Athos

(autonom munkrepublik under grekisk överhöghet)

Här har vi en av Europas ”lilleputtar” som ofta förbises när man talar om de övriga – Andorra, Liechtenstein, San Marino, Monaco och Vatikanstaten. Men faktum är att Athos utgör en autonom stat under grekisk överhöghet, något som fastslogs vid internationella överenskommelser efter osmanska rikets kollaps och Balkankrigen i början av 1900-talet och på senare tid godkänts av EU.

Munkrepubliken ligger på den östligaste av de tre Halkidikihalvöarna i norra Grekland och består av 20 ortodoxa kloster som bebos av cirka 2000 munkar. Halvön med Athosberget (2033 meter högt) är ganska otillgänglig och har varit en ”helig plats” i mer än 1000 år. Man kommer dit endast med båt från Ouranoupolis från norra delen av Athoshalvön och – nota bene – kvinnor är bannlysta, så endast män göre sig besvär att söka det specialtillstånd som krävs för besök hos munkarna. Tillstånd söks senast två veckor före planerad inresa genom Mount Athos Pilgrim’s Bureau i Thessaloniki.

Protester mot kvinnoförbudet har klingat ohörda i denna kvarleva av bysantinsk medeltid, och även hondjur som kor, tackor och suggor är förbjudna. (Undantag medges för höns!)  Även tiden är annorlunda eftersom man lever efter den gamla julianska kalendern, och Athos flagga härstammar från bysantinska tiden, vilket innebär att man som enda plats i världen fortfarande använder det gamla Östromerska rikets fana.

Tja, mina herrar, någon som är hågad? Ytterligare tips kan ges av oss. Vi har förvisso inte varit på Athos själva, men väl bistått ett par gäster med tillståndsproceduren. Och i väntan på eget besök låter vi Athos stå med på vår lista i kraft av att vi varit behjälpliga med researrangemang dit.

JW

grå byggnader på klippa vid vatten
Athos, Grekland. Photo by Aleksei Алексей Simonenko Симоненко on Unsplash