Franska Polynesien

(utomliggande land tillhörande Frankrike)

Uttrycken Hotahajti eller Tjottaheiti som betecknar ’plats belägen långt borta’ har sitt ursprung ur en gammal benämning på Tahiti, nämligen Otaheiti, huvudön i det väldiga Franska Polynesien. En gigantisk ansamling av öar som breder ut sig på en yta lika stor som hela Europa. Området är gigantiskt, stort som hela Europa och utspritt på fem olika ögrupper.

Franska Polynesien har status som franskt utomeuropeiskt territorium, så till skillnad från de franska karibiska öarna samt ön Réunion i Indiska Oceanen, som är utomeuropeiska franska län, har Franska Polynesien självstyre och betecknas som ett eget land, dock inte som nation.

Vi kan väl inte påstå oss vara marknadsledande på resor här, men har gjort egna besök, producerat reseupplägg åt privatresenärer samt arrangerat konferensresa åt 112 deltagare på Tahiti och Bora-Bora. Det var förvisso några år sedan och under tidigare arbetsgivare, men erfarenheten bär vi med oss till LG Travel. Det var sannerligen ett speciellt event då vi chartrade egna flyg och bokade upp en hel bungalowanläggning på Bora-Bora.

Ofta får Tahiti stå som själva sinnebilden för den ultimata paradisön, men en del kan bli besvikna över strändernas svarta sand. Det verkliga paradiset med vita sandstränder hittar man på de båda angränsande öarna Bora-Bora och Moorea. Huvudön Tahiti (där huvudstaden Papeete är belägen) bländar främst med sin dramatiska natur som utgör öns inre. Kul utflyktsmål är Marlon Brandos ö.

Den bästa guideboken över Tahiti har skrivits av vår svenske Söderhavskännare Bengt Danielsson, mannen som även var med på Heyerdahls Kon Tiki-expedition. Boken finns bara på engelska och heter Tahiti – Circle Island Tour Guide.

Prata Franska Polynesien med oss.

JW

Hus vid vattnet.
Papeete, Tahiti, Franska Polynesien. Photo by Hugues de BUYER-MIMEURE on Unsplash