Om vi försöker efterlikna den vite mannen kommer vi bara att sväva fritt utan fast mark under fötterna, men om vi behåller vår kultur förblir vi starka.
Så lyder det nationella mottot i republiken Vanuatu, som ligger i Melanesien och består av tolv större och ett sjuttiotal mindre öar i Söderhavet, vertikalt utspridda ca 100 mil från norr till söder. Öarna är av vulkaniskt ursprung, bergiga med frodiga regnskogar.
Till denna lite ”udda” destination har vi arrangerat en gruppresa (som var ett förlängningstillägg på en Australienresa) och efter det lockat en och annan privatgäst på söderhavsodyssé att göra nedslag.
Under 1600- och 1700-talen besöktes öarna av flera europeiska expeditioner, men många av de som vågade sig iland blev dödade och uppätna! James Cook kallade ögruppen för Nya Hebriderna. Detta namn kom sedan att användas fram till självständigheten 1980, då de melanesiska orden vanua ’land’ och tu ’stå’ markerade intentionen att stå på egna ben och fick ge namn åt den nyblivna nationen.
Under kolonial tid styrdes Nya Hebriderna som ett kondominat, dvs. gemensam förvaltning av Frankrike och England. Detta i koloniala sammanhang unika samstyre innebar dubbel administration med två domstolsväsen, två skolsystem m.m. och ledde till en tämligen splittrad administration. Vanuatus inhemska melanesiska befolkning var och är också minst sagt splittrad. De 220 000 invånarna utgörs av en mängd kulturella smågrupper med egna speciella sedvänjor och bruk, och på öarna talas ett hundratal olika språk, det högsta antalet språk per capita i världen.
En av folkgrupperna tillber brittiske prins Philip som sin gud. Enligt dem är hertigen av Edinburgh i själva verket son till en lokal gud som skickades till England för att gifta sig med blivande drottning Elizabeth. Hans mission var att påvisa att hon bara var en helt vanlig människa och ingen gudom, allt för att reta den föraktade brittiska kolonialmakten. Prinsen har i sin tur tackat för uppmärksamheten och uttryckt en förhoppning om att folket ska bevara sin ursprungliga kultur.
Under det tudelade koloniala samstyret stärktes de inhemska kulturerna, och under 1970-talets strävan mot självständighet ökade stoltheten över traditionella levnadssätt – bortsett från kannibalismen – som missionärer och vita sett ner på. Enligt Happy Planet Index, som baseras på livslängd, skador på miljön och välmående, är Vanuatus befolkning en av världens lyckligaste, och detta trots den förödelse som drabbade önationen när cyklonen Pam drog fram 2015. Här handlar livet om samhället och familjen, man tar dagen som den kommer och oroar sig inte. Man nöjer sig med lite, och allt som behövs finns. Samtidigt som Vanuatu tillhör de minst utvecklade länderna är det ett välkänt skatteparadis, synnerligen utvecklat när det gäller penningtransfereringar och har klassificeras som ett av de ”icke-samarbetsvilliga länderna i kampen mot penningtvätt”.
Välkommen att med vår hjälp upptäcka den kvarvarande exotiska kulturen i detta säregna örike. Dess trivsamma huvudstad Port Vila med sitt skattefria shoppingutbud och sina gourmetrestauranger är med sin intressanta mix av engelska och franska influenser blandat med traditionell melanesisk kultur en av de vackraste och behagligaste i Söderhavet. Men bara ett stycke utanför huvudstaden tycks tiden ha stått still. Man kan också göra en dagsutflykt med flyg till grannön Tanna och dess ständigt pyrande vulkan, Mount Yasur. Denna betecknas som världens mest lättillgängliga aktiva vulkan och man kan med fyrhjulsdrift ta sig ända fram till kraterkanten och blicka ned i infernot.
Planera gärna en Vanuatuvisit med oss.
JW CB