Under efterkrigstiden doldes det gnistrande och det härliga effektivt under kommunismens industriella ok, med allt från kolgruvor och svavelosande stålindustrier i söder till de jättelika varven vid Östersjökusten. Men tiderna förändras. Idag är ”askan” borta. Badorter som Sopot är åter värda namnet, varningsskyltarna för ohälsosamt badvatten har tagits ner och arkitekturpärlorna i stan är uppfräschade så att besökarna kan njuta av snirkliga torn, färggrant tegel och art nouveaudetaljer. Längst ute på den halvkilometerlånga träbryggan har man en storslagen överblick över hela den långa stranden och det anrika Grand Hotel. På Grand bodde för övrigt Adolf Hitler 1939 och till hans ära lade tyskarna in hakkors i parkettgolvet i presidentsviten. De togs inte bort förrän 1967. Andra bad- och spapärlor längs kusten i norr är Leba samt städerna Wladyslawowo och Kołobrzeg med sina tungvrickande namn. För den krigshistoriskt intresserade är ett ett besök bland de massiva bunkrarna i Hitlers ”Wolfschanze” (Varglyan) i nordöstra hörnet av Polen ett måste. I närbelägna Mrągowo kan man besöka militärmuseet och prova på att köra sovjetiska stridsfordon.
Mest kända stad längs kusten är nog annars hansestaden Gdańsk med sin praktfulla 1600-talsarkitektur. Där har vi haft både cykelrundtur och rundtur med gammal polsk veteranbuss i fackföreningen Solidaritets spår. Gdańsk är också en bra utgångspunkt för en utflykt till den helt osannolikt gigantiska riddarborgen i Malbork, Europas största medeltida fästning, ointaglig ända fram till 1629, då den svenska armén under fälttåget i Preussen lyckades få nästet på fall. Borgen erbjuder flera attraktioner som nattvisningar med facklor och riddarturneringar på sommaren.
Längre söderut i Polen finns naturligtvis också en mängd sevärda platser som exempelvis världsarvslistade hansastaden Toruń med sin medeltida ringmur och tjusiga gotiska byggnader. Stan ligger vackert vid floden Wisła och är astronomen Nicolaus Copernicus födelseort. I sin avhandling De revolutionibus orbium coelestium (Om himlakropparnas kretslopp) presenterade han en ny och revolutionär teori om att jorden går runt solen och inte tvärtom. I köpmannahuset där Copernicus föddes är det idag inrättat ett museum, och på Gamla stadens torg står han staty med lockigt hår, iklädd en slags romersk toga. I handen håller han en klotformad modell av vårt planetsystem med solen i mitten. En bit bort ligger Mariakyrkan, som är intressant för oss svenskar. Där ligger nämligen Johan III:s dotter Anna Vasa begravd. Hon var syster och rådgivare till Sigismund Vasa, som under ett par år var kung både i Sverige och Polen. Anna Vasa är mer känd i Polen än i Sverige och hon förärades 1994 ett pampigt gravmonument i form av en svart marmorsarkofag med ljusa alabasterdelar nertill. Ovanpå är Anna är avbildad i helfigur, också i alabaster. Det sägs att hon som ”vita damen” spökar i Golub Dobrzyńslottet fyra mil nordost om Torun.
Huvudstaden Warszawa måste också nämnas. Här har vi haft många grupper och bland annat organiserat privata Chopinkonserter i det vackra Łazienkipalatset.
Kraków, den forna huvudstaden i söder är naturligtvis också ett lockande turistmål med sin medeltida atmosfär och närhet till den fascinerande gamla saltgruvan i Wieliczka med alla sina konstverk gjorda i saltsten.
En ganska okänd pärla i skuggan av mer kända städer som Gdansk, Kraków och huvudstaden Warszawa, är Polens fjärde största stad, Wrocław i sydvästra Polen. Floden Odra gör där en krök, och flera små flodarmar rinner genom stan och ger den ett charmigt intryck. Charmiga är också de 300 små bronserade tomtestatyerna som bjuder in till upptäcktsfärd och berättar om det förflutna bland Wrocławs vackra hus. Ursprungligen var dessa vättar en politisk protest på 1980-talet bland stadsbefolkningen. Numera hör de till stadens turistattraktioner, och en av våra favoriter är pysslingen som står utanför psykologiska institutionen. Den ser verkligen ut som en gullig liten Sigmund Freud.
Med erfarenhet av Polen som resmål sedan mitten av 1980-talet är det svårt att begränsa sig när man skriver om detta fantastiska land, så hör gärna av dig för mer information och reseidéer.
Prata med oss om Polen.
PB JW