Japan

Ena dagen besöker man Museet för ny vetenskap och innovation i Tokyo och ser den astronautliknande roboten Asimo springa runt och sparka fotboll. Några dagar senare har man övernattat i ett buddhistiskt tempel och deltar i det entoniga mässandet under munkarnas morgonbön i den mörka gryningen.

Japan är inte bara solens rike, utan även kontrasternas rike. Högteknologi och långa hårda arbetsdagar blandas med andlighet och uråldriga traditioner. Urgamla tempel och helgedomar samsas med futuristiska skyskrapor och hysteriskt blinkande reklamskyltar.

Till och med bland Tokyos, hypermoderna höghus med glänsande glasfasader, hittar man små oaser, till exempel den rofyllda Hamarikyuparken med sina grönskande träd. Den tillhörde ursprungligen ett av den samurajklanen Tokugawas gods, men öppnades för allmänheten efter andra världskriget. Idag kan man här få en inblick i den traditionella japanska teceremonin av kimonoklädda värdinnor i parkens idylliska lilla tehus som ligger vackert vid en damm och speglar sig i det stilla vattnet.

Privat har vi provat hur det är att ta sig runt med hyrbil i Japan, en spännande upplevelse. Ett annat alternativ är att utnyttja sig av det berömda höghastighetståget, Shinkansen. Japan har ett mycket väl utbyggt järnvägsnät.

Vi har tidigare lagt upp tågrundresor med medföljande svensk färdledning under hela resan. Men vi har också organiserat varianter där en mindre grupp resenärer åkt utan svensk reseledare och i stället vid ankomst till olika orter blivit mottagna och omhändertagna av engelsktalande lokalguider. Dessa guider visade runt och genomförde bussutflykter bland annat till Toyotas biltillverkning och museum utanför Hiroshima.

Ett annat exempel är en vinterresa som vi planerade åt en grupp fotografer som ville plåta de mäktiga havsörnarna i den allra nordligaste delen av Japan. Under den resan fick deltagarna också se den heliga vita japanska tranan samt uppleva snöaporna (makaker) som på vintern leker i snön och badar i vatten från varma källor.

Våren är annars den mest populära årstiden att besöka Japan. Då blommar de förtrollande vackra körsbärsträden, vilket är en stor händelse för japanerna. Men även hösten är tjusig. Momiji kallar japanerna det vackra skådespelet när trädens gröna löv skiftar färg och går över till nyanser av rött, orange och gult.

Sommaren är kvav och het, men står man ut med värmen och gillar festivaler, så kan juli vara ett alternativ. På ön Hokkaido uppe i norr är det behagligare temperatur och där kan man under juli–augusti bland annat njuta av de vackert violetta lavendelfälten.

På vintern erbjuder Hokkaido skidåkning på flera ställen, inte minst i Sapporo. Men även längre söderut finns det attraktiva skidorter. Fyra timmars färdväg öster om Tokyo ligger exempelvis Hakuba, som anses vara en av de allra bästa platserna i världen för puderåkning.

Prata om Japan med oss.

PB JW

Man som sitter på knä och utövar en religiös rit
Japan. Foto: Jörgen Westerhov.