Förlägg ditt företagsevent eller konferens till den medeltida staden Brasov i sydöstligaste hörnet av Transsylvanien. Brasov har en lång och spännande historia, tack vare sitt strategiska läge längs de gamla handelsvägarna mellan Västeuropa och det osmanska riket. Och närområdet bjuder på tät barrskog där ogästvänliga berg tornar upp. Rumänien, med drygt 3000 björnar på en yta hälften så stor som Sverige, är det björntätaste landet i Europa. Även varg och lo finns, och på utflykter från Brasov gör vi björnsafari och kanske forsränning. Och bara någon mil söderut hittar vi Bran som är en av Rumäniens största turistattraktioner och marknadsförs som Draculas slott, trots att varken Draculaförebilden (pålspetsaren Vlad Tepes) eller romanförfattaren Bram Stoker någonsin satt sin fot här! Hela Draculaköret är egentligen ganska fånigt, men slottet är mycket sevärt och spektakulärt beläget i ett bergspass.
Vill man ha äkta ”Draculavibbar” får man bege sig till Bistrița i norra Transsylvanien, och alla läsare av Bram Stokers klassiska roman “Dracula” från 1897 vet att vampyrgrevens slott låg vid “Borgopasset” på vägen från “Bistritz” (det tyska namnet) till Vatra Dornei. Vlad Tepes, ”pålspetsaren”, som av rumäner hyllas som nationalhjälte i försvaret mot turkarna och som genom sin grymhet fick stå modell för Bram Stokers romanfigur Greve Dracula föddes i Sighișoara, en annan transsylvansk stad och riktig sagoidyll med en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor som byggts runt ett citadell. Här njuter man av slingrande kullerstensgator, husfasader i barock och välbevarade befästningar och inte minst flera utmärkta restauranger som, liksom i hela Rumänien numera, serverar utsökta rätter som bäst kan beskrivas som en blandning av tyskt, ungerskt och serbiskt. Det rumänska köket kan man kalla rustikt i alla bemärkelser, och med perfekta och oftast närodlade råvaror blir det som serveras just utsökt!
Rumänien bestod ursprungligen av två furstendömen, Moldavien och Valakiet, som under 1500-talet hamnade under turkiskt välde. Transsylvanien hade ända sedan 1100-talet tillhört Ungern, vars kung inviterade tyska kolonister för att befästa det bördiga landskapet i centrala Transsylvanien, norr om Karpaternas södra utlöpare. De var driftiga jordbrukare, hantverkare och köpmän och byggde starka befästningar i en region som ständigt var utsatt för attacker av mongoliska tatarer och turkiska osmaner. De viktigaste städerna var helt befästa och var sju till antalet, därav det tyska namnet på Transsylvanien; Siebenbürgen.
Under 1800-talets senare del kollapsade det turkiska riket och länderna på Balkan uppstod efterhand. 1878 förenades Moldavien och Valakiet i det självständiga kungadömet Rumänien. Efter första världskriget befann sig Rumänien på segrarmakternas sida och fick Transsylvanien som krigsbyte när den österrikisk-ungerska dubbelmonarkin styckades upp. Efter en nära tusenårig ungersk överhöghet överläts Transsylvanien till Rumänien i Versaillesfördraget 1919.
Andra världskrigets slut 1945 innebar dock att en del av Moldavien fick avstås till Sovjetunionen, det som idag är självständiga republiken Moldavien, och Rumänien blev en kommunistisk enpartistat. Den totalitära diktaturen föll under den rumänska revolutionen i december 1989, vilken till stor del ägde rum i Transsylvanien eftersom den ungerska minoritetspolitiken vid sidan av Ceausescu-diktaturens förtryck spelade en väsentlig roll. Rumänien har sedan dess genomgått långtgående reformer och blev tillsammans med Bulgarien medlem i EU år 2007.
I den rumänska delen av Moldavien hittar vi de världsberömda ”illustrerade” klosterkyrkorna. Kyrkorna är såväl utvändigt som invändigt dekorerade med uttrycksfulla bysantinska freskomålningar som illustrerar den ortodoxa lärans mystik och dateras till 1400- och 1500-talen. Väggmålningarna kan enkelt beskrivas som en biblisk bilderbok och hör till de mest storslagna kristna monumenten i Europa.
I nordligaste delen av Rumänien ligger också Maramures, en isolerad och nästan bortglömd avkrok av landet med ålderdomliga byar bebodda av en blandad rumänsk, ungersk och ukrainsk befolkning. Nämnas bör också den transsylvanska staden Sibiu, eller på tyska Hermannstadt, en av Rumäniens vackraste städer med ett enormt torg mitt i den historiska stadsdelen. Nyligen nominerades Sibiu till en av världens mest idylliska städer att bo i och man bedåras av dess tegelklädda tak med sina mystiska ögonliknande små fönster som givit Sibiu namnet “De 1000 ögonens stad”.
Vill man till Svarta havet, så finns förvisso ett antal badorter längs kusten, men helst åker vi till Donaudeltat och förirrar oss in i dess labyrint av vattenvägar. Parkera bilen vid vägs ände och ta båten ut i deltat och bo på ett av de trivsamma pensionat som inrymts i avsides belägna gårdar.
Avslutningsvis några ord om en av Europas mest förbisedda huvudstäder: Bukarest. Rumäniens franskinspirerade huvudstad, ofta kallad Balkans Paris, med boulevarder, parker och såväl storslagna som frånstötande monument är kontrasternas stad. Den gamla stadens kvarter kontra den franska 1800-talsarkitekturen, ortodoxa kyrkor kontra kommunisttidens väldiga huskomplex. Bland diktatorn Ceausescus projekt intar så klart Parlamentspalatset en särställning som den största byggnaden i världen efter Pentagon i Washington. Flera av innerstadens gamla kvarter jämnades med marken för att ge plats åt denna groteska skapelse under 1980-talet. En ypperlig konferens- eller eventstad. Och så kanske utflykt till Targoviste, som blivit en av Rumäniens mest kända platser i modern tid. Här dömde en provisorisk tribunal Elena och Nicolae Ceaucescu till döden den 25 december 1989 efter att de flytt från upproren i Bukarest. Avrättningen verkställdes omgående, och platsen är nu ett litet museum.
Vårt Rumänien väntar på dig, så välkommen att planera med oss.
JW