torkade röda pepparfrukter och deras fröer

UD avråder från resor – svar på vanliga frågor

13 juli 2020
Här är svar på vanliga frågor om UD:s reserekommendationer, reseförsäkringar och regler de olika länderna har infört för att minska risken för smittspridning.

Vilka länder avråder UD från just nu?

I mars 2020 införde Sveriges utrikesdepartement en avrådan för svenska medborgare från icke nödvändiga resor till alla länder. Därefter har avrådan i flera omgångar hävts från vissa länder. Det som gäller fr.o.m. 21 september är följande:

Länder utanför EU – avrådan

För resor till länder utanför EU/EES/Schengen/Storbritannien avråder UD från icke nödvändiga resor till och med den 15 november 2020.

Övriga europeiska länder – avrådan

För övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet kvarstår avrådan från icke nödvändiga resor, nu till och med den 7 oktober 2020. Det gäller alltså:

  1. Estland
  2. Irland
  3. Lettland
  4. Litauen
  5. Malta
  6. Slovenien

UD:s senaste beslut fattades 21 september 2020. Nytt beslut väntas komma senast 7 oktober. Se UD:s webbplats Sweden Abroad.

_________
* Enskilda länder kan ha särskilda regler för inresa och vistelse. Det är viktigt att man följer de regler, råd och rekommendationer som gäller under transporten och på resmålet. Vi på LG Travel hjälper gärna till att kontrollera vilka regler som gäller för just din resa.

UD uppmanar svenska resenärer utomlands att skriva upp sig på svensklistan, läsa ambassadens reseinformation på Sweden Abroad samt ladda ner mobilappen UD Resklar och i den slå på pushnotiser för det land man befinner sig i.

Vad innebär det när UD avråder från resor?

Den vanliga reseförsäkringen gäller normalt inte om du väljer att resa trots att UD avråder. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Läs mer på Konsumenternas.se.

UD kan avråda

  • från icke-nödvändiga resor, vilket innebär turist- och besöksresor
  • från alla resor, vilket även inkluderar tjänsteresor och alla andra resor
  • från resor och uppmanar svenskar att lämna landet (en sådan avrådan utfärdas enbart i situationer med överhängande fara för liv och hälsa).

Läs mer om vad UD:s avrådan innebär på UD:s webbplats swedenabroad.se.

Vad gäller för kostnadsfri avbokning av paketresa när UD avråder?

LG Travel tillämpar SRF:s (Svenska resebyrå- och arrangörsföreningens) allmänna villkor, och enligt dessa har en resenär rätt att avboka sin paketresa om UD avråder från att resa till destinationen.

För att en resenär ska ha rätt att avboka en paketresa kostnadsfritt krävs att resenären kan visa att det föreligger sådana omständigheter på resmålet vid tidpunkten för resan som medför att resan inte kan genomföras. Eftersom UD:s avrådan kan komma att ändras, tillåts kostnadsfri avbokning endast under de sista 14 dagarna före avresa för resor utanför EU/EES/Schengen-området. Vid tidigare avbokning tillämpas de vanliga avbokningsvillkoren (vilket innebär kostnadsfri avbokning på vissa villkor).

Bild längst upp:
torkade röda pepparfrukter och deras fröer
Cayennepeppar lär ha gett namn åt Cayenne, huvudstaden i Franska Guyana. Eller kanske är det tvärtom. Foto: Steve Buissinne/Pixabay