Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs att självaste Winston Churchill föredrog framför fransk konjak. Det är något av allt man kan uppleva i Armenien, som numera är visumfritt för oss svenskar.

Armenien – i hjärtat av Kaukasus
Datum tillkännages senare

Med den armeniska huvudstaden Jerevan som utgångspunkt ger vi dig och dina vänner möjlighet att under en veckas tid utforska den pulserande huvudstaden samt göra utflykter i omgivningarna för att lära känna Armenien tillsammans med en engelsktalande lokalguide. Samla ihop familjen, kompisgänget, vinklubben eller personalföreningen och gör en resa till detta spännande och udda land när det passar er. För fyra personer och uppåt organiserar vi resan åt er vid valfri tidpunkt med inkvartering på ett centralt beläget hotell i Jerevan.

Dag för dag

DAG 1

Ankomsttiden till Armenien varierar, men med avresa från Köpenhamn blir det vid midnatt. Flyg kan emellertid bokas även från andra orter. Kontakta oss på LG Travel för mer information. En lokal representant tar emot på flygplatsen i Jerevan och tar er till det centralt belägna hotellet för resans sex övernattningar.

DAG 2

Efter en rejäl frukost möter en engelsktalande guide upp vid hotellet för dagens stadsrundtur i Jerevan, Armeniens stolta huvudstad, som idag har drygt en miljon invånare. Här finns lämningar från så långt tillbaka i tiden som 700-talet före Kristus, vilket gör Jerevan till en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i världen.

Det blir promenad längs stadens centrala stråk Masjtotsavenyn fram till torget och parken vid operan. Där samlas Jerevanborna under sommaren på de fashionabla uteserveringarna för att njuta av en bit mat och lite kvällssvalka. Det pampiga operahuset byggdes på 1930-talet för att fira bildandet av sovjetrepubliken Armenien. Andra sevärdheter under dagen blir till exempel Republiktorget med sin lustiga stenläggning, som ska se ut som en gigantisk armenisk matta, och Segerparken som ligger på en kulle i norra delen av stan. Därifrån har man en enastående utsikt över nejden och vid bra väder kan man till och med se berget Ararat, där Noak enligt bibeln strandade med sin ark. I parken finns även en 22 meter hög kopparstaty av Moder Armenien som 1962 ersatte en staty av Josef Stalin. Inte långt därifrån hittar man även ”Kaskaderna” med sina fontäner och skulpturer. Kaskadmonumentet är ett pågående konstprojekt i världsklass som började byggas 1971, och som idag kan ståta med Cafesjians konstcenter, grundad av en armenisk-amerikanska miljonär.

Dagen fortsätter med ett besök på klosterkomplexet Etjmiadzin som har urgamla kristna anor. Klostret är huvudsäte för den armeniska apostoliska kyrkan, världens äldsta kristna nationalkyrka, grundad runt år 300 av fursten Gregorios Upplysaren. Under århundradenas lopp har den armeniska apostoliska kyrkan varit en av de viktigaste grundpelarna för den armeniska identiteten eftersom Armenien nästan alltid har varit styrt av främmande makter, och de genom historien återkommande upprorsförsöken har så gott som alltid misslyckats. Ändå var det ursprungliga Armenien under kring Kristi födelse en stark konkurrent till det mäktiga Assyrien. Armenien omfattade på den tiden ett område som sträckte sig mellan Medelhavet i väster och Kaspiska havet i öster och det omfattande bland annat nuvarande Libanon och Azerbajdzjan.

Eftermiddagen avslutas med ett besök hos den anrika brandy-tillverkaren Ararat med möjlighet att prova den välsmakande armeniska brandyn, som självaste Winston Churchill lär ha föredragit framför fransk konjak!

På kvällen serveras det middag med traditionell folkmusik-underhållning på en trevlig armenisk restaurang

Måltider som ingår: frukost, middag.

DAG 3

Idag besöker vi två av de mest populära sevärdheterna i landet: Geghardklostret, som sedan år 2000 är uppsatt på Unescos världsarvslista, samt det hedniska templet Garni som är tillägnad den armeniska solguden Mher.

