Med Silver Eagle till veteranbilarna i smørrebrødens land med Motorjournalens Peter Sundfeldt

Vi åker med nyrenoverad veteranbuss till Jysk Automobilmuseum, Danmarks Graceland och Randers regnskog. Under resan ser vi de välputsade veteranbilarna på Jysk Automobilmuseum i Gjern. Vi tar del av en av världens största Elvissamlingar och ger oss sedan ut på tropiskt äventyr bland de exotiska djuren i Randers regnskog. 

Jylland, Danmark
27–30 augusti 2020 (nya preliminära datum p.g.a. pandemin: 22–25 oktober 2020)

Vi njuter av kulinariska specialiteter, som en trerätters frokost (lunch) på en klassisk dansk landsvägskrog. Med på resan har vi den bilkunnige mångsysslaren Peter Sundfeldt från Motorjournalen. Han kommer under resan att bidra med sina digra kunskaper och vi garanterar också en och annan spännande anekdot från hans motoriserade yrkesliv. Resan leds av vår egen motorentusiast, Pelle Bendz, som guidat många Jyllandsresor under åren och som dessutom också jobbat i redaktionen på Motorjournalen.

Vår resa börjar i Ängelholm, med möjlighet att kliva på även i Halmstad och Göteborg. Därefter tar vi färjan till Fredrikshamn. Ombord serveras det frukost innan vi rullar i land i Danmark. Med den bekvämt inredda veteranbussen färdas vi sedan till Århus, en livlig hamnstad med både stort nöjesutbud och mycket kultur. Vi bor på centralt belägna First Hotel Atlantic, 350 meter från Århusboulevarden vid Århusån. Njut av en kall öl i ett immande glas i solskenet på någon av de många mysiga uteserveringarna längs med ån, eller gör ett besök på närbelägna ARoS konstmuseum och vandra runt i det originella “Regnbågspanoramat” på taket. Där uppe har man en märklig utsikt över Århus, för stadens byggnader ser ut att ha regnbågens alla färger på grund av korridorens stora färgade glasfönster.

Andra dagen av vår resa ägnar vi åt de två största attraktionerna i staden Randers: en konstgjord regnskog, inrymd under tre gigantiska glaskupoler, samt Memphis Mansion, ett Elvismuseum som bygger på Elvisentusiasten Henrik Knudsens enorma samling med allt ifrån ett par av Elvis manschettknappar till den Lincoln Continental som han och hans familj använde under åren 1964–1974.

Peter Sundfeldt

Programledare, fotograf, testförare, racerförare, skribent och bilvärderare. Dessutom jazzmusiker emellanåt. Förmodligen är Peter dock mest känd som teveprogramledare för Motorjournalen 1995–2009. Därefter startade han webbtevekanalen Motorjournalen Play, där han fortsatt att köra, känna och kolla på olika fordon. 
Parallellt med det testar han även bilar i webbprogrammet Sundfeldt testar och hjälper till med att dokumentera fordon för samlarbilsauktioner. En hängiven fordonsentusiast med tendens att samla på sig fordon. Senaste fyndet är en 1986 års VW-pickup med dubbelhytt, perfekt för honom att frakta sina Vespor och Lambrettaskotrar med. I övrigt är det bland annat Citroën och mc-bilar av märket Heinkel Kabine som gäller – kryddat med bland annat en MG Midget och en fin gammal VW-bubbla från 1960.

Under lördagen hälsar vi först på hos föreningen Autogalleriet i Herning där det finns ett drygt hundratal privatägda entusiastfordon till beskådande, och säkerligen blir det också tillfälle att byta ett par ord med någon av ägarna. Sedan äter vi en rejäl dansk ”frokost” (lunch) på en traditionell landsvägskrog i utkanten av Silkeborg. Dagen avslutas på Jysk Automobilmuseum som öppnade redan 1967. Här hittar man en salig blandning av fordon, allt ifrån små söta mc-bilar via flotta sportbilar som Maserati Sebring till riktigt udda klenoder som en belgisk Vivinus från sekelskiftet 1900.

Efter sovmorgon och rejäl frukost tar vår Silver Eagle-buss oss tillbaka hem, via färjan Grenå–Halmstad som avgår vid tolvtiden. Ombord ingår en all inclusive-lunch. Senare på eftermiddagen kör vi i land i Halmstad, där det blir byte för dem som ska vidare till Göteborg, dit vi ankommer ca kl 20.00. Ankomst till Ängelholm blir ca 19.00.

