På matsidan är det också mångfacetterat. Det marockanska köket har hämtat influenser från berber, araber, morer, judar. De kungliga kockarna i Fès, Meknes, Marrakech, Rabat och Tetouan har under århundradenas lopp utformat landets mattraditioner. Lök, oliver, torkade citroner, granatäpplen, dadlar, fikon, russin och nötter, persilja, koriander och mynta smaksätter rätter baserade på grönsaker, kyckling eller lamm. Men även havets läckerheter kan avnjutas. I kuststaden Essaouira består hamnunderhållningen av att titta på fiskebåtarna som kommer in fullastade med dagens fångst. Vid Place Moulay Hassen ligger små fiskrestauranger på rad. Bläckfisk, hummer, sardiner eller makrill, bara att peka och välja, så kolgrillas maten medan man ser på.
Vi har för tidigare uppdragsgivare lett grupper i landets norra del, runt Tanger och Tetouan. Privat har vi varit i Essaouira, Marrakech och Casablanca, och på konferens i världsarvsklassade El Jadida, vid kusten tio mil från Casablanca. Nu är det ett antal år sedan vi hade några arrangemang till Marocko, men med glädje tar vi oss an varje förfrågan om resor hit. För landet är i allra högsta grad ett fascinerande resmål att besöka. Närmast planerar vi för en konferensresa till Essaouira.
Prata med oss om Marocko.
PB JW NB