Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia.

Nya datum kommer när det blir möjligt att resa igen

Resan går med flyg till Gdańsk och efter en övernattning på kurhotell i Sopot åker vi vidare med buss till Kaliningrad (före 1946: Königsberg). Där stannar vi tre nätter och upplever stadens ostpreussiska förflutna samt dess mer nutida sovjethistoria! Avslutningsvis färdas vi över Kuriska Näset till Klaipėda (tidigare Memel) och återvänder därifrån med flyg.

Dag för dag

Dag 1 | 18 augusti (prel.)

Flyg till Gdańsk och vidare till Sopot

Avresa med buss från Hyllie station i Malmö kl. 06.20 på morgonen till Kastrup och avgång med SAS direkt till Gdańsk kl. 08.05. Vi ankommer till Lech Wałęsaflygplatsen i Gdańsk kl. 09.05, varefter vi tar plats i väntande buss för en inledande rundtur i Gdańsk, en av de största och äldsta städerna i Polen.

Med sitt läge vid Östersjön var den under sitt tyska namn Danzig en central hamnstad under hansa- och medeltiden. I modernare tid har Gdańsk varit skådeplats för två viktiga händelser. Det var här som andra världskriget startades och det var på varvet i Gdańsk som fackföreningen Solidaritet föddes, organisationen som fällde kommuniststyret i Polen.

Under bussrundturen besöker vi Westerplatte och gamla Leninvarvet innan det blir dags för Gamla stan och tidig lunch vid torget Dlugi Targ (”Långa marknadsplatsen”). Därefter gör vi en promenad genom de centrala delarna av staden och ser Mariakyrkan, världens största kyrka byggd av tegel, och beundrar innerstadens vackra arkitektur. Många av husen har tidigare tillhört köpmän och guldsmeder. Den bedårande stadsmiljön har även inspirerat flera konstnärer och författare, samt använts som kuliss för historiska filminspelningar.

På eftermiddagen tar vi åter plats i bussen och åker knappt två mil norrut till anrika kurorten Sopot. På vägen ser vi den väldiga katedralen i Oliwa och påminns om 1660-års fredsavtal, som gjorde slut på de svensk-polska krigen.

I Sopot väntar klassiska kurhotellet Rezydent för en natt i sober miljö och en mäktig polsk femrätters festmeny som välkomstmiddag i den eleganta restaurangen.

Hotellinfo: http://www.hotelrezydent.pl/en/

Dag 2 | 19 augusti (prel.)

Sopot–Malbork–Kaliningrad (buss 220 km)

Vi tar det lugnt på förmiddagen och njuter av kurhotellet innan det är dags för bussavgång kl. 12.00. Njut av Sopots eleganta villor och hus med sina karateristiska träverandor från förra sekelskiftet då Sopot var en fashionabel badort. Bland sevärdheterna hittar vi den långa piren i trä och det år 2004 byggda “Krzywy Domek” (Krokiga Huset) som hyser ett shoppingcentrum.

Vi lämnar så Sopot för en dryg timslång färd till Malbork, söder om Gdańsk, och inleder med lunch. 

Under sitt tyska namn Marienburg var det Tyska Ordens högsäte. Den mäktiga ordensborgen började byggas under sent 1200-tal och är en av Europas största. Härifrån styrde de tyska korsriddarnas stormästare under flera århundraden “Ordensstaten”, vilken sträckte sig längs bärnstenskusten ända upp i Baltikum.

Vi gör en intressant guidad promenad genom delar av det väldiga borgkomplexet. Sedan går färden vidare genom gamla Ostpreussen längs det som var riksvägen från Berlin till Königsberg.

hus vid gågata
Krzywy Domek i Sopot. Foto: Niklas Bönnemark.

Efter rysk gränspassage vrider vi fram klockan en timme till baltisk tid, och kommer så till den legendariska östersjöstaden som efter Sovjetunionens sammanbrott blev en rysk exklav inklämd mellan Polen och Litauen.

