Lesotho

Liksom San Marino ligger helt omgivet av Italien, så ligger kungadömet Lesotho helt omgivet av Sydafrika. Och anledningen till att Lesotho inte tillhör sin betydligt större och mäktigare granne har att göra med att landet sökte brittiskt skydd mot boerna.

Innan Sydafrika enades i en union var landet uppdelat i de brittiskstyrda kustprovinserna och de holländskättade boernas bägge republiker, Oranjefristaten och Transvaal, i inlandet. Boernas tro och traditioner är grunden till apartheid, och därför bad basothofolkets kung britterna om hjälp för att förhindra boernas annektering av deras bördiga marker väster om Drakensbergen. År 1868 blev det lilla kungadömet brittiska protektoratet Basutoland och kvarstod under britterna även sedan Sydafrika blivit självständigt.

Lesotho fick sin självständighet 1966, men beroendet av Sydafrika var och är stort, och landet återfinns bland världens fattigaste och minst utvecklade. Våra egna besök inskränker sig till en kort visit i huvudstaden Maseru, som ligger i alldeles vid gränsen i väster. Däremot har vi hos tidigare arbetsgivare organiserat en mäktig resa över Drakensbergen åt en liten grupp.

Drakensbergen bildar en barriär i landets östra delar, och vägen som leder från sydafrikanska delstaten KwaZulu-Natal över bergen till Lesotho är en av Afrikas mest svindlande bergsleder. Bergspasset på nästan 3000 meters höjd heter Sani Pass och brukar kallas alla bergspass moder. Här ligger Afrikas högst belägna pub, och sedan börjar nerfärden i Lesotho. Denna resa över Drakensbergen kan köras på egen hand med fyrhjulsdriven hyrbil, men åt vår lilla grupp arrangerades fordon med erfaren chaufför, vilket är att föredra. Bilvraken längs vägen talar sitt tydliga språk. Man kan resa över bergen och fortsätta genom Lesotho, eller så görs färden fram och åter till Sani Pass med lite utflykter in i Lesotho. Går att kombinera med övrigt Sydafrikaupplägg, men innebär en liten omväg. Se även under Sydafrika.

Fyrhjulsdrivet i all ära, men det historiska sättet att ta sig fram på landsbygden i Lesotho är på hästryggen, vilket också erbjuds turistande besökare. Den traditionella hästrasen, Basutoponnyn, är snarare att betrakta som en mindre häst än en ponny. Den är robust, uthållig, mycket lugn i temperamentet och säker på foten. Möjlighet till ridning finns på flera håll i landet, både för nybörjare och mer avancerade, och oavsett om man väljer en dagstur eller en flerdagarstur, så är det ett fantastiskt sätt att uppleva Lesothos karga bergslandskap på.

Och välkommen att smida Lesothoplaner med oss.

JW PB