Barbados

Barbados har av många utsetts till Karibiens juvel, och det är en av få karibiska öar som bara har koloniserats av en och samma kolonialmakt. Under mer än 300 år tillhörde ön Storbritannien, och därmed är den brittiska prägeln mycket markant. De första europeiska besökarna var emellertid portugiser och namnet Barbados betyder ”skäggiga” på portugisiska. Man syftade på öns fikonträd vars långa hängande rötter portugiserna liknade vid skägg.

Mot mitten av 1500-talet bedrev portugiser och spanjorer slavjakt på den indianbefolkning som funnits på ön i drygt tusen år och lät föra bort dem som arbetskraft till andra öar. De som lyckades undgå kidnappning flydde, så när britterna för första gången klev i land år 1625 var den obebodd och öde. Britterna befolkade på nytt, anlade sockerplantager och började skeppa över slavar från Västafrika. Dagens lokalbefolkning härstammar till största delen från dessa slavar, och av örikets ca 350 000 invånare är endast några få procent vita.

Sedan 1966 är Barbados självständigt inom Samväldet, till ytan lite mindre än Bornholm och därmed en av världens mest tätbefolkade nationer. Denna den östligaste av de karibiska öarna är en tämligen platt korallö, dess högsta punkt endast 336 meter. Det mesta av ursprungsvegetationen har huggits bort och fått ge vika åt plantager.

Väst- och sydkustens milslånga vita stränder med vajande palmer och kristallklart turkosblå vatten tjusar besökarna.

Väst- och sydkustens milslånga vita stränder med vajande palmer och kristallklart turkosblå vatten tjusar besökarna, och där finns också gott om restauranger och ett stort nöjesutbud med steelband, calypso- och reggaemusik.

Barbados lilla huvudstad Bridgetown har främst inriktat sig på att serva kryssningsfartygens besökande dagsturister med ett lockande shoppingutbud.

Trots att Barbados saknar den vidunderliga natur som vi hittar på de andra närliggande öarna, finns en hel del sevärt att utforska förutom stränderna. Sunbury Plantation ger en god inblick i hur livet på en sockerplantage gestaltade sig i forna dagar. Dessutom bör man ägna en av dagarna åt en utflykt med fyrhjulsdriven jeep bortom Barbados allfarvägar. Då besöker man svårtillgängliga stränder och platser vid den dramatiska östkusten mot Atlanten och andra fascinerande platser, som Wildlife Reserve med de säregna gröna aporna. Främsta naturfenomenet är Harrison’s Cave belägen i öns mitt. Denna fascinerande kalkstensgrotta bjuder på underjordiska vattendrag, säregna formationer och väldiga underjordiska salar.

Slutligen skall man givetvis inte missa ett besök på världens äldsta ännu existerande rombränneri Mount Gay.

Prata med oss om Barbados.

JW JK CB

Sockerrör i stor maskin som används vid romtillverkning.
Rombränneri i Barbados. Foto: Stefan Olofsson.