(delstat i USA)
Alaska är det näst sista tillskottet bland USA:s delstater och inträdde i unionen den 3 januari 1959. Senare samma år tillkom också Hawaii som USA:s 50:e delstat, och sedan dess har ingen ytterligare utvidgning skett.
Anledningen till att Alaska föräras en egen rubrik är dels att det ligger avskilt från vad som kallas kontinentala USA, dels att det helt enkelt är värt ett eget kapitel. Alaska är den till ytan största delstaten, men med sin vildmark samtidigt den minst tätbefolkade. Hälften av cirka 700 000 invånare bor i största staden Anchorage, som är en förtjusande konferensdestination. Ännu har vi inte haft någon egen konferensgrupp här, men vi har varit och rekognoserat och krattat manegen, så vi är beredda på din förfrågan. Fantastiska utflyktsmöjligheter och magnifika restaurangupplevelser utlovas!
Tiden före upptagandet som delstat var Alaska ”U.S. territory” från det att området köptes av Ryssland år 1867. Endast 85 kilometer skiljer Asien från Nordamerika vid Berings sund, och denna Nordostpassage kartlades av dansken Vitus Bering 1728, när han var i rysk tjänst. Kort därefter inledde Ryssland koloniseringen av Alaska, och fortfarande lever namnet Baranof Island kvar på ön där huvudorten i Ryska Amerika, Sitka, var belägen. (Ön är uppkallad efter den första guvernören av det Rysk-amerikanska kompaniet.) Nuvarande delstatshuvudstad ligger strax norr om och heter Juneau och kan endast nås med flyg eller båt.
Många kryssningsrutter går längs kustbältets hänförande arkipelag, som sträcker sig som en smal remsa ner mot Kanada. Vi har emellertid främst fokuserat på staden Anchorage och förordar som optimal Alaskaupplevelse den magnifika tågresan med Alaska Railroad norrut genom nationalparken Denali. Där ligger Nordamerikas högsta berg, Mount McKinley. Gör man uppehåll i Denali, väntar en vidunderlig vildmark med grizzlybjörnar. Sedan fortsätter man med tåget till ändstationen Fairbanks i Alaskas inre och njuter under någon dag av områdets heta källor, innan man drar vidare med hyrbil mot Top of the World Highway, som leder till Yukon i Kanada. (Se vidare under Kanada.) Eller så återvänder man med tåg till Anchorage och tar en tur med Coastal Classic Train till Seward vid havsviken Resurrection Bay och deltar i båtexkursioner med valskådning. (Om man har för avsikt att fortsätta mot Kanada kan kusttåget såklart göras innan man påbörjar tågresan norrut.)
I väntan på konferensgäng till Anchorage har vi satt ihop smärre arrangemang åt privatgäster som omfattat ovannämnda tågresa inklusive vidarefärden till kanadensiska Yukon. Finns planer på en sväng till Alaska är du välkommen att prata med oss.
Kuriosa: Under kalla krigets dagar var sovjetiskt luftrum stängt för utländsk flygtrafik, och de snabbaste flygrutterna från Europa till Japan gick över Nordpolen med mellanlandning i Anchorage. SAS var första bolag att flyga över Nordpolen till Tokyo och introducerade polarlinjen med DC-7 propellerplan i februari 1957. Det tog flera år innan andra flygbolag tog efter, så SAS var pionjärer. Anchorage blev en viktig trafikknutpunkt under kalla kriget. I början av 1990-talet, efter Sovjetunionens kollaps, öppnade det ryska luftrummet och nordpolsrutterna ersattes av den snabbare vägen över Sibirien. Vill man nalkas Alaska över Nordpolen idag åker man lämpligen med Icelandairs direktflyg från Reykjavik till Anchorage.
JW