Ungern

Ungern ligger mitt i hjärtat av Centraleuropa, och det mest besökta resmålet i landet torde vara huvudstaden Budapest, ”Donaus drottning”, som vi genomfört många resor till sedan slutet av 1980-talet.

Staden delas av floden Donau som rinner från norr till söder. På västra sidan hittar man den böljande stadsdelen Buda med de två höjderna Gellért och Várhegy (Borghöjden). Gellértberget kröns av en stor kvinnostaty på en hög pelare som bland svenska turister går under namnet ”Fru Palmkvist” med anspelning på det palmblad som hon håller i sina uppsträckta händer. Monumentet restes under kommunisttiden till minne av de sovjetiska soldater som stupade i samband med Budapests befrielse 1945. Men idag har de ryska soldaternas namn som var inristade i sockeln slipats bort, och den officiella tolkningen av monumentet är idag att det symboliserar Ungerns frihet. På Borghöjden en bit norrut ligger det pampiga slottet, numera bl.a. konstmuseum, och bredvid det den romantiska Disneyliknande Fiskarbastionen. Allt uppfört runt sekelskiftet 1900.

På Pestsidan, den östra sidan av Donau, dominerar den maffiga parlamentsbyggnaden som likt en jättelik krokantårta ligger alldeles nere vid floden. Parlamentet (Országgyűlés) började byggas i samband med firandet av Ungerns tusenårsjubileum 1897. Inuti byggnadens magnifika kupol förvaras Stefanskronan, den mest kända av de ungerska kröningsregalierna. Den tillverkades på 1100-talet, är gjord av guld och smyckad med ädelstenar. I slutskedet av andra världskriget hamnade den i amerikanska händer och skickades till Fort Knox i USA, för att räddas undan den sovjetiska armén. Men 1978 återbördades kronan till Ungern på beslut av den dåvarande amerikanska presidenten Jimmy Carter. Vanligtvis ordnas ett flertal rundvisningar per dag i parlamentet, men det kan variera lite, eftersom det trots allt också är de ungerska folkrepresentanternas arbetsplats.

När Budapest kommer på tal kan man naturligtvis inte undvika att nämna Ungerns heta källor. Bara i huvudstaden finns det runt 200 stycken, så att besöka ett helande termalbad är ett måste. De två mest kända baden i Budapest är nog Gellértbadet, som har en bassäng som ser ut som en översvämmad balsal, och utomhusbadet Széchenyi i stadsparken, känt för sina schackspelande badgäster. Lite undanskymt i stadsparken hittar man för övrigt också en minnessten med en plakett som hedrar vår mördade stadsminister Olof Palme. Sverige har sedan Raoul Wallenbergs insatser för att rädda tusentals judar i Budapest under andra världskriget haft ett gott rykte i Ungern, bidragande var också Sveriges stöd till Ungern under revolten 1956. 

De två mest kända baden i Budapest är nog Gellértbadet, som har en bassäng som ser ut som en översvämmad balsal, och utomhusbadet Széchenyi i stadsparken, känt för sina schackspelande badgäster.

Även Wallenberg är förärad minnesmärken i Ungern, flera stycken. Fast när det gäller honom, så var det lite känsligt under kommunisttiden, eftersom Wallenberg troligtvis arresterades och bortfördes av ryssarna i slutskedet av kriget. Så den första statyn till hans ära flyttades från Budapest och placerades utanför ett apotek i Debrecen i östra Ungern. Den påstods av regimen föreställa människans kamp mot sjukdomar och inte Wallenbergs kamp mot nazismen. Idag är statyn dock tillbaka i centrala Budapest.

Strax norr om huvudstaden ligger den pittoreska lilla konstnärsstaden Szentendre, som omges av ett naturskönt område vid den så kallade Donaukröken, där Donau tvärt svänger av i sydlig riktning. Ett populärt utflyktsmål från huvudstaden.

Längst ner i södra Ungern hittar man trevliga små vinorter som Szekszárd, Pécs och Villány. På 1700-talet var Szekszárd, som är en av landets äldsta vinregioner, känt i hela Europa för sina välsmakande kryddiga kadarkaviner. I början av 90-talet arrangerade en av våra medarbetare en specialresa dit som inkluderade besök på en svenskägd vingård. Druvsorten Kadarka används för övrigt även till det berömda ”tjurblodet” (Egri Bikavér) från Eger i nordöstra delen av landet. 

Vindistrikten runt Pécs är kända för sina mogna, blomdoftande vita viner. Dessutom föddes den världsberömda konstnären Victor Vasarelys i staden Pécs, som givetvis har ett museum tillägnat honom och hans abstrakta optiska konst.

Villány, slutligen, är känt för sina rubinröda, kraftiga rödviner gjorda på druvsorten portugieser. I detta område har vi för tidigare arbetsgivare lett mysiga cykelturer med vinprovningar längs vägen.

druvor på ett vinfält
Tokaj, Ungern. Foto: Árpád Czapp/Unsplash

Även runt den stora Balatonsjön, tio mil sydväst om Budapest, hittar man vinodlingar.

Plus att det vid Balatons sydvästra ände ligger en liten termalsjö, Héviz, där man kan simma runt i vulkaniskt uppvärmt 35-gradigt svaveldoftande vatten som kommer upp ifrån jordens inre. Verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

Men för att återgå till de ungerska vinerna, så får man naturligtvis inte glömma de världsberömda tokajervinerna från den nordöstra delen av landet. Dessa söta ädelröteviner är Ungerns motsvarighet till de franska sauternesvinerna samt de tyska/österrikiska ausbruchvinerna. Druvorna angrips av ädelröta, som gör att druvornas skal perforeras och nästan all vätska avdunstar, så att koncentrationen av druvsocker blir extremt hög. Det i sin tur ger ett mycket sött dessertvin. 

I nordöstra Ungern har vi haft specialgrupper inkvarterade på det romantiska slottshotellet Lillafüred, som är en utmärkt utgångspunkt för dagsturer både till Eger, Tokaj och den berömda ungerska pusztan vid Hortobágy. På grässlätterna i Hortobágy nationalpark vandrar nötkreatur, får, oxar och hästar som vaktas av herdar, csikós, precis som förr i tiden. En tur med häst och vagn samt en klassisk ryttaruppvisning hör till när man besöker pusztan. Men varför inte själv prova på en ridtur! På flera håll i Ungern finns det möjlighet till ridsemester.

Prata med oss om Ungern.

PB JW

Våra resor till Ungern