Malta

Maltas honungsgula kalksten har gett namnet, vilket kan härledas ur grekiskans melita, som betyder just ’honung’. Annars tillhör det maltesiska språket den semitiska språkgruppen, dit även arabiska och hebreiska hör, och är det enda semitiska språk som skrivs med latinska bokstäver.

Fenicier, greker, kartager, romare, araber, korsriddare, sicilianare, fransmän, spanjorer och engelsmän har stridit om herraväldet över denna isolerade lilla arkipelag vid Medelhavets yttersta utpost mot Afrika. Förutom den förhistoriska tempelkulturen, äldre än både Stonehenge och Egyptens pyramider, är det främst malteserriddarnas 270 år långa epok som lämnat kulturella avtryck i form av befästningar, barockkyrkor och storslagna palats.

År 1530 fick johanniterriddarna ön Malta i gåva av den tysk-romerske kejsaren Karl V efter att de turkiska osmanerna hade fördrivit dem från Rhodos. Malteserriddarna, som de hädanefter kallades, skulle bevaka farlederna mitt i Medelhavet och hindra osmaner och barbareskpirater från Nordafrika att attackera kristna fartyg och hamnar. I slutet av 1700-talet tog Napoleon över och förvisade riddarna, sedan kom England och styrde ön fram till Maltas självständighet 1964. Den maltesiska örepubliken är med sina 316 km² världens nionde minsta nation och består förutom huvudön även av öarna Gozo och Comino samt några mindre obebodda öar. Malta är sedan 2004 medlem av EU och införde euro som valuta år 2008.

Malta har vi besökt privat och som färdledare på egenproducerade kulturrundresor samt studieresa med flyktingfokus och konferensgrupper – samtliga hos tidigare arbetsgivare men med erfarenheten samlad hos LG Travel.

Tack vare öns litenhet går det att göra dagsutflykter till öns samtliga attraktioner, vare sig man som bas har något av hotellkomplexen längs östkustens turistorter eller i Valletta, malteserriddarnas välbefästa och ointagliga högsäte som ligger noggrant planerad på en kuperad halvö och, med sina backiga gator, påminner om San Francisco. På varsin halvö mittemot Valletta ligger ”de tre städerna” Cospicua, Vittoriosa och Senglea med sina väldiga befästningar uppförda av malteserriddarna. Staden Mdina, mitt på ön, präglas av slingrande, smala gränder och arkitektur från arabisk tid. Araberna besatte Malta år 870, men i slutet av 1000-talet fördrevs de av vikingaättade normander som under korstågen lagt under sig Sicilien.

Tack vare öns litenhet går det att göra dagsutflykter till öns samtliga attraktioner.

På västkusten hittar vi maltesiska mysterier i form av de märkliga ”hjulspåren” – parallella fördjupningar i hårda kalkstensklippor vars ursprung och syfte är okänt, liksom de sällsamma megalitiska tempelkomplexen som uppfördes för mer än 5000 år sedan och därmed några av jordens äldsta religiösa byggnader. Är man intresserad av Maltas förhistoriska kulturer ska inte missa ett besök på det sällsamma Ħal Saflieni Hypogeum, som är en underjordisk gravkammare i flera våningar nedåt, ett unikt monument, men biljetter måste bokas långt i förväg via Hypogeums bokningslänk. Endast tio besökare åt gången, så varje Maltabesökare bör försäkra sig om en plats i god tid före avresa.

Även ön Gozo hinns med under ett dagsbesök, men under en optimal Maltavecka sprider man sitt boende och stannar någon natt i Valletta, en natt i Mdina och sedan några nätter på Gozo, då man dessutom har tid för vandringar längs dess magnifika kustleder. Vi har förstås en rad förslag vare sig det gäller privatresa eller konferensgrupp. Och kombinera gärna med Sicilien! Det finns snabbfärja från Pozzallo på södra Sicilien till Valletta, tar knappt två timmar.

Välkommen att orda om Malta med oss.

JW PB NB

Flygplansmotor över ön Malta.
Malta. Foto: Niklas Bönnemark.
utsikt över havet från ett fort
Malta. Foto: Niklas Bönnemark.