Geghard betyder spjut och syftar på den lans som Jesus blev stucken med på korset. Den ska ha förts till Armenien av aposteln Judas Taddeus, som enligt kristen tradition missionerade i landet, och sedermera hamnade spjutet i Geghardklostret. Ayrivank är ett annat namn på klostret och det betyder ungefär: ”kyrkan i klippan”; ett passande namn, för det ursprungliga klostret uppkom på 300-talet runt en helig källa inne i en grotta. Det helande källvattnet mynnar idag ut i kyrkan utanför berget och anses fortfarande kunna bota sjukdomar.

Soltemplet vid staden Garni är tjusigt beläget på en liten kulle. Det omgivande landskapet består av förkastningsbranter, imponerande berg, böljande dalgångar och alldeles nedanför templet finner man en vägg bestående av pampiga basaltkolumner. När Armenien blev kristet på 300-talet konverterades templet till ett sommarhus åt kung Tiridates III:s syster och idag är det enda hedniska helgedom som finns kvar i landet. Här finns även kyrka och resterna av några romerska bad.  Dagens lunch serveras på ett lantligt värdshus i närheten. Där visar kvinnorna hur man bakar ”lavash”, ett tunnbröd av armeniskt ursprung som är populärt i hela Kaukasusområdet. Nybakat serveras det läckra brödet med kött eller grönsaker i mitten. Medan lavash i torkad form används som oblat inom den armeniska kyrkan.

Dagsutflykten avslutas i Jerevan med ett besök hos en instrumentmakare som bland annat tillverkar Armeniens nationalinstrument ”duduk”, ett gammalt träblåsinstrument, som görs av aprikosträ.

Måltider som ingår: frukost, lunch.

DAG 4

Vi startar dagen med att besöka ruinerna av den mäktiga Amberdfästningen som ligger på en högt belägen klippa en timmes färdväg nordväst från Jerevan. Den ligger på en höjd av 2300 meter över havet och kallas därför för ”fästningen bland molnen”. Här tar vi en kort promenad för att njuta av den friska luften och det imponerande landskapet med sina djupa raviner och strida floder. Fästningen byggdes förmodligen redan på 600-talet av Prins Kamsarakan, en allierad till det kristna Bysans. Senare skapades ett självständigt Armenien under härskardynastin Bagratuni och Amberd blev en av de starkaste och viktigaste fästningsanläggningarna i Kaukasus. Kyrkan som ligger alldeles intill uppfördes år 1026.

Lunch intas nära byn Ashtarak och efter det står 1200-talsklostret Saghmosavank, på programmet. Det ligger också med fantastisk fin utsikt, precis ovanför en djup ravin som Khasach-floden rinner genom. På motsatta sidan om klostret finns en platå som i kombination med en imposant bergskedja ger platsen en unik atmosfär.

På vägen tillbaka till Jerevan görs ett stopp vid det så kallade ”Alfabetsmonumentet”, ett äreminne dedikerat till det armeniska alfabetet. Armeniskans 39 bokstäver är inristade på korsstenar av medeltida typ, ”så kallade khachkar”. De restes 2005 för att fira 1600-årsjubileet av det armeniska alfabetets tillkomst. Alfabetet lär ha uppfunnits av en armenisk patriark för att man skulle kunna översätta bibeln till armeniska.

Måltider som ingår: frukost, lunch.

Dag 5

Dagen börjar med en tur genom Araratdalen till Khor Virapklostret, byggt över den lilla fängelsehålan där S:t Gregorios lämnades helt ensam i 13 år i slutet av 200-talet efter att ha vägrat att offra till fruktbarhetsgudinnan Anahita. Tack vare en kristen änka från en by i närheten, så överlevde han isoleringen. Hon kom regelbundet med bröd och vatten till honom efter att ha haft en uppenbarelse i en dröm. Namnet Khor Virap betyder för övrigt helt enkelt: ”djup fängelsehåla”.