Dag för dag

Dag 1 | 27 aug

Göteborg–Fredrikshamn–Ålborg

Cirka halv fem på morgonen startar Silver Eagle-bussen från Ängelholms centralstation för den som vill kliva på i Skåne. Nästa anhalt blir Halmstad C vid 05.30-tiden och framåt åttatiden kan man ansluta vid Stena-terminalen i Göteborg där vår unika veteranbuss rullar ombord på färjan till Fredrikshamn med avgång kl 09.10.

Vi slår oss ner i färjans restaurang för att äta en rejäl frukostbuffé med möjlighet att att börja lära känna varandra och byta ett par första ord med vår medföljande ciceron Peter Sundfeldt.
Från Fredrikshamn tar det knappt en timme till Ålborg, som ligger ett par mil inåt land vid Limfjorden. Där stannar vi till för en enklare lunch i det gamla Ålborgstornet – Jyllands svar på Eiffeltornet. Fast den jämförelsen haltar något eftersom ståltornet i Ålborg inte är mer än en sjättedel så högt som parisbornas stolthet.
Dock ligger Ålborgstornet på en en kulle, så trots att det bara är 55 meter högt, har man en hänförande utsikt över Limfjorden från restaurangen högst upp i tornet, som byggdes till Nordjysk Udstilling sommaren 1933. Utställningens syfte var att främja den industriella utvecklingen i Nordjylland och evenemanget blev en stor succé med 360 000 betalande besökare.
Byggnaderna som uppfördes till utställningen förstördes dock mer eller mindre under andra världskriget. Det är bara ståltornet som blivit kvar.

Ålborg–Århus

Från Ålborg fortsätter vi till Århus, dit vi ankommer runt halv sextiden. Vi checkar in för tre nätter på fyrstjärniga First Hotel Atlantic där det senare under kvällen serveras en gemensam trerätters middag. Hotellet ligger centralt invid det som tidigare var Århus industrihamn, ett område som numera är helt omgjort och som domineras av ”Dokk1”, en stor byggnad där bland annat Århus stadsbibliotek håller till. Alldeles i närheten av hotellet börjar dessutom Åboulevarden och Århus kanalområde med sina mysiga serveringar.

Den leende staden – som Århus ofta kallas – erbjuder sina besökare allt ifrån sofistikerad jungfruhummer på någon av stans tre Michelinkrogar till en rejäl sandwich med dansk flæskesteg bland gatuköken i ett före detta bussgarage nere vid järnvägsstationen.

Kultur finns det också gott om i Århus, inte minst det berömda konstmuseet ARoS där man utifrån tydligt ser siluetterna av de besökare som vandrar runt i det inledningsvis nämnda ”Regnbågs-panoramat” på toppen av byggnaden.

Även ”Den Gamle By”, ett historiskt friluftsmuseum med köpmanshus från 1500-talet, är värt ett besök. Rejält annorlunda eftersom den som kanske tycker att medeltiden är lite väl gammalt och mossigt även kan uppleva danskt 60- och 70-tal inom museumsområdet. Titta in i ett kollektivboende, kolla in en gammal moppeverkstad eller besök frisörsalongen där du i spegeln kan se om du verkligen passar i hövolmsfrisyr à la 1965!

Inkluderade måltider: frukost, lunch, middag

Dag 2 | 28 aug

Århus–Randers

Efter frukost med tjusig utsikt från hotellets matsal på tionde våningen är det dags att åka iväg till närbelägna Randers. Vi börjar med ett förmiddagsbesök i Randers Regnskog, en konstgjord regnskog som byggdes 1996 och idag omfattar 3600 m² med över 200 djurarter och 450 växter.

Under de tre jättelika glaskupolerna vandrar vi runt i den tropiska värmen tillsammans med en guide som berättar om växt- och djurliv.
Med lite fantasi känner man sig som Indiana Jones när man kliver över sköldpaddor och varaner, samt duckar för flygande hundar!

