person med ryggsäck går på gata mellan hus

UD avråder från resor – svar på vanliga frågor

13 juli 2020
Här är svar på vanliga frågor om UD:s reserekommendationer, reseförsäkringar och regler de olika länderna har infört för att minska risken för smittspridning.

Vilka länder avråder UD från just nu?

I mars 2020 införde Sveriges utrikesdepartement en avrådan för svenska medborgare från icke nödvändiga resor till alla länder. Därefter har avrådan i flera omgångar hävts från vissa länder. Det som gäller nu är följande:

Länder utanför EU – avrådan

För resor till länder utanför EU/EES/Schengen/Storbritannien avråder UD från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Vissa europeiska länder – ingen avrådan

Fritt fram* (avrådan hävd) för resor till följande länder i Europa:

 1. Andorra
 2. Belgien
 3. Danmark
 4. Frankrike
 5. Grekland
 6. Island
 7. Italien
 8. Kroatien
 9. Luxemburg
 10. Monaco
 11. Norge
 12. Polen
 13. Portugal
 14. San Marino
 15. Schweiz
 16. Spanien
 17. Tjeckien
 18. Tyskland
 19. Ungern
 20. Vatikanstaten

Övriga europeiska länder – avrådan

För övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien kvarstår avrådan från icke nödvändiga resor, nu till och med den 12 augusti 2020. Det gäller alltså:

 1. Bulgarien
 2. Cypern
 3. Estland
 4. Finland
 5. Irland
 6. Lettland
 7. Liechtenstein
 8. Litauen
 9. Malta
 10. Nederländerna
 11. Rumänien
 12. Slovakien
 13. Slovenien
 14. Storbritannien
 15. Österrike

UD:s senaste beslut fattades 29 juli. Nytt beslut väntas komma senast 12 augusti. Se UD:s webbplats Sweden Abroad.

_________
* Enskilda länder kan ha särskilda regler för inresa och vistelse. Det är viktigt att man följer de regler, råd och rekommendationer som gäller under transporten och på resmålet. Vi på LG Travel hjälper gärna till att kontrollera vilka regler som gäller för just din resa.

UD uppmanar svenska resenärer utomlands att skriva upp sig på svensklistan, läsa ambassadens reseinformation på Sweden Abroad samt ladda ner mobilappen UD Resklar och i den slå på pushnotiser för det land man befinner sig i.

Vad innebär det när UD avråder från resor?

Den vanliga reseförsäkringen gäller normalt inte om du väljer att resa trots att UD avråder. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Läs mer på Konsumenternas.se.

UD kan avråda

 • från icke-nödvändiga resor, vilket innebär turist- och besöksresor
 • från alla resor, vilket även inkluderar tjänsteresor och alla andra resor
 • från resor och uppmanar svenskar att lämna landet (en sådan avrådan utfärdas enbart i situationer med överhängande fara för liv och hälsa).

Läs mer om vad UD:s avrådan innebär på UD:s webbplats swedenabroad.se.

Vad gäller för kostnadsfri avbokning av paketresa när UD avråder?

LG Travel tillämpar SRF:s (Svenska resebyrå- och arrangörsföreningens) allmänna villkor, och enligt dessa har en resenär rätt att avboka sin paketresa om UD avråder från att resa till destinationen.

För att en resenär ska ha rätt att avboka en paketresa kostnadsfritt krävs att resenären kan visa att det föreligger sådana omständigheter på resmålet vid tidpunkten för resan som medför att resan inte kan genomföras. Eftersom UD:s avrådan kan komma att ändras, tillåts kostnadsfri avbokning endast under de sista 14 dagarna före avresa för resor utanför EU/EES/Schengen-området. Vid tidigare avbokning tillämpas de vanliga avbokningsvillkoren.

Bild längst upp:
person med ryggsäck går på gata mellan hus
La Candelaria, Bogotá, Colombia. Photo by Michael Barón on Unsplash