Grönland

(autonomt område inom Danmark)

På Grönland bor Jultomten, om man får tro de danska barnen, och i Ilulissat vid kusten i sydväst finns hans jättelika brevlåda. Alla danska brev som är adresserade till Jultomten hamnar i den. Ilulissat ligger vid Diskobukten, känd för sina kalvande glaciärer som med åskans dån släpper ifrån sig isberg stora som bostadskvarter.

I bukten ligger den stora Diskoön, ungefär lika stor som Själland eller Korsika, med en bofast befolkning runt 1000 personer. Där erbjuds turer med hundsläde på en glaciär 800 meter över havet (kan genomföras såväl sommar som vinter).

För en konferensresa lämpar sig fyrstjärniga Hotel Hans Egede i huvudstaden Nuuk alldeles utmärkt. Kan kombineras med t.ex. valsafari eller kortare vandringsturer över dagen. Runt Grönlands största flygplats, i Kangerlussuaq, finns fortfarande en del spöklika rester kvar från perioden 1941–1992, då orten var en amerikansk militärbas med upp till 1400 soldater. I Kangerlussuaq kan man dessutom åka på myskoxsafari och beskåda dessa ”urtidsdjur”. Myskoxen lär ha funnits alltsedan mammutarnas tid och lever i vilt tillstånd på Grönland. På grönländska har djuret fått namnet umimmak, vilket betyder ’päls som ett skägg’.

Ännu har vi inte organiserat några gruppresor till Grönland, men vi har fått förfrågningar från privatpersoner och vi har personliga erfarenheter från landet.

Prata med oss om Grönland.

PB

isberg och fartyg
Fartyg vid ett grönländskt isberg. Photo by Hubert Neufeld on Unsplash