Memphis Mansion

Tillbaks ute i det nordiska sommarvädret är det dags att uppleva lite amerikansk sydstatscharm i form av Memphis Mansion, en kopia av Elvis Presleys Graceland i Memphis, Tennessee, skapat av Henrik Knudsen som i över 40 år har hört till Elvis Presleys hängivna beundrarskara. Han är ordförande i The Official Elvis Presley Fan Club of Denmark och har sedan 1990 bedrivit en omfattande handel med Elvisartiklar, såsom skivor, CD-skivor, DVD-skivor, vykort, bilder, kläder etc. Dessutom har han samlat på sig en ansenlig mängd Elvisföremål och vid det här laget kan han skryta med att ha en av världens tio största Elvissamlingar, som han numera visar upp på Memphis Mansion. 

Highway 51

Men innan vi ger oss i kast med detta museum, stillar vi hungern på en typisk amerikansk diner, Highway 51, som ligger granne med Memphis Mansion. Dinern är inredd på klassiskt vis med galonklädda soffor och stolar samt rödvitrandiga tallriksunderlägg på borden. Vi serveras en rejäl amerikansk hamburgertallrik – fast egentligen borde det väl vara en peanut butter and banana sandwich …

På the Memphis Mansion, som öppnade våren 2011, får vi efter lunch en guidad rundvisning bland klenoderna, och givetvis blir det möjlighet att köpa en eller annan souvenir i Henrik Knudsens Elvisshop.

Randers–Århus

Återfärden till Århus tar cirka 45 minuter och runt halvfemtiden är vi tillbaka på hotellet. Middag på egen hand under kvällen.
För den som vill ha lite enklare mat rekommenderas ”Aarhus Street Food”, inhyst i det gamla bussgaraget vid stationen. Här finns en mängd serveringar med mat från världens alla hörn, allt från danskt rågbröd och fläskstek via fish’n chips och ankburgare till shawarma och pad thai – prisvärt i en modern industriell miljö, fem minuters gångväg från hotellet.
På restaurang Flammen, alldeles intill hotellet, serveras grillbuffé i olika varianter från 219 danska kronor, och för den som vill lyxa till det rekommenderas till exempel restaurang Domestic, tio minuters gångväg från hotellet. De använder endast lokalproducerade råvaror till sina specialkomponerade menyer.
Dessutom finns det naturligtvis också en mängd matställen längs Åboulevarden, som är något av Århus ”Strøget” och som börjar cirka 300 meter från hotellet.

Inkluderade måltider: frukost, lunch

Dag 3 | 29 aug

Tredje dagen går i de klassiska fordonens tecken

Vi börjar med att köra rakt västerut, till Herning. Under färden dit, som tar en timme ungefär, ger vi vår ciceron Peter Sundfeldt ordet. Han har massor att berätta både om bilar i allmänhet och fordonen i det egna garaget.

Hos föreningen Autogalleriet i Herning bjuds vi på kaffe och får en liten rundvisning i lokalerna. Exakt vad som finns att beskåda beror naturligtvis på vilka av föreningsmedlemmarna som för tillfället har sina klenoder stående i någon av föreningens fem hallar. Men säkerligen kommer vi att få se en salig blandning av klassiska brittiska sportbilar, en del amerikanare, några knallröda Ferraris och hederliga gamla bruksbilar som Saab 96, Opel Rekord eller Ford Granada.

Silver Eaglebuss

Förmodligen kommer vår fina Silver Eaglebuss också att dra till sig uppmärksamhet. För Eagle är en intressant busstillverkare som existerade från 1955 till 1996. Företaget hade produktion både i USA och i Europa. Bussarna var en vanlig syn på amerikanska motorvägar och de var starkt förknippade med Greyhounds konkurrent Continental Trailways i över tre decennier. Runt 8000 bussar hann det bli innan företaget upplöstes i mindre enheter och namnet Eagle slopades.

Signesminde Kro

Efter besöket i Herning styr vi tillbaka i östlig riktning. Strax utanför Silkeborg stannar vi till för att äta en trerätters lunch på en klassisk dansk krog. Sedan medeltiden har de danska värdshusen varit en del av infrastrukturen i Danmark.

Allt började med att kungamakten bestämde att det längs landsvägarna skulle finnas ett världshus varannan mil, så att man med häst och vagn – och till och med till fots – inte skulle ha mer än en dagsetapp till nästa övernattningsmöjlighet. Många av dessa värdshus finns fortfarande kvar, och många av dem har kärleksfullt restaurerats.

