Indonesien

Indonesien är världens fjärde folkrikaste land, och av dess runt 13 000 öar har vi bara besökt ett fåtal: Bali, Lombok, Flores, Komodo, Java och Sumatra. Å andra sidan är det väl just dessa öar som efterfrågas av de flesta som styr kosan mot Indonesien.

Bali har vi utforskat grundligt vid ett flertal privata besök och kunskapen har förvaltats väl i noggrant genomtänkta upplägg åt privatresenärer och smågrupper som rest på egen hand och bedårats av vad de holländska kolonisatörerna kallade ”Det sista paradiset”.

Indonesien blev självständigt 1949 efter att i några århundraden varit koloni under namnet Holländska Ostindien, och det var när holländarna blev varse den unika kulturen på Bali som paradismyterna tog form. Dessutom vinnlade sig holländarna om att befästa det som gör Bali så speciellt. Ön är nämligen en hinduisk enklav i det annars muslimska Indonesien, vilket kommer sig av att hinduer från andra indonesiska öar tog sin tillflykt hit under islams erövringar på 1300-talet. Bali blev en bastion mot Muhammeds lära och har så förblivit, något som är en nagel i ögat på Indonesiens muslimska fundamentalister varom vittnar terrordåden 2002 och 2005. Bali har bestämt sig att inte ge vika och därför upplever besökaren en makalös livsglädje där mat läggs ut till fåglar och andar, rökelse pyr från små och stora tempel i varje vrå. Trots sin ovala litenhet (100 kilometer från öst till väst, 40 kilometer från nord till syd) rymmer Bali tillräckligt för en givande rundresa! Man bör under en tvåveckorsvistelse bo på i alla fall tre olika platser på ön: vid någon av sydsidans strandorter, i centrala inlandet i Ubud – Balis kulturhuvudstad – samt på nordkusten med sin svarta sandstrand.

färgglada kuddar på strand
Bali, Indonesien. Foto: Jonas Kristensson.

Här blev det mycket fokus på Bali, men vi får inte glömma de tre korallöarna som heter Giliöarna, som nås med färja från östkusten, och tredagarsutflykten till komodovaranerna som vi fixar åt er. Komodovaranen är världens största ödla och är till utseendet så nära en drake man kan komma. Den kan bli tre meter lång och väga upp till 160 kilo, och är livsfarliga, men att se varanerna i sitt rätta element ger närmast känsla av Jurassic Park – de liknar faktiskt dinosaurier! De upplevs på öarna Komodo och Rinca och under turen dit bor man en natt på en båt. Besöker dessutom ön Flores på vägen. Dock skall man vara medveten om att övriga delar av Indonesien är muslimskt och iakttar i varierande grad islams seder och bruk, något som också gäller Java och Sumatra, som vi har främst egna erfarenheter ifrån. Speciellt minne är en nyårsafton i Surabaya och den mäktiga tågresan mellan Surabaya och Jakarta.

Övriga landet – den indonesiska delen av Borneo, Moluckerna, Sulawesi, Sundaöarna bortom Lombok, Timor samt indonesiska delen av Nya Guinea – hör till områden dit vi skulle vilja arrangera resan ”Det okända Indonesien”. Den ligger i ”pipen” för kommande begivenheter.

Det är för övrigt inte bara vi som hyser ringa förtjusning för huvudstaden Jakarta. Författaren och globetrottern Hans Ostelius lär ha sagt: ”Två städer som jag icke tål är Eslöv och Jakarta!”

Välkommen att dryfta Indonesien med oss.

JK JW

olika maträtter på tallrikar
Ett urval maträtter i Yogyakarta, Indonesien. Photo by Haryo Setyadi on Unsplash