Ätten härstammade från det som då var en provins i det gamla tysk-romerska riket, och från 900-talet och framåt utökade Luxemburggrevarna sitt inflytande genom strategiska giftermål. Det gamla tyska riket valde sina kejsare, och under 1300- och 1400-talen innehade flera medlemmar av ätten Luxemburg den tysk-romerska kejsarvärdigheten. Den mest kände är 1300-talskejsaren Karl IV, som förlade Tyska rikets huvudstad till Prag, och tack vare honom har vi ikoniska Pragsevärdheter som Karlsbron och Karlsuniversitetet.
När ätten Luxemburg dog ut levde namnet kvar på provinsen som kom att tillhöra både Österrike, Spanien, Frankrike och Nederländerna innan storhertigdömet, som vi känner det idag, etablerades år 1890. Luxemburg har genom århundradena präglats av sitt läge i gränslandet mellan germanskt och romanskt. Befolkningen talar i regel både tyska och franska men även sin egen speciella variant av tysk-flamländska som heter luxemburgska (lëtzebuergesch).
Södra delen av det historiska Luxemburg gick sin egen väg 1890 och valde som storhertig en medlem ur det nederländska furstehuset Oranien-Nassau medan den norra delen blev kvar som provins i Belgien. Således har vi numera både en belgisk provins och ett självständigt storhertigdöme som heter Luxemburg.
Landet har mer än något annat kommit att stå som symbol för ett förenat Europa och har såklart varit en ivrig förespråkare för europeiskt samarbete.
Luxemburg, den största av Europas lilleputtar, är världens enda kvarvarande storhertigdöme. Dagens regent, Henri I, är barnbarns barnbarn till Oscar II, kung av Sverige 1872–1907, och hans mormor var svenskfödda drottning Astrid av Belgien. Luxemburg är Europas rikaste stat och har tidigare även innehaft positionen som världens rikaste. Landet har mer än något annat kommit att stå som symbol för ett förenat Europa och har såklart varit en ivrig förespråkare för europeiskt samarbete. Flera EU-institutioner finns i huvudstaden.
Schengen är en liten ort vid Mosel i sydligaste Luxemburg, där Frankrikes, Tysklands och Luxemburgs gränser möts. 14 juli 1985 undertecknades här det första Schengenavtalet mellan Frankrike, dåvarande Västtyskland och Beneluxländerna. Floderna Mosel, Our och Sûre bildar Luxemburgs östgräns mot Tyskland och längs Mosel gör vi vår ”Schengenvandring” från Grevenmacher till Schengen, en förtjusande vandringsled med luxemburgska vinodlingar på flodens västra strand och tyska på östra. Andra utomordentligt trevliga platser är landets äldsta stad Echternach, som också var skådeplats för sammandrabbningar under andra världskriget. Därifrån utgår en annan fin vandringsled, Müllerthal Trail, genom natursköna trakter i Ardennerna.
En riktig höjdare är huvudstaden som också heter Luxemburg, tjusigt belägen vid sammanflödet mellan floderna Alzette och Pétrusse med de gamla pittoreska stadsdelarna byggda uppe på höjder och avgränsade av flodraviner. Genom sitt utsatta läge som gränsland blev staden ordentligt befäst, och idag kan man besöka de berömda kasematterna, alltså försvars- och lagringsrum byggda i klipporna.
Den stora närvaron av EU-folk och affärsmän har satt sin prägel på restaurangutbudet, som ståtar med högst antal trestjärniga Michelinkrogar per capita. De andra ordinära restaurangerna är inte dumma de heller, så Luxemburgs stad håller sannerligen måttet för din konferens- eller eventresa. Vi har arrangerat sådana i Luxemburg, och likaså har vi rest i landet åtskilliga gånger, inte minst under tidigare arbetsgivare som färdledare på bussrundresor längs Mosel och i franska Champagne eller Belgien, som också har innefattat Luxemburg.
En pärla att rekommendera, inte bara för genomresa utan som ett mål i sig, så häerzlech wëllkomm med luxemburgska förfrågningar till oss.
JW