Vid Potsdamkonferensen i slutet av andra världskriget bestämdes det att Tyskland skulle avträda Königsberg med omnejd till Sovjetunionen och medan södra delen av Ostpreussen kom att tillfalla Polen blev Königsbergområdet ett sovjetiskt län (oblast) styrt av ryska sovjetrepubliken.

Vi tar in för tre nätter på fyrstjärniga Hotel Kaiserhof i centrum och beger oss på kvällen till en härlig rysk restaurang för middag.

Hotellinfo: http://kaiserhof-hotel.com/en/

Dag 3 | 20 augusti (prel.)

Kaliningrad

Gamla ostpreussiska Königsberg blev efter andra världskriget det sovjetiska Kaliningrad. Under dagens rundtur får vi oss till livs den gamla preussiska historien blandad med efterkrigstidens och det kalla krigets, då det sovjetiska Kaliningrad blev örlogshamn och som sådan stängd för besökare utifrån ända fram till 1992, då den åter öppnades upp för besökare utifrån.

Sedan dess har mycket hänt och idag upplever vi en sjudande Östersjömetropol som efter sovjettiden kommit att vårda minnet av sitt preussiska förflutna. I samband med Kaliningrads 750-årsjubileum år 2005 restaurerades till exempel den gamla Domkyrkan och i närheten har man byggt upp ett affärscentrum i historisk stil som knyter an både till hansatidens byggnadsstil och den tsarryska arkitekturstil som bland annat Sankt Petersburg uppvisar. Inför fotbolls-VM 2018 gjordes ytterligare en stor upprustning, och det har till och med diskuterats om man kanske skulle återskapa hela den tidigare gamla stan.

Lunch ingår under dagen, och under stadsrundturen blir det både preussisk och sovjetisk historia samt hur dagens befolkning upplever sitt ”inklämda” läge mellan två EU-länder.

En av höjdpunkterna i Kaliningrad blir besöket på bärnstensmuseet. Där finns över 6000 föremål, bland annat en modell av regalskeppet Vasa i bärnsten! Även domkyrkan står på programmet. Den ligger vackert på ön Kneiphof strax söder om Kaliningrads historiska centrum, och den tyske filosofen Immanuel Kant ligger begravd i den.

Kant föddes 1724 i Königsberg och tillbringade hela sitt liv där. Han var professor vid stadens oansenliga universitet och ironiskt nog en varm förespråkare för gränsöverskridande samarbete mellan Europas länder. Man kan undra vad han hade sagt om stadens situation idag, som ett slags ryskt Hongkong, inklämt mellan EU-länderna Litauen och Polen.

Kvällen är ledig för egna upptäckter och i centrum finns gott om restauranger.

Dag 4 | 21 augusti (prel.)

Kaliningrad

Vi beger oss till den tidigare sovjetiska örlogsbasen Baltijsk, som under tysktiden hette Pillau.

Här landsteg Gustav II Adolf år 1626, och svenska befästningar anlades under de påföljande åren. Kring dessa uppstod staden som 1635 återlämnades till Brandenburg, vilket sedan kom att bli Preussen och Ostpreussen. Nazityskland lät bygga ut flottbasen som sedan övertogs av Sovjetunionen och blev militärt spärrområde.

Efter Röda arméns intåg i Ostpreussen fördrevs (eller avrättades) den tyska befolkningen och såväl Königsberg som Pillau befolkades med tvångsförflyttade ryssar, vitryssar och ukrainare. Königsberg döptes om till Kaliningrad efter den sovjetiska kommunistpolitikern Michail Kalinin. 1946 skedde namnbytena och de tidigare tyska namnen byttes mot ryska. Pillau blev Baltijsk och de krigshärjade städerna återuppbyggdes som sovjetiska ”mönsterstäder”.

Fortfarande krävs specialtillstånd för besök i Baltijsk, eftersom det alltjämt är örlogshamn, men det ordnar vi såklart och efter detta högintressanta besök står eftermiddagen till egen disposition i Kaliningrad.

På kvällen samlas vi för en trevlig middag på Nesseleck, ett gammalt slott ombyggt till restaurang med eget bryggeri.

