Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum.

4–7 mars 2021

Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en exklusiv resa för en liten grupp! Dessutom upplever vi naturligtvis även klassiska sevärdheter, som Gamla Stan, Karlsbron och borghöjden. Den magiska staden Prag är promenadvänlig och kan med fördel besökas året om.

Skulle datumen för våra resor inte passa, eller om du har önskemål om annat innehåll, så är det bara att höra av sig. Kanske är ni ett kompisgäng som gillar ishockey och vill se berömda HC Sparta Prag spela en hemmamatch, och varför inte kombinera hockeyn med några ölbryggeribesök.

För den som är arkitektur- och konstintresserad är Prag ett eldorado. Gå på Alfons Muchamuseet och upplev jugendperioden eller vandra runt och titta på nutidskonstnären David Černýs bisarra skulpturer. Efter kommunismens fall har Prag utvecklats till en av de mest intressanta konststäderna i Europa. Men Prag är också musikens och litteraturens stad. Varför inte gå i Bedřich Smetanas eller Kafkas spår under en weekend? Eller lyssna på opera, upplev Laterna Magicas svarta teater, eller se den komiska versionen av Mozarts opera Don Giovanni som marionetteater!

Se också våra andra resor till Tjeckien: Från Hälsosamt ölspa i Tjeckien och Från Heydrich till Havel.

Marcel Košacký

Marcel Košacký är svensktalande tjeckisk guide med glimten i ögat och sinne för humor. Marcel är promoverad historiker, och efter kommunismens fall bodde han en tid i Sverige där han bland annat gick på språkkurs och lärde sig svenska. 1992 var han tillbaka i Prag och sedan dess har han jobbat som auktoriserad lokalguide och reseledare.

Marcel har en härlig förmåga att med engagemang, inlevelse och entusiasm förmedla sina gedigna kunskaper om Tjeckien. Historieintresset är naturligtvis stort – med fokus på trettioåriga kriget, tjeckerna som en del av dubbelmonarkin Österrike-Ungern, och Europa under andra världskriget. Men tro inte att det bara handlar om kungar, kejsare och krig. Marcel är en lättsam person som också funderar över vardagsnära ting, som till exempel ”Varifrån härstammar tjeckernas kärlek till öl?” eller ”Hur har den typiska tjeckiska humorn uppstått?”.

I Prag bor vi på fyrstjärniga Hotel Caesar, som är inrymt i ett renoverat jugendhus från förra sekelskiftet. Hotellet ligger mitt i staden, i närheten av Nationalteatern och det berömda Café Slavia, där man har en fantastisk utsikt mot borghöjden på andra sidan floden Moldau.

Dag 1

Köpenhamn–Prag

Flyget från Köpenhamn avgår kl 12.10 och landar kl 13.25 i Prag. Där tar vår lokalguide emot för transfer till Hotel Caesar, ett 4-stjärnigt hotell som är inrymt i ett renoverat jugendhus från 1900-talets början.

Hotellet är beläget strax söder om Nationalteatern och det berömda Café Slavia där man har en fantastisk utsikt mot borghöjden på andra sidan floden Moldau. Andra välkända turistattraktioner som Karlsbron, Gamla stadens torg med det astronomiska uret och Vaclavplatsen ligger 10–15 minuters promenad från hotellet. Efter incheckning blir det en första stadspromenad, i Gamla stan, med bland annat just dessa sevärdheter på programmet. Prag delas av floden Moldau, med borghöjden och Lillsidan på västra sidan och via den medeltida Karlsbron är dessa två stadsdelar förbundna med Gamla stan, Josefov (de judiska kvarteren) och Nya staden (som faktiskt är nästan lika gammal som Gamla stan).

På kvällen samlas vi för gemensam middag på U Fleků, Prags mest berömda ölhall som idag visserligen är något av en ”turistfälla”, men med tanke på att U Fleků har hängt med och bryggt sitt speciella mörka öl ända sedan 1499, så kan stället ändå vara värt ett besök. Dessutom ligger det på gångavstånd från vårt hotell.

DAG 2

Prag–Mladá Boleslav–Svijany–Vratislavice nad Nisou–Prag (24 mil)

Dagens första mål, efter att vi ätit frukost och lämnat hotellet, är industristaden Mladá Boleslav, sju mil nordöst om Prag. Där började Václav Klement och Václav Laurin på slutet av 1800-talet att tillverka cyklar och senare även motorcyklar och bilar. Tre decennier tidigare hade ingenjör Emil Škoda med framgång grundat Škodaverken, en maskintillverkningsföretag i staden Plzeň, som till en början levererade utrustning till sockerfabriker, bryggerier och gruvföretag. Men på 1920-talet när bilen blivit en eftertraktad produkt, köpte Emil Škoda biltillverkaren Klement & Laurin och började sälja bilar under sitt eget namn Škoda. Som emblem användes en pil med en indiansk fjäderskrud undertill, som har hängt med till dags dato. Varför denna udda symbol valdes är det ingen som vet. En teori är att den skapades av en av direktörerna på Škodaverken som var ytterst fascinerad av den amerikanska indiankulturen och som hemma hade en betjänt av indianskt ursprung.

Under vårt uppehåll i Mladá Boleslav får vi en rundvisning både i det omfattande museet och i fabriken där dagens Škodabilar tillverkas. Idag ägs bildivisionen av Volkswagen, medan Škoda Transportation, som Škodaverken i Plzeň numera heter, är finskägt och i huvudsak tillverkar spårvagnar och trådbussar.

Apropå Volkswagen, så vet alla som är bilhistoriskt intresserade att Ferdinand Porsche är mannen bakom den allra första folkan, VW typ 1, ”Bubblan”. Men vad inte alla känner till är att Ferdinand Porsche föddes i Vratislavice nad Nisou, i nuvarande Tjeckien, inte så långt från Mladá Boleslav. Idag är hans födelsehem museum, och under eftermiddagen gör vi ett besök även där. Det var emellertid i den tyska staden Wolfsburg som serietillverkningen av Folkabubblan startade. Året var 1945, och under de kommande 70 åren producerades folkvagnen i över 21 miljoner exemplar!

Innan vi besöker Porsches födelsehus blir det dock ett stopp i Svijany för lunch, inklusive ett bryggeribesök. Sedan 1564 har det bryggts öl av hög kvalitet i Sviljany, idag ett mycket populärt öl med en klar, frisk fruktsmak och lite smygande beska. Sviljany är Tjeckiens sjätte största bryggeri och flera av bryggeriets ölsorter har fått fina utmärkelser i olika sammanhang. Kvällen står till eget förfogande.

Dag 3

Prag

Efter frukost tar vår lokalguide oss med på en guidad promenad från borghöjden och ner över Karlsbron in mot Gamla stan. Lunch på egen hand och eftermiddagen till fritt förfogande. Kanske lockar Prags stora Tekniska museum med sin omfattande samling av gamla bilar och motorcyklar. Alternativt kan man annars till exempel gå på shoppingrunda i det stora köpcentrumet Palladium vid Kruttornet i Gamla stan och efteråt ta en fika i den vackra jugendstil-miljön i Folkets hus mittemot.

Dag 4

Prag–Köpenhamn

Sista dagen blir det tidig frukost, eftersom transfern ut till flygplatsen avgår cirka halv sju på morgonen. Avgångstid för planet till Köpenhamn är kl 08.40, med ankomst kl 09.55.

Fakta om resan

Grundpris för resan (del i dubbelrum) är 9 300 SEK.

Enkelrumstillägg: 2 200 SEK.

I priset ingår:

  • flyg tur och retur Köpenhamn–Prag med SAS
  • 3 övernattningar med frukost på Hotel Caesar**** i Prag
  • välkomstmiddag på ankomstdagen
  • samtliga transporter, stadspromenader, besök och inträden enligt dagsprogrammet
  • svensktalande lokalguide.

Deltagarantalet är begränsat till max 7 personer. (Är ni ett gäng på fler än 7 personer, kontakta oss för prisuppgift, telefon 040-669 00 50, e-post info@lgtravel.se.)

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & UngernDatum tillkännages senare  

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor