Guyana

Längs ”Sydamerikas glömda kust” ligger ”Guyanaregionen” (mellan Venezuela och Brasilien), vilken omfattar de två självständiga staterna Guyana och Surinam samt Franska Guyana.

Det sistnämnda tillhör fortfarande Frankrike, har status som utomeuropeiskt län, och är därmed en del av EU, trots att det ligger i Sydamerika, medan Surinam fram till 1975 var en nederländsk koloni och hette Holländska Guyana. Mer om dessa under respektive rubrik, men gemensamt för de tre är att de aldrig tillhört kontinentens spanska och portugisiska kolonier och ingår därför inte i vad som kallas Latinamerika.

Nuvarande republiken Guyana hette tidigare Brittiska Guyana, blev självständigt 1966, och är ett av Sydamerikas minst kända länder. Beläget utanför de gängse turiststråken, men har under de senaste åren fokuserat på mer exklusiv ekoturism. Turisterna är därför förhållandevis få, men de som söker sig hit erbjuds regnskogsäventyr i världsklass, till exempel flyg med små Cessnaplan över Amazonas oändliga grönska till världens högsta vattenfall. Kaieteur Falls, 228 meter obruten fallhöjd, mer än fem gånger Niagarafallen och dubbelt så högt som Victoriafallen.

Detta har vi med stor glädje arrangerat åt två specialgrupper, visserligen under tidigare arbetsgivare, men erfarenheten finns numera hos LG Travel! De aktuella besöken (2018 och 2019) bjöd på minnesvärd färd längs ”The Road” – landets enda egentliga väg som till största delen är grusväg – och som går från huvudstaden Georgetown genom hela landet söderut till Brasilien. Vi gjorde emellertid halt i ekoreservatet Iwokrama och spanade efter tapirer, myrslokar, puma, gnagardjuret aguti och den vesslaliknande tayran (ett mårddjur) samt den sällsynta fågeln svart hjälmhocko under de regnskogsexpeditioner som företogs. Jaguarpopulationen är hög, och Iwokrama anses vara bästa platsen i världen att få en glimt av det skygga kattdjuret. Dessvärre ingen jaguar under våra båda besök, men det är ju inte fråga om ett zoo, utan djuren lever i det vilda, och ser man dem så är det en bonus.

Namnet Guyana betyder ”Vattnens land” och landet är ett av världens tio vattenrikaste. Många kanske minns Jan Lindblads fantastiska teveserie från 1970-talet där man i ett avsnitt kunde se honom brottas med en anakonda. Vi nöjer oss emellertid med att beskåda världens största orm i sin naturliga omgivning. Ingen ny gruppresa planerad för tillfället, men välkommen med individuell förfrågan. Det går bra att kombinera med de båda övriga ”Guayanorna”. Eller så fortsätter man längs ”The Road” hela vägen till Boa Vista i Brasilien.

Prata Guyana med oss.

JW

gröna växter
Bartica, Guyana. Photo by Joshua Gobin on Unsplash