Så är också fallet med vårt lunchställe, Signesminde Kro,  där vi serveras en väldoftande traditionell och stadig dansk frokost – till vilken man med fördel dricker en øl och kanske tar en lille en.

I lugn takt njuter vi av maten och den rofyllda stämningen medan vi samspråkar om de härliga och vackra veteranbilarna som vi har sett under förmiddagen.

Jysk Automobilmuseum

Men ännu är det inte slut på fröjden, utan en halvtimmes färdväg bort stannar vi till i Gjern för ett besök på Jysk Automobilmuseum, som är ett av Danmarks ledande bilmuseer och ett eldorado för varje veteranbilsentusiast. De 160 utställda fordonen representerar totalt 85 olika bilmärken från perioden 1900 till 1987. Bland de unika fordonen finns till exempel en av de allra första bilar som ”dundrade” fram på de Jylländska vägarna, en belgisktillverkad Vivinius, modell 1900.

Andra sällsynta bilmärken på museet är Jordanien, Hupmobile, Graham Paige och Kissel. Som representanter för 1900-talets andra hälft när bilen blivit var mans egendom, hittar man mer allmänt kända märken som Volkswagen, Saab och Volvo, medan Porsche, Maserati och Citroën SM representerar drömbilarna.

Även för mc-entusiasterna finns det en del godbitar, som en dansktillverkad Nimbus från 1927 som på grund av sin märkliga långa cylinderformade bensintank fick smeknamnet ”Kakelugnsröret”.

Vid halvsextiden beräknar vi att vara tillbaka i Århus, där det blir middag på egen hand under kvällen.

Inkluderade måltider: frukost, lunch

Dag 4 | 30 aug

Grenå och färjeöverfart

Efter frukost lämnar vi Århus vid tiotiden för en dryg timmes färd till Grenå och färjeöverfart till Halmstad. Färjan avgår vid lunchtid och ombord serveras vi en all inclusive-lunch. Ankomst till Halmstad blir klockan fem på eftermiddagen och vid färjeterminalen väntar en buss mot Göteborg för de som startade resan norr om Halmstad, medan vår trogna gamla Silver Eagle kör ner till Ängelholm. Beräknad ankomst till Göteborg klockan 20.00 respektive Ängelholm kl 19.00.

Inkluderade måltider: frukost, lunch

Resan i korthet

Dag 1: (Halmstad–)Göteborg–Fredrikshamn–Ålborg–Århus

Dag 2: Århus–Randers, Memphis Mansion, Highway 51, Randers–Århus

Dag 3: Århus–Herning–Jysk Automobilmuseum–Århus

Dag 4: Grenå–Halmstad(–Göteborg)

Deltagarantalet är begränsat till max 34 personer.

Priser

Grundpris per person i dubbelrum 11 200 SEK
Enkelrumstillägg 2 400 SEK

I grundpriset ingår

  • frukostbuffé ombord på färjan Göteborg– Fredrikshamn
  • 3 övernattningar med frukost på First Hotel Atlantic****
  • 3 luncher i Danmark
  • 1 middag i Århus
  • all inclusive-lunchbuffé ombord på färjan Grenå–Halmstad
  • samtliga transporter, besök och inträden enligt dagsprogrammet
  • svensk reseledning samt motorprofilen Peter Sundfeldt under hela resan.

Våra andra resor

Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien, från Ligurien till Amalfikusten och vidare till Apulien, innan kosan styrs norrut igen till Bologna och parmaskinkans land. Italien 5–16 september 2020 Följ med

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem som numera är museum. 15–18 oktober 2020 19–22 november 2020 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskrigets till sammetsrevolutionen. Tjeckien 1–4 oktober 2020 5–8 november 2020 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 17–20 september 2020 28–31 oktober 2020 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & Ungern26 juni–6 juli 2020

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »

Våra andra resor

Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien, från Ligurien till Amalfikusten och vidare till Apulien, innan kosan styrs norrut igen till Bologna och parmaskinkans land. Italien 5–16 september 2020 Följ med

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem som numera är museum. 15–18 oktober 2020 19–22 november 2020 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskrigets till sammetsrevolutionen. Tjeckien 1–4 oktober 2020 5–8 november 2020 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 17–20 september 2020 28–31 oktober 2020 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & Ungern26 juni–6 juli 2020

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »