Eswatini (Swaziland)

Glasblåsning är inte det första man tänker på när små afrikanska stater kommer på tal. Men en av Eswatinis sevärdheter är faktiskt just ett glasbruk: Ngwenya Glass Factory.

Den lilla fabriken ligger strax nordväst om huvudstaden Mbabane, alldeles vid gränsen till Sydafrika, och den startades med svensk utvecklingshjälp 1979. De första lokala glasblåsarna fick sin utbildning i Sverige, och numera finns det till och med en filial utanför Johannesburg. Så konceptet har varit framgångsrikt. Unikt är att det är returglas som används i tillverkningen – till stor del gamla läskflaskor. Runt om i landet dammsuger ungdomar sin omgivning på gammalt glas som sen köps in av Ngwenya Glass Factory för en mindre summa pengar. Så glassplitter i naturen är inget man stöter på i Eswatini!

Namnet på glasbruket betyder krokodil, och Ngwenya är också namnet på byn som anläggningen ligger i. Med lite fantasi ser de omgivande bergen nämligen på håll ut som en krokodil som ligger och vilar i solen.

Eswatini blev självständigt 1968, och då behöll man det koloniala namnet Swaziland. Men sedan ett par år tillbaka är det ändrat till Eswatini.

Eswatini blev självständigt 1968, och då behöll man det koloniala namnet Swaziland. Men sedan ett par år tillbaka är det ändrat till Eswatini (’swaziernas land’). Det är inte många av världens ledare som enväldigt kan bestämma vad hans eller hennes land ska heta. Men kung Mswati III är ett undantag. Han regerar i en av världens få kvarvarande absoluta monarkier, och 2018 beslöt han att det får vara nog med namnet Swaziland, Eswatini ska landet heta. Beslutet kungjordes i samband med firandet av 50 års självständighet och kungens 50-årsdag.

Eswatini har cirka 1,2 miljoner invånare och är till ytan ungefär 1½ gång så stort som Skåne. I öster gränsar landet delvis till Moçambique, medan det i övrigt har Sydafrika som granne. När apartheidregimen styrde i Sydafrika blev dåvarande Swaziland känt som ett spel- och partyland. I grannlandet rådde strikt spelförbud, medan man i Swaziland lockade med spel och dobbel på kasinona i Mbabane.

Idag är turismen fortfarande viktig, men det är framförallt den vackra naturen och djurlivet i nationalparkerna som lockar. Eswatinis största park, Hlane Royal National Park, är bara en bråkdel så stor som den berömda Krugerparken, 15 mil norrut, i Sydafrika. Men Hlane är ändå väl värd ett besök. ”The Big Five” (lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel) finns där, och det är inte nerlusat med turister – ännu.

Som färdledare har vi många gånger passerat genom Eswatini med resegrupper under dagen. Det är så det för det mesta brukar se ut, vilket är lite synd, för Eswatini är ett charmigt och vackert land, med en vänlig och skrattande befolkning.

Vid några tillfällen har vi dock arrangerat kombinationsresor åt privatgäster som inkluderat Johannesburg i Sydafrika och Maputo i Moçambique med Eswatini. Vi har också vid tillfälle lagt upp en rundtur som innefattade de fyra länderna Moçambique, Eswatini, Lesotho och Sydafrika. Avstånden är inte överdrivet långa så kombinationsmöjligheterna att åka runt i området är många.

Prata med oss om Eswatini (f.d. Swaziland).

JW PB

zebra och antilop
Vilda djur i Eswatini. Foto: Bas de Korte/Unsplash.