(franskt departement i nordöstra Sydamerika)
Franska Guyana är ett franskt län på den sydamerikanska kontinenten! En verkligt spännande och originell plats som smidigt kan kombineras med de likaledes franska karibiska öarna Guadeloupe eller Martinique tack vare Air Frances karibiska inrikesflyg. Här trampar man alltså sydamerikansk mark men befinner sig i Frankrike och, hör och häpna, i EU!
”Guyanaregionen” (mellan Venezuela och Brasilien), ibland kallad ”Sydamerikas glömda kust”, består vid sidan av Franska Guyana också av de två självständiga staterna Guyana och Surinam. Dessa tre tillhörde aldrig kontinentens spanska och portugisiska kolonier och ingår därför inte i vad som kallas Latinamerika.
Franska Guyana är det kontinentala Sydamerikas enda kvarvarande icke-självständiga område och består av en kuststräcka med stränder och träsk. Färdas man inåt land, kommer man till Amazonas väldiga regnskogsbälte, och dit kan man åka längs floderna på spännande expeditioner. Men mest känt är Franska Guyana för de tre små öarna Iles-de-Salut, varav en heter Djävulsön. Här drev Frankrike en fruktad fångkoloni mellan 1852 och 1953. Idag kan öarna besökas, och den som känner för det kan övernatta i de gamla fångcellerna. Filmen (och boken) Papillon utspelas i fångkolonin på 1930-talet.
Huvudorten i Franska Guyana heter Cayenne, en småtrevlig stad med ett kittlande namn som associerar till stark chili. Cayennepeppar är ett samlingsnamn för en grupp inom arten spansk peppar (Capsicum annuum), och åsikterna går isär om det är pepparn som fått sitt namn efter staden eller vice versa. Men faktum är att traktens urinvånare, Tupiindianerna, sedan länge kallat chilifrukten för kiían eller quiínian och att namnet cayenne, som uppträder först i slutet av 1700-talet, kan härledas ur denna benämning. Det var på 1400- och 1500-talet som cayennepeppar introducerades till Europa av spanska erövrare som påträffade frukten i Karibien och introducerade den tillsammans med andra chiliarter i Europa. Den användes som ersättning för svartpeppar och kom därför att kallas för spansk peppar.
Franske Guyana i sig tillhör inte våra hetaste resmål, men vi har varit här och även fixat arrangemang åt några privatgäster i kombination med de franska karibiska öarna, så den hågade resenären är välkommen att prata med oss.
JW