Kambodja

I Kambodja har vi under privata besök och som färdledare för egenproducerade grupper endast gett oss i kast med landets bägge huvudsevärdheter, nämligen tempelkomplexet Angkor Wat i norr och huvudstaden Phnom Penh.

Resan mellan Angkor Wat och Phnom Penh gör vi antingen med båt på den kombinerade sjön och floden Tonle Sap, biflod till Mekong, eller på landbacken med buss över kambodjanska landsbygden med minnesvärt uppehåll vid marknaden i Sakun, där den hågade kan provsmaka den kambodjanska delikatessen spindlar. Dessa plockas för hand ur jordhålor, friteras och sedan är det spindelns långa ben som avgnagas. Är man inte sugen på spindlar så kan man tryggt åka till Kambodja i förvissningen om att landet som gammal fransk koloni bjuder på kulinariska matupplevelser i fusionen mellan det traditionella kambodjanska köket och de franska influenserna. Det traditionella har flera influenser från kokkonsten i grannlandet Thailand.

Angkor Wat är Kambodjas nationalsymbol och en modell av hinduismens bild av världsalltet. Det byggdes som boning åt kungasjälar och är världens största tempelområde – ett hundratal tempelruiner utspridda över 200 kvadratkilometer! Ursprungligen uppfört till den hinduiske guden Vishnas ära, och på tusentals tempelreliefer är apsaraserna, de himmelska dansande gudinnorna, ett av de vanligaste motiven. Andra, flera hundra meter långa friser, återger gamla berättelser på sanskrit. Det hinduiska Angkorriket uppstod i slutet av 800-talet och tempelkomplexet uppfördes under 30 års tid på 1100-talet. Ett drygt århundrade senare började det gå utför med riket och buddhismen gjorde sitt intåg. Angkor Wat övergavs och slukades av djungelvegetation ända tills en fransk arkeolog grävde fram det på 1860-talet. Vid den tidpunkten annekterades landet (tillsammans med Laos och Vietnam) av Frankrike och ingick sedan i kolonin Franska Indokina fram till självständigheten 1953.

Huvudstaden Phnom Penh är med sin dryga miljon invånare betydligt mindre och rentav fridfullare än regionens övriga metropoler och bedårar med lämningar från det gamla khmerriket och vackra franska kolonialbyggnader. Sevärt är också det kungliga palatsområdet med Silverpagoden samt den livliga flodhamnen, där tre floder möts och varifrån man kan fortsätta längs Mekongfloden till Vietnam. Så har vi gjort med våra grupper, och det har dessvärre inte blivit tillfälle till att utforska andra delar av landet.

Phnom Penh ligger drygt 20 mil inåt land från Siambukten, och den som är intresserad av kambodjanska stränder kan söka sig till Sihanoukville, Kambodjas mest bekanta badort.

Vad man inte får missa i Phnom Penh är minnesmärkena från röda khmerernas skräckvälde 1975–1979. Tuol Sleng Genocide Museum är inrymt i den skolbyggnad som röda khmererna år 1976 gjorde om till fängelse. Här torterades och mördades de som ansågs vara regimmotståndare och en dryg mil utanför stan ligger Dödens fält (Choeung Ek) med tusentals massgravar. Under röda khmerernas folkmord mördades en femtedel av landets befolkning (runt två miljoner) samtidigt som svenska ”intellektuella” betraktade terrorn som ett intressant samhällsexperiment.

Välkommen att prata om Kambodja med oss.

JW CB

lila blommor
Kambodja. Photo by chhyfa mao on Unsplash