Kanada

Kanada är till ytan världens näst största land. Även om vi utforskat en hel del genom egna resor, som inbjudna på studieresor och som färdledare, är det ändå bara en liten del av dess vida vidder som vidrörts och dit vi har ordnat konferens- och rundresor samt reseupplägg åt privatgäster.

Kanada tillkom på grund av brittiska lojalister som flydde norrut under frihetskrigen och bildandet av USA 1776–1783 och lade grunden till de kanadensiska engelsktalande provinserna. Frankrike hade redan under 1600-talet koloniserat det blivande Kanadas östra delar, det som nu är den franskspråkiga delen av landet, men fick under olika 1700-talskrig överlämna sina besittningar till britterna. Det nybildade USA försökte i ett par omgångar erövra de kvarvarande brittiska områdena, men drevs till reträtt och till slut fastslog det s.k. Oregonfördraget 1846 gränsen mellan USA och dagens Kanada (f.ö. världens längsta sammanhängande landgräns, 646 mil). Efterhand slog britterna samman sina nordamerikanska kolonier till en konfederation, och 1 juli 1867 betecknas som Kanadas födelse. Namnet härleds från Kanata, som på ett av de lokala indianspråken betyder ungefär ’den här platsen’.

Längst i väster tronar magnifika Vancouver, där konferensgrupp kunnat hänge sig åt staden som flera gånger röstats fram som världens bästa vad gäller livskvalitet. Närområdet bjuder på en av världens främsta skidorter, Whistler, samt den enastående 500 × 80 kilometer stora Vancouveröns vidunderliga vildmark en timmes båtresa från stan. Öns kustvandringsleder längs Stilla Havet är storslagna, och vill man vidare ut i grizzly- och svartbjörnarnas land, tar man reguljär kustångare norrut till Prince Rupert och fortsätter därifrån med hyrbil 200 mil till territoriet Yukon och legendariska platser som Whitehorse, Dawson City och Klondike, med ekon från guldruschens dagar. Härifrån kör man (under sommarmånaderna) vidare på makalösa Top of the World Highway, som löper längs en bergsrygg cirka 20 mil till Alaska. Höjd över havet inte mer än 1500 meter, så inga problem med höjdsjuka. I Alaska stannar man i gamla guldgrävarbyn Chicken (jo, den heter faktiskt så!), varpå man fortsätter ett stycke söderut och återvänder till Kanada via den lite större Alaska Highway. Och den riktigt vildmarkssugne gör innan dess en returresa på Dempster Highway från Dawson City till Tuktoyaktok i inuiternas land i Northwest Territories, ända uppe vid Norra Ishavet (90 mil i varje riktning!)  Ingen plats att se isbjörnar dock, vill man det är det Churchill i Manitoba, beläget vid Hudson Bay, som gäller. Kan nås med tåg eller flyg och Svalbard må ursäkta, men det är Churchill som tilldelats utmärkelsen världens ”isbjörnshuvudstad”.

Icefields Parkway mellan Jasper och Banff är en av världens absolut vackraste vägar och slingrar sig genom dalar med snötäckta bergstoppar och glaciärer, men områdena i Klippiga Bergen kan också upptäckas – behagligt och dyrt – med lyxtåget ”Rocky Mountaineer”, som har olika rutter genom Klippiga bergen. Man övernattar på hotell och företar tågresorna dagtid så att man inte går miste om något av den majestätiska naturen. Gourmetmåltider serveras i restaurangvagnen. Men det går såklart även att förflytta sig med ”vanliga” tåg, till exempel Trans-Canadian mellan Vancouver och Toronto. Sistnämnda är landets största stad och dit har vi bland annat fixat konferensresa. Och är man i Toronto och njuter det väldiga utbudet av all världens mat försummar man förstås inte en dagsutflykt med tåg till Niagarafallen, på gränsen mellan USA och Kanada. Merparten av de mer än en kilometer breda vattenfallen ligger i USA, men den bästa utsikten över vattenmassorna som forsar mellan sjöarna Lake Erie och Lake Ontario har man från kanadensiska sidan.

Kanadensiska tåg tar er även hela vägen upp till Halifax i Newfoundland och på vägen ska man inte missa att stanna till i Montréal eller Québec i franskspråkiga provinsen. Det känns som att komma till ett eget land, och då och då markerar franskspråkiga kanadensare också sin särart genom att kräva provinsens utträde ur Kanada. Möjligt att vi framdeles arrangerar en gruppresa med tåg genom Kanada, men i mellantiden är du välkommen att få hjälp med individuella kanadensiska expeditioner.

Kuriosa: Precis söder om Newfoundland, i nordost, finns ett kvarvarande franskt territoriumSt. Pierre et Miquelon, ett par småöar som alltså tillhör Frankrike och som kan besökas i samband med Newfoundland. Därifrån finns färjeförbindelse, men den lilla ögruppen har även direktflyg från Paris!

Välkommen att prata Kanada med oss.

JW

närbild på svarta skridskor
Ishockeyskridskor på isen i Ottawa. Photo by Matthew Fournier on Unsplash