påskägg målade i röda och gula färger

Hit kan vi åka

22 juli 2021
Här är svar på vanliga frågor om UD:s reserekommendationer, reseförsäkringar och regler de olika länderna har infört för att minska risken för smittspridning.

Informationen på denna sida lämnas med reservation för felskrivningar. Vid en konkret resa, kontrollera alltid informationen som lämnas av respektive lands myndigheter. Kontrollera också svenska utrikesdepartementets reserekommendationer på webbplatsen Sweden Abroad.

Ingen avrådan från EU/EES/Schengen/Storbritannien och vissa andra länder

I mars 2020 införde Sveriges utrikesdepartement en avrådan för svenska medborgare från icke nödvändiga resor till alla länder. Därefter har avrådan i flera omgångar hävts från vissa länder, och det har i praktiken blivit möjligt att resa dit igen. Det som gäller fr.o.m. 22 juli 2021 är följande:

Vissa länder utanför EU – ingen avrådan

UD avråder inte längre från icke nödvändiga resor till nedanstående länder och områden utanför EU/EES/Schengen/ Storbritannien. Denna lista bygger på ”EU:s undantagslista” (ministerrådets lista över länder och områden som undantas från inreseförbudet till EU).

 1. Albanien
 2. Armenien
 3. Australien
 4. Azerbajdzjan
 5. Bosnien och Hercegovina
 6. Brunei
 7. Hongkong
 8. Israel
 9. Japan
 10. Jordanien
 11. Kanada
 12. Kosovo
 13. Libanon
 14. Macao
 15. Moldavien (se även Transnistrien)
 16. Montenegro
 17. Nordmakedonien
 18. Nya Zeeland
 19. Qatar
 20. Saudiarabien
 21. Serbien
 22. Singapore
 23. Sydkorea
 24. Taiwan
 25. Ukraina (med undantag av Donetsk, Luhansk och Krim)
 26. USA

Övriga länder – avrådan

För resor till andra länder än avråder UD fortsatt från icke nödvändiga resor till och med den 1 september 2021.

UD:s senaste beslut fattades 22 juli 2021. När nytt beslut kommer är inte bestämt. Se UD:s webbplats Sweden Abroad.

_________
* Enskilda länder kan ha särskilda regler för inresa och vistelse. Det är viktigt att man följer de regler, råd och rekommendationer som gäller under transporten och på resmålet. Ett stort eget ansvar faller på den enskilde resenären att genomföra resan på ett säkert sätt.

 

UD uppmanar svenska resenärer utomlands att skriva upp sig på svensklistan, läsa ambassadens reseinformation på Sweden Abroad samt ladda ner mobilappen UD Resklar och i den slå på pushnotiser för det land man befinner sig i.

Vad innebär det när UD avråder från resor?

Den vanliga reseförsäkringen gäller normalt inte om du väljer att resa trots att UD avråder. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Läs mer på Konsumenternas.se.

UD kan avråda

 • från icke-nödvändiga resor, vilket innebär turist- och besöksresor
 • från alla resor, vilket även inkluderar tjänsteresor och alla andra resor
 • från resor och uppmana svenskar att lämna landet (en sådan avrådan utfärdas enbart i situationer med överhängande fara för liv och hälsa).

Läs mer om vad UD:s avrådan innebär på UD:s webbplats swedenabroad.se.

Vad gäller för kostnadsfri avbokning av paketresa när UD avråder?

LG Travel tillämpar SRF:s (Svenska resebyrå- och arrangörsföreningens) allmänna villkor, och enligt dessa har en resenär rätt att avboka sin paketresa om UD avråder från att resa till destinationen.

För att en resenär ska ha rätt att avboka en paketresa kostnadsfritt krävs att resenären kan visa att det föreligger sådana omständigheter på resmålet vid tidpunkten för resan som medför att resan inte kan genomföras. Eftersom UD:s avrådan kan komma att ändras, tillåts kostnadsfri avbokning endast under de sista 14 dagarna före avresa för resor utanför EU/EES/Schengen-området. Vid tidigare avbokning tillämpas de vanliga avbokningsvillkoren (vilket innebär kostnadsfri avbokning på vissa villkor).

Inresa till Sverige från utlandet

Läs på polisen.se om vad som gäller (för utländska medborgare) vid inresa till Sverige.

Se också Folkhälsomyndighetens rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet.

Bild längst upp:
påskägg målade i röda och gula färger
Tradionella ukrainska påskägg. Foto: Norbert Höldin/Pixabay.