Hawaii

(delstat i USA)

Hawaii, som sedan 21 augusti 1959 är det senaste tillskottet bland USA:s 50 delstater, förtjänar en egen artikel, eftersom vi genom åren har sörjt för en rad olika arrangemang hit, både som färdledare och egna grupper samt åt privatgäster, och bär med oss erfarenheterna till LG Travel.

Öarna, som befolkades från Polynesien i olika omgångar från 700-talet och framåt, bestod under flera århundraden av olika hövdingadömen som i slutet av 1700-talet förenades i ett gemensamt kungarike. Efter att asiatiska och amerikanska bosättare slagit sig ner uppstod en rad motsättningar vilket ledde till att USA år 1893 avsatte den hawaiianska monarkin och annekterade öarna. Hawaiis sista monark, drottning Lilioukalani, verkade även som kompositör och författare och är upphovskvinna till vittbekanta sången Aloha Oe, som blivit något av en hawaiiansk nationalsång. Den har sjungits in av bland andra Bing Crosby, Elvis Presley, Johnny Cash och inte minst av vår svenske uttolkare av hawaiimusik Yngve Stoor.

Hawaiiöarna består av en 250 mil lång rad av öar och atoller, från Midwayatollen i väster till Big Island i öster, men det är de åtta sydöstligaste huvudöarna man i första hand förknippar med Hawaii, vilket egentligen namnet på den största ön. Denna brukar då kallas ”Hawaii The Big Island” och är till ytan större än alla de övriga tillsammans samtidigt som den är yngst! Alla öarna är resultat av vulkanisk undervattensaktivitet där magma har vällt upp från underjorden, varefter ö efter ö har uppstått. Big Island håller fortfarande på att skapas och utvidgas genom det ständiga lavaflödet från vulkanen Kileua. Denna spektakulära ”skapelseprocess” upplever man på Big Island och ingen annanstans kan man med livet i behåll komma så nära ett vulkanutbrott! Vulkanen Kileua har sedan 1983 haft ett konstant utbrott och när det ständiga lavaflödet når havet kokar det rejält vid mötet men sedan stelnar lavan och utökar kustlinjen och Big Island växer. Vi rekommenderar några nätters boende på Big Island som med sina svarta lavafält och dito stränder är en kontrast till de övriga öarna.

Maui kallas för ”the Valley Isle” och har de bästa stränderna i hela ögruppen. Till exempel Ka’anapali Beach, där vi har haft konferensgrupper, ligger några kilometer norr om den trevliga staden Lahaina med ett stort utbud av shopping och bra restauranger. Lahaina är en gammal valfångarstad med många vackra gamla byggnader och trevlig atmosfär. Med sin dramatiska klippkust, regnskogsklädda bergssidor, brusande vattenfall och små trevliga historiska städer bjuder Maui på några av de absolut vackraste nejderna i hela Hawaiigruppen. Från Maui kan man dessutom göra dagsutflykter med båt till ytterligare två öar: Lanai, som kallas ”The Pineapple Island”, och Molokai, ”The Friendly Island”.

Den mest befolkade ön Oahu, där Honolulu och Waikiki Beach är belägna, kallas ”The Gathering Place”, och där brukar vi såklart besöka Pearl Harbor och de berömda surfstränderna vid North Shore.

Kauai kallas ”The Garden Isle” p.g.a. sin grönskande frodighet och i den mäktiga naturen har filmer som ”Jurassic Park”, ”Jakten på den försvunna skatten” och ”King Kong” spelats in. Nordkusten är klippig med små strandvikar medan sydkusten är platt med långsträckta vita sandstränder. Förutom öns huvudort Lihue och sydkustens behagliga badort Poipu är Kauai ganska opåverkad av turismen och har behållit en genuin polynesisk prägel. Vi rekommenderar den hisnande vandringen längs Na Palikusten i nordväst.

kokosnöt och förklarande tavla
Väderstation på Kauai. Foto: Jörgen Westerhov.

Två av öarna i huvudgruppen är stängda för besökare: Nii’hau är privatägd och kallas ”The Forbidden Island” och Kahoolawe, ”The Target Island”, är numera naturreservat men användes tidigare för militära provsprängningar.

Povel Ramel och Vikingarna sjunger om ”sitt eget Blue Hawaii” men vill du testa vårt så välkommen att smida Hawaiiplaner med oss.

JW CB

utsikt från helikopter över havet
Utsikt från Helikopter över Hawaii och Stilla havet. Foto: Bengt Matthiesen.