Dagens kloster har byggts om och renoverats i flera omgångar sedan den ursprungliga byggnaden kom till på 400-talet. De yngsta delarna färdigställdes på 1600-talet med bland annat kyrkan S:t Astvatsatsin där gudstjänster idag firas regelbundet. Från Khor Virap har man en fenomenalt fin utsikt mot Araratberget på vars sluttning Noak strandade med arken när syndaflodens vatten drog sig tillbaka från jorden.

Ytterligare ett kloster blir det, närmare bestämt det idylliska Noravank. Trots namnet, som betyder ”Nya klostret”, är det från 1200-talet. Det ligger i en smal bergsklyfta där floden Amaghu rinner fram mellan tegelröda klippväggar. Klostrets mest kända byggnad är den två våningar höga St Astvatsatsins kyrka, där man kliver på smala stenar som sticker ut på utsidan av byggnaden för att nå andra våningen!

Dagens sista programpunkt är ett besök med lunch och vinprovning hos en armenisk vinbonde som producerar vin på en uråldrig lokal druva, Areni. Denna druva ger eleganta viner som ofta jämföras med Pinot noirvinerna i Bourgogne.

Måltider som ingår: frukost, lunch.

Dag 6

Under resans sista utflyktsdag går turen först till Armeniens ”Blå pärla”, Sevansjön, som ligger nästan 2000 meter över havet. Här finns dels möjlighet att göra en halvtimmes båttur över sjön (ingår ej i resans pris) eller så kan man trava upp längs en lång trappa till ett kloster som ligger vid sjöns ena sida. Väl uppe belönas man med en hänförande utsikt över sjön och dess skimrande, klarblå vattenyta.

Efter en tunnelpassage norrut uppenbarar sig sedan ett stillsamt vackert område som har fått smeknamnet ”armeniska Schweiz”. Där ligger bland annat kurorten Dilijan vars äldre bebyggelse välkomnar  besökarna med pittoreska stenhus och mysiga små hantverksstäder. Stan lockar dessutom med spa-vistelser och för vandringsentusiasterna är naturområdena runt den lilla staden ett Eldorado.

I Dilijan blir det en introduktion till hur man gör det till utseendet korvliknande godiset sujukh, som består av valnötter täckta av sockersöt druvsirap.

Kvällens gemensamma middag innebär inte bara god mat och dryck, utan det ges även tillfälle att få se – och köpa – handknutna armeniska mattor.

Måltider som ingår: frukost, lunch, middag.

Dag 7

Under förmiddagen är det dags att säga adjö till det vackra Armenien och sätta sig på transferbussen ut till flygplatsen för hemfärd.

Med reservation för ändringar i programmet.

Resan i korthet

Dag 1: Ankomst till Jerevan

Dag 2: Rundtur i Jerevan med konjaksprovning och besök hos brandytillverkaren Ararat.

Dag 3: Dagstur till Geghardklostret och templet i Garni

Dag 4: Dagstur till Amberdfästningen och 1200-talsklostret Saghmosavank

Dag 5: Dagstur till Khor Virapklostret vid Ararat, Noravankklostret, vinprovning i Areni

Dag 6: Dagstur till Sevansjön samt till kurorten Dilijan, i Arme

Priser (exkl. flyg)

Med program enligt ovan, engelsktalande lokalguide och med boende i dubbelrum på trestjärnigt hotell i centrala Jerevan varierar priset (exklusive flyg) med gruppstorlek:

10 pers – 4650 kr per person

8 pers – 4890 kr per person

6 pers – 5380 kr per person

4 pers – 6070 kr per person

Enkelrumstillägg: 1780 kr

Önskas boende på 4- eller 5-stjärnigt hotell kan detta bokas mot tillägg.

Resedatum är flexibelt, med reservation för fullbokade hotell.

Flyg t.o.r. Jerevan tillkommer. Beroende på avresedatum och flygbolag ligger flygpriset i storleksordningen ca 4000-6000 kr per person.

För mer information och bokning vänligen kontakta oss på tel 040-669 00 50 eller mejla till info@lgtravel.se.

Praktisk information

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad). Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia. Nästa planerade avgång: så

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »

Våra andra resor