Dag 5 | 22 augusti

Kaliningrad–Nida (bussresa 100 km)

Vi checkar ut från hotellet i Kaliningrad och beger oss med buss mot Kuriska näset, den tio mil långa och mycket smala landtunga av sand som separerar Kuriska sjön från resten av Östersjön. På smalaste stället är den bara ca 500 meter bred. Lockade av den goda tillgången på fisk och bärnsten längs stränderna har människor bott här sedan stenåldern. Näset är idag delat mellan Litauen och den ryska Kaliningradexklaven.

Efter gränspassagen till Litauen ligger dagens mål, den lilla fiskebyn Nida. Här blir det först lunch på en trevlig restaurang vid hamnen och sedan ett besök i författaren Thomas Manns sommarhus, som han lät bygga på det så kallade ”Svärmorsberget” efter att han tilldelats Nobels litteraturpris 1929. Smeknamnet på kullen lär komma sig av att Thomas Manns svärmor tyckte det var alldeles för jobbigt att promenera upp för den branta backen till huset. Efter det nazistiska maktövertagandet i Tyskland beslöt sig familjen Mann för att emigrera. Sommarhuset konfiskerades och kom att tillhöra Herman Göring. Efter andra världskriget räddades det från att bli en ruin av andra författare, och 1967 restaurerades huset.

Under eftermiddagen beundrar vi också de världsberömda sanddynerna runt Nida och tar in för en natt på hotell Nerija.

På kvällen dukar hotellrestaurangen upp en angenäm middag.

Hotellinfo: http://www.neringahotels.lt/nerija_en.html

Dag 6 | 23 augusti (Prel.)

Nida–Klaipėda–Palanga och flyg till Kastrup

Efter frukost bär det vidare några mil norrut på Kuriska näset, och efter en kort färjeöverfart kommer vi till den för oss svenskar högintressanta staden Klaipėda, som tidigare hette Memel och som grundades av Tyska orden på 1200-talet.

Gustav II Adolf erövrade staden 1627, varpå den tillhörde Sverige under några år. Sedan blev Memel en del av tyska Ostpreussen innan det nybildade Litauen övertog staden efter första världskriget och tyska kejsardömets sammanbrott. Nazityskland tog emellertid tillbaka Memel 1939, men 1945 erövrades den av sovjetiska trupper och blev med namnet Klaipėda en del av sovjetrepubliken Litauen. Den gamla delen av Klaipėda består av mysiga kullerstensgator kantade med korsvirkeshus som minner om den skandinaviska och tyska tiden.

Efter lunch och promenad i Klaipėda åker vi vidare några mil norrut till flygplatsen i Palanga varifrån hemvändande flyg till Kastrup avgår kl. 16.45. Flygtiden över Östersjön är en timme och efter ankomst till Kastrup lokal tid kl. 16.50 (klockan vrids tillbaka en timme) väntar busstransport till Hyllie.

Med reservation för ändringar i programmet.

Resan i korthet

Dag 1: flyg till Gdańsk och vidare till Sopot

Dag 2: Sopot–Malbork–Kaliningrad (buss 220 km)

Dag 3: Kaliningrad

Dag 4: Kaliningrad

Dag 5: Kaliningrad–Nida (bussresa 100 km)

Dag 6: Nida–Klaipėda–Palanga och flyg till Kastrup

Priser

Grundpris per person i dubbelrum 12 600 SEK
Enkelrumstillägg för fem nätter 2 700 SEK

I grundpriset ingår

  • Flyg i ekonomiklass med SAS Kastrup–Gdańsk och Palanga–Kastrup
  • Flygskatter
  • Busstransfers Hyllie–Kastrup och åter
  • Fem hotellövernattningar enligt program (med frukost inkluderad)
  • Busstransporter och utflykter enligt program
  • Visum till Ryssland (ordnas av oss men passkopior behövs!)
  • Måltider enligt program – sex luncher och fem middagar
  • Lokala skatter och avgifter
  • Svensk reseledare från LG Travel samt rysk lokalguide i Kaliningrad.

Praktisk information

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & UngernDatum tillkännages senare  

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor