Kap Verde

Kap Verde är en destination som kanske inte borde stå med på vår lista, eftersom ingen av oss har varit här. Ännu.

Trots att vi inte har varit här, har vi hos tidigare arbetsgivare genomfört reseupplägg åt privatgäster med önskemål om upplevelser bortom den gängse chartermodellen med sol och bad och all inclusive på öarna Sal och Boa Vista. Dessa båda charteröar är platta och ökenartade med massor av sand som naturligtvis garanterar långsträckta stränder men knappast så mycket annat.

Av arkipelagens ytterligare åtta bebodda öar utmärker sig några för synnerligen storslagna naturupplevelser och med stora variationer öarna emellan. När det väl blir dags för oss att hälsa på i Kap Verde blir det enligt den rutt våra privatresenärer serverades. Den frodiga och kuperade ön Santo Antão i nordväst är ett vandringsparadis medan grannön São Vicente är ganska kal och består av kraftigt eroderade och utslocknade vulkankratrar. Ön Fogo har däremot en aktiv vulkan (namnet betyder ’eld’) med senaste utbrottet 2014 och på vars månlandskapsliknande sluttningar vandringar arrangeras. Den färgglada staden São Filipe är en behaglig oas med begränsad turism, och så ön Santiago, där önationens huvudstad Praia är belägen.

Kap Verde var portugisisk koloni från mitten av 1400-talet, och när öarna upptäcktes var de obebodda. Portugal byggde upp en bunkringsplats, som fungerade som en mellanstation under slavhandeln, varför flertalet kapverdier härstammar från svarta Afrika. Självständig nation blev landet 1975, när Portugal avvecklade sina afrikanska kolonier. Värt att framhålla är att República de Cabo Verde från 1990-talet och framåt varit en av Afrikas mest stabila demokratier och att landets genom tiderna största artist var sångerskan Cesaria Évora  (1941–2011), som nådde världsberömmelse genom sin Billie Holiday-liknande röst och sin blandning mellan kapverdiska folkmusiken morna och coladera, portugisisk fado och brasiliansk modinha.

Som sagt, vi har begränsad erfarenhet av Kap Verde, men välkommen med förfrågan.

JW

sittande kvinna som skär upp en kokosnöt
Kokosnöt skärs upp på Kap Verde. Photo by Kristin Wilson on Unsplash