(franskt utomeuropeiskt departement)
Nya Kaledonien (Nouvelle-Calédonie) är ett stycke Frankrike i sydvästra Stilla havet. Liksom övriga franska Stillahavsområden (Franska Polynesien och Wallis & Fortuna) är Nya Kaledonien en del av franska republiken samtidigt som dess officiella ställning är unik i sin karaktär, sui generis, ett mellanting mellan självständig stat och franskt utomeuropeiskt län. Under de kommande åren ska folkomröstning om total självständighet äga rum.
Nya Kaledonien har varit franskt sedan 1853 och användes fram till 1922 som straffkoloni dit dömda brottslingar deporterades. Vid denna tidpunkt hade även fria kolonister från Frankrike och Asien invandrat, medan den inhemska melanesiska befolkningen minskat drastiskt på grund av tvångsarbete och de invandrades medförda sjukdomar.
Nya Kaledoniens huvudö, Grande Terre, är Stilla havets tredje största ö, 350 km lång och 50–70 km bred, och omgiven av världens näst största korallrev. Naturen är på vissa håll hänförande vacker och erbjuder allt man kan önska sig av en söderhavsö – palmkantade kritvita sandstränder, kristallklart vatten, dramatiska berg med frodig tropisk vegetation och vackra vattenfall. Större delen av ön utgörs av stora boskapsrancher. Läget vid Stenbockens vändkrets är på samma breddgrad som Mauritius, Rio de Janeiro, Tonga och Australiens ”Sunshine Coast” norr om Brisbane.
Nouméa är huvudstaden i Nya Kaledonien och brukar beskrivas som ”Söderhavets motsvarighet till Nice”. Jämförelsen är kanske en aning överdriven, men Nouméa är förvisso en sofistikerad och kosmopolitisk stad, vackert belägen på sydvästkusten av huvudön Grande Terre, och har en härlig mix av melanesisk och fransk kultur. I matväg erbjuds allt från franska gourmetrestauranger till lokala matstånd och i shoppingväg finns såväl melanesiskt hantverk som franska boutiquer.
För den optimala paradisupplevelsen är det dock Ile des Pins som kallas ofta ”the Jewel of the Pacific”, som gäller! Den 14×8 km stora ön ligger en halvtimmes flyg från Nouméa eller ett par timmar med snabbfärja och var på 1870-talet deportationsort för många av Pariskommunens anhängare, och vi instämmer i att Ile des Pins kvalar in på listan som ett av söderhavsparadisen par préférence.
Nya Kaledonien och Ile des Pins besökte vi med konferensgrupp år 2016 och reste den gången via Japan, som tack vare utmärkta flygförbindelser blev en bra kombination.
Nya Kaledonien hör man annars inte mycket om, men den franska filmen Rebellion från 2011 behandlar konflikten mellan fransmän och melanesiska separatister och är sevärd.
Och vill du resa dit så välkommen att kontakta oss som arrangerade och ledsagade konferensgruppen 2016.
JW