Kazakstan

Kazakstan, en av de fem centralasiatiska stater som uppstod efter Sovjetunionens kollaps 1991, har till skillnad från många f.d. sovjetrepubliker aldrig tidigare utgjort ett självständigt land, utan bestod av nomadiserade klansamhällen som erövrades av Ryssland på 1800-talet. Sovjetunionen skapade sedan den rådsrepublik som är grunden till dagens statsbildning och som sträcker sig 300 mil från Kaspiska havet till Kina.

Från Sibirien i norr till Uzbekistan och Kirgizistan i söder är det drygt 150 mil, vilket gör Kazakstan till världens nionde största land. Tack vare stora olje- och gastillgångar är Kazakstan Centralasiens mest välmående land med en ekonomi som är starkare än regionens övriga länder tillsammans. En tredjedel av Kazakstans yta utgörs av stäppland och vidsträckta ökenområden och invånarantalet endast 17 miljoner. Drygt hälften är kazaker, och landets övriga folkgrupper är ett resultat av Stalins deportationer och tvångsförflyttningar. Kazakerna är ett centralasiatiskt turkfolk med mongoliska inslag, och deras språk, kazakiska, är närbesläktat med turkiska.

torg med höga byggnader och en kolonn
Almaty, Kazakstan. Foto: Jörgen Westerhov.

Vