Finland

Finland är grannlandet som faktiskt är ganska exotiskt, mycket på grund av språket. De flesta svenska besökare nöjer sig med Åland, Åbo och Helsingfors, men få tränger längre in i landet och upplever det äkta Finland.

Våra erfarenheter av östra grannlandet är såväl på privata planet som till att ha varit färdledare på ett antal rundresor med buss. Favoritsträckan går från Helsingfors till Borgå med sin förtjusande trähusbebyggelse. Rena sagostaden. Därifrån mot Karelen till Villmanstrand och Imatra och Finlands allra vackraste väg över Punkaharjuåsen, varifrån man verkligen inser det här med ”tusen sjöars land”. Sedan vidare norrut mot Nyslott, Joensuu och Nurmes, där man ägnar sig åt forsränning, vandring i jungfrulig skogsmark och bad i sjöar. Endast då har man upplevt det verkliga Finland. Kör själv med bil eller låt oss lägga upp en trevlig rutt åt er. Går även att genomföra med tåg och reguljär lokalbuss.

Vi vill även slå ett slag för finska Lappland och har själva njutit av vistelser vid Enare träsk. Men vill man ha fjäll får man söka sig längre västerut till en plats som alla känner till men där få ha varit: Treriksröset! Själva röset nås endast från Finland med timslång båtfärd från orten Kilpisjärvi, där övernattningsmöjligheter finns, följt av en lika lång promenad. I trakten runt Kilpisjärvi finns inte bara Treriksröset, utan en vidunderlig natur med åtskilliga vandringsmöjligheter står redo.

I trakten runt Kilpisjärvi finns inte bara Treriksröset, utan en vidunderlig natur med åtskilliga vandringsmöjligheter står redo.

Under en kommande resa (efter coronapandemin) till Nordkalotten går hemresan med tåg genom Finland. Där ingår bland annat Kilpisjärvi.

Och välkommen att prata Finland med oss.

JW

Vinterväg
Isväg i Kilpisjärvi, finländska Lappland. Foto: Kristaps Grundsteins/Unsplash.