Georgien

Georgien är ett storslaget vackert land på gränsen mellan Europa och Asien.

Senast vi arrangerade en resa dit var hösten 2018, en varierande rundresa som bland annat omfattade guldmuseet i huvudstaden Tbilisi, Stalinmuseet i Gori (Stalins födelsestad), en jeeptur till byn Juta med dagsvandring i Kaukasus, matlagning hemma hos en georgisk familj och besök i den medeltida grottstaden Vardzia, som sträcker sig nästan en kilometer längs en brant bergssida ner mot floden Mtkvari. Likt Petra i Jordanien är bostäder och andra utrymmen uthuggna direkt ur klipporna. Vardzia är idag ett byggnadsminne och en stor turistattraktion. Givetvis var också några vinprovningar inkluderade i resan.

Georgien är känt för sin uråldriga tradition att producera välsmakande viner, varav kvevrivinerna är en unik specialitet. Dessa viner jäses och lagras i lerfat nergrävda i marken. Genom det förfarandet får vinerna en gedigen och rustik smak med toner av tegel och terrakotta. Detta får man inte missa när man är i Georgien.

Ett ”hett” tips är också att slappna av i något av huvudstaden Tbilisis badhus, som förses med vatten från de heta källor som förmodligen har gett staden dess namn. Tbilisi betyder ungefär ’varmt ställe’.

Inom en snar framtid planerar vi att arrangera nya spännande resor till Georgien, kanske en vinresa, kanske en vandringsresa eller kanske en ridresa. Vem vet, så håll utkik här på hemsidan, eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Prata Georgien med oss.

PB

Georgiska tjejbandet Trio Mandili, som framför flerstämmig sång till ackompanjemang av panduri.
närbild på körsbär
Körsbär i Georgien. Photo by bruno neurath-wilson on Unsplash