Jamaica

Reggaerytmernas och rastafarianernas ö, det gamla piratnästet, var ursprungligen bebott av tainoindianer som kallade ön Xaimaca, vilket ska ha betytt 'skogs- och vattenlandet', men nästan alla urinvånare dödades av de europeiska kolonisatörernas främsta vapen: sjukdomar mot vilka de saknade resistens.

Engelsmännen blev i kamp med spanjorer och pirater herrar över ön vid mitten av 1600-talet och satte den tidigare piraten ”Blodiga Morgan” som guvernör. Jamaica var sedan brittisk kronkoloni fram till självständigheten 1962.

Här föddes Bob Marley och Usain Bolt men även fenomenet all inclusive som utvecklades under 1970-talet med franska Club Meds avskärmade semesterbyar runtom i världen som viss förebild. Jamaicanska entreprenörer utvecklade konceptet i en tid då Jamaica drabbats av politisk oro och våldsamma sammandrabbningar mellan olika grupperingar. Det skrämde bort turisterna, men med all inclusivekonceptet kunde hotellanläggningarna erbjuda säker vistelse vid paradisstranden utan några behov att konfronteras med samhället utanför dess lyckta dörrar. All inclusive spreds sedan till övriga karibiska öar och vidare ut i världen och lockar än idag en betydande andel av Jamaicas turister.

Eftersom vi inte är anhängare av systemet, inskränker sig vår erfarenhet av Jamaica till egna besök och förutom kryssningsgäster på dagsbesök är det blott ett fåtal privatresenärer som genom åren visat intresse av att stifta den närmare bekantskap med det ”äkta” Jamaica som vi helst förespråkar. Jamaica är nämligen inte bara stränder utan besökaren hänförs också av regnskogsklädda bergsområden med badvänliga vattenfall och inbjudande vandringsleder. Till exempel i de ”Blå bergen” i öster, där världens bästa kaffe – Jamaican Blue Mountain Coffee – odlas. Väldig efterfrågan och liten tillgång på grund av begränsad odlingsareal högt upp bland bergen ger ett kilopris på nästan tusenlappen!

Andra jamaicanska guldkorn är rombrännerierna, krokodilfarmen vid Ocho Rios, där Bond-filmen Leva och låta dö spelades in, och om man dröjer kvar i temat James Bond, är författaren Ian Flemings ”skrivarlya” numera omgjord till lyxigt boutiquehotell och heter Golden Eye! Det ligger på nordkusten utanför byn Oracavessa, där man också fått för sig att döpa en strandremsa till James Bond Beach. Det finns även Reggae Beach och Bob Marley Beach, fast Bob Marleys hus ligger i huvudstaden Kingston och är numera museum och för många ett vallfartsmål liksom hans födelseort Nine Miles, där han även ligger begravd i ett mausoleum. Usain Bolt har emellertid inte fått ge namn åt någon strand ännu.

Välkommen att planera jamaicanska upplevelser med oss.

JW

lampa hängande i taket
Ocho Rios, Jamaica. Photo by Alexandria Courtney on Unsplash