Singapore

Singapore är sällan ett mål i sig utan oftast mellanlandning under en eller flera dagar på väg till eller från Australien, Nya Zeeland eller annan asiatisk destination. Här har vi därför varit åtskilliga gånger privat, som färdledare för grupper men faktiskt också som arrangör av konferensgrupp med Singapore som huvudmål.

”The fine city” har dubbel betydelse genom att staden är en av världens mest välstädade och att det är förenat med rejäla böter att skräpa ner. Ett otal förbud finns, och det alla känner till är förbudet att spotta på gatorna. Det finns emellertid en anledning eftersom man i stora delar av Sydostasien tuggar betelnöt. Denna färgar saliven röd (och tänderna blir med tiden svarta) och spottloskor orsakar stora röda fläckar på trottoarer.

Stadsstaten Singapore ligger knappt 15 mil norr om ekvatorn och omfattar en oval huvudö, 42 × 22 kilometer med 5,5 miljoner invånare (det näst mest tättbefolkade självständiga landet i världen efter Monaco), varav 80 procent är kineser. Resterande utgörs av malajer och indier.

Sedan år 1965 är Singapore en suverän, oberoende republik, Sydostasiens minsta land men med Asiens högsta levnadsstandard. Landet befinner sig i en gråzon mellan demokrati och diktatur och styret är auktoritärt. Kinesiska samhällen präglas av Konfucius, som sade att våld som utförs av staten för att upprätthålla lag och ordning är acceptabelt. Västvärlden må gå i taket, men i Singapore säger många att de ändå är nöjda så länge regeringen ser till att det finns arbete, pengar och mat. Man jämför med Kina, Indien, Malaysia och Indonesien och tycker att man ändå har det rätt så bra. ”A good house in a bad neighbourhood.”

Namnet Singapore kommer ur Singa Pura, som betyder ’lejonstaden’. Engelsmannen Sir Stamford Raffles (1782–1826) upprättade år 1819 en handelsstation bland träsk och svårgenomtränglig djungel fylld av giftormar. Endast några fiskare bodde här, men Raffles såg utvecklingsmöjligheterna i det strategiska läget. Några år senare var Singapore det brittiska Ostindiska Kompaniets viktigaste handelsbas, vid sidan av Penang och Malacka, och befolkningen hade ökat explosionsartat genom invandring från bl.a. Kina och Indien.

Legendariska Raffles Hotel är såklart uppkallat efter stadens grundare och eftersom det endast finns sviter (inga ”vanliga” rum) ligger billigaste pris per natt på runt 6 000 SEK. De flesta nöjer sig därför med att ta en drink i Long Bar, även om Singapore Sling är betydligt billigare på andra hak.

”Singaporemåsten” är förstås Chinatown med sina gågator, skräddare och butiker, stora shoppingstråket Orchard Road, kulturcentrumet The Esplanade som förutom konserthall också har scener för opera, teater och dans. Med sin djärva arkitektur sticker nya området Marina Bay Area ut, men allra trevligast är Little India och det livliga restaurangstråket längs Singaporefloden.

Vare sig det gäller mellanlandning eller längre vistelse så har vi gott om tips på var man bor, äter och förströr sig, så prata gärna om Singapore med oss.

JK JW