Honduras

De flesta besökare till Honduras kommer som kryssningspassagerare på dagsbesök till paradisön Isla de Roatán, en av öarna längs Mesoamerikanska Barriärrevet – västra halvklotets längsta korallrev, nästan 100 mil långt i Karibiska havet mellan Honduras och Mexiko. Från vår sida har vi även (hos tidigare arbetsgivare) arrangerat dykningsresa dit.

Honduras fastland har inte lockat lika mycket, vilket beror på rapporter om hög kriminalitet och utbredd fattigdom. Det är ju från Honduras som begreppet ”bananrepublik” kommer då enorma landområden i form av bananplantager ägdes av United Fruit Company.

Individuella privatgäster har i vår regi besökt Honduras fastland på resa mellan Panama och Mexiko, och då främst den magnifika mayaruinstaden Copán nära gränsen till Guatemala. Copán är också en trevlig kolonial småstad men inte att förglömma den likaledes kolonialt bedårande huvudstaden Tegucigalpa belägen i kuperad terräng i landets inre. Därmed lite tidsödande att nå landvägen, men väl värt mödan.

Vi har själva också gjort privata besök i landet och ser fram emot din förfrågan om en tripp till vackra Honduras. Kombinera paradisöarna i Karibiska havet med fastlandets mäktiga naturupplevelser och huvudstaden Tegucigalpa. Det var för övrigt mellan Honduras och grannlandet El Salvador som ”Fotbollskriget” ägde rum 1969. Efter den tredje VM-kvalmatchen länderna emellan tog El Salvador hem segern, varvid Honduras som hämnd fullföljde ett tidigare påbörjat fördrivande av och konfiskerande av mark från ett par hundra tusen salvadoraner som bodde i landet. Det redan tillspetsade läget kulminerade med att El Salvador anföll Honduras och under fyra dagar utkämpades så ”Fotbollskriget” som dock slutade ”oavgjort”.

Prata Honduras med oss.

JW

glad man som säljer fröer i påsar
Honduras. Photo by Aaron Burden on Unsplash