Efter återkomst till hotellet står kvällen till egen disposition för jam sessions och middag efter tycke och smak. Eller kanske en tur med  återupprättade spårvagnen ”Linje Lusta”..

Dag 14 |  NEW ORLEANS TILL MEMPHIS

Ledig förmiddag fram till kl. 12.30 då vi bussas till stationen för incheckning på tåget “City of New Orleans”. Avgång kl. 13.45 mot Memphis, Tennessee, och resan går 65 mil norrut i “Coach class” sittvagn. och får en god glimt av den djupa södern under resan genom sydstaterna Louisiana och Mississippi till Tennessee. 

Efter en dryg timme lämnar vi Louisiana för att fortsätta genom Mississippi som blev USA:s 20:e delstat något decennium efter Louisianaköpet 1803. Choctaw- och chickasawindianer fördrevs för att ge plats åt nybyggare och bomullsplantager och snart var Mississippi landets ledande bomullsproducent med ett växande antal svarta slavar. 

Mississippi var bland de 11 sydstater som bröt sig ur USA och bildade “Konfederationen”. Amerikanska inbördeskriget drabbade mycket hårt, men trots avskaffandet av slaveriet efter 1865 kvarstod rasdiskrimineringen och Mississippi blev ett slagfält för Civil Rights Movement i mitten av 1900-talet. Filmen “Mississippi Burning” är den sanna historien om hur Ku Klux Klan år 1964 mördade tre medborgarrättsaktivister. Idag räknas Mississippi som en av USA:s fattigaste stater.

Restaurangvagnen öppnar kl. 16.30 och serverar middag fram till kl. 21.30, vilket var och en ombesörjer på egen hand. Vi passerar delstatshuvudstaden Jackson på sena eftermiddagen och reser därefter genom ett område som för många är helig mark, nämligen Mississippiflodens inlandsdelta och platsen för bluesmusikens födelse! 

Yazoo City och Greenwood ligger längs vår väg och i detta deltaområde föddes flera av de bluesmusiker som senare utvecklade musiken till rhythm & blues, varur sedermera rock´n roll uppstod. Elvis Presley föddes i Tupelo i nordöstra Mississippi 1935 men kom sedan som bekant att förknippas med Memphis, Tennessee, dit vi anländer kl. 22.20.

Vi tar in för en natt på THE CENTRAL STATION MEMPHIS, som är en del av stationsbyggnaden och därmed inom bekvämt räckhåll efter att vi klivit av tåget.

Dag 15 | MEMPHIS OCH GRACELAND

Memphis ligger i sydvästligaste hörnet av Tennessee, där Mississippifloden bildar gräns mot Arkansas, och större delen av dagen handlar såklart om Elvis och musiken.

Fast vi inleder dagen på National Civil Rights Museum som sedan 1991 är inrättat i f.d. Lorraine Motel, där Martin Luther King mördades den 4 april 1968. Museet har kommit att rankas som ett av USA:s mest intressanta med sin utförliga dokumentation över Medborgarrättsrörelsens historia. Därefter väntar legendariska Sun Studio, ”The Birthplace of Rock´n Roll”, och under en timmes guidad rundvandring upplever vi studion där inte bara Elvis Presleys första inspelning ägde rum utan där även legendarer som B.B. King, Johnny Cash och Jerry Lee Lewis verkat och för evigt satt Memphis på världens musikatlas. Härifrån utvecklades country och rock´n roll ur bluesmusiken och Elvis var en av dem på Sun Studio som förde över den ditills svarta musiken till vit publik. Därmed är vi redo för en eftermiddag på Graceland, Elvis hem från 1957 och fram till hans död 1977. Huset är byggt 1939 i typisk sydstatsstil men renoverades rejält och har sedan 1982 varit öppet för allmänheten. Graceland har status som nationellt historiskt minnesmärke i USA och är såklart också vallfartsmål för dyrkare av The King of Rock’n’Roll!  

Elvis och hans närmaste släktingar ligger begravda i en minneslund vid sidan om huset. Den mycket givande och högintressanta rundvandringen görs med audioguide och det blir tillfälle för lunch på egen hand på Gracelands restaurang, där bl.a. Elvis favoritmat finns på menyn.

På sena eftermiddagen åker vi till legendariska Beale Street i downtown Memphis där barer, restauranger och bluesklubbar ligger tätt. Memphis må vara förknippad med rock’n’roll, men det är den lokala bluesmusiken – Memphis Blues – med uttolkare som B.B. King och Muddy Waters som ljuder på Beale Street och dess sidogator. Vi äter gemensam middag på en äkta American “Diner” i Memphis och vid halv tiotiden på kvällen promenerar vi till hotellet och stationen, hämtar vårt bagage och checkar in på Amtrak.

“City of New Orleans” anländer till perrongen och rullar vidare mot Chicago kl. 22.40.  Ännu en gång sover vi i “Superliner Roomettes” och under natten färdas vi från Tennessee och ett stycke genom Kentucky innan vi är tillbaka i Illinois.

Dag 16 | ÅTER TILL CHICAGO OCH HEMRESA

Frukostservering öppnar kl. 06.30 och ankomst till Chicago Union Station kl. 09.20.

Vår chartrade buss möter och kör oss direkt till O’Hareflygplatsen, där vi har dagrum till förfogande under några timmar innan det är dags för incheckning på flyget vid 14.30-tiden.

Dag 17 | HEMKOMST

Ankomst till Arlanda kl. 07.25 och vidare med anslutningar till respektive hemort.

Priser

Pris per person i delat dubbelrum/tågkupé 54800 SEK

Enkelrums-/enkelkupétillägg för 15 nätter 19200 SEK

Priset är baserat på en dollarkurs 9,90–10,10 SEK/USD.

I grundpriset ingår:

 • flyg i ekonomiklass med SAS från Arlanda till Chicago och åter
 • dagens flygskatter (idag ca SEK 3500)
 • 10 övernattningar i dubbelrum på hotell enligt program
 • 5 övernattningar på tåg enligt program i delad “Superliner Roomette”
 • frukost varje dag, på hotell eller tåg
 • dagrum i Chicago inför hemresan
 • samtliga tåg- och busstransporter enligt program
 • 5 luncher och 8 middagar enligt program
 • entréer till Monument Valley, Grand Canyon, Johnson Space Center, National Civil Rights Museum, Sun Studio och Graceland
 • jazzkryssning med ångbåten “Natchez” i New Orleans
 • lokala skatter och avgifter
 • dricks till busschaufförer, tåg- och restaurangpersonal
 • svensk reseledare från Limhamnsgruppen.

I priset ingår ej:

 • visumavgift till USA (ESTA), 14 USD/person
 • måltidsdrycker.

 Resan kan förlängas med tidigare ankomst till USA respektive senare hemresa för den som önskar.


Våra andra resor

Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien, från Ligurien till Amalfikusten och vidare till Apulien, innan kosan styrs norrut igen till Bologna och parmaskinkans land. ItalienDatum tillkännages senare Följ med på

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & Ungern Från norr till

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor