Island

Island, denna helt osannolika ö, borde alla förunnas att besöka för att få uppleva rykande vulkanisk mark, gejsrar, varma hälsosamma bad i svavelångande vatten, turer med amfibiefordon bland jättelika isklumpar i en glaciärlagun, häckande lunnefåglar, cykelturer med mountainbikar i karga landskap, snöskoterfärder på glaciären Vatnajökull och valsafari i kombination med att få fiska torsk.

Det isländska köket bjuder på många fantastiskt goda fiskrätter – och en som är helt vidrig: surhaj, hajkött som legat nedgrävt i veckor och sen fått hänga på tork. De ammoniakstinkande bitarna sköljs sedan bäst ner med ”Svarta döden”, det klassiska isländska brännvinet som fått sitt smeknamn på grund av varningssymbolen i form av en dödskalle på flasketiketterna. Vår rekommendation är dock att hellre satsa på hälleflundra eller havskräftor med ett glas vitt vin. På köttsidan finns också en del traditionella maträtter för den modige att prova, som till exempel rökt fårhuvud. Vi andra beställer dock hellre in en modernt anrättad lammfilé.

Får vår del har vi varit på Island både privat och bilat runt, deltagit i studieresor, haft det oerhörda nöjet att få vara färdledare och även arrangerat diverse olika arrangemang, som konferenser i Reykjavik, företagsevent med glaciärtrekking och jeepsafaris i ödemarkerna, plus några ”helt vanliga” rundresor med oslagbara besök i exempelvis Landmannalaugar, Thórsmörk, glaciärlagunen Jökulsarlon och Vestmannaeyar.

Kuriosa: Islands högsta berg, vulkanen Hekla, inspirerade Albert Engström till att dra ”Åt Häcklefjäll”, som blev titeln på hans Islandsskildring 1945.

Velkomið að tala um Ísland við okkur. (Välkommen att tala om Island med oss.)

PB JW

bruna och vita islandshästar på snötäckt mark
Island. Foto: redcharlie/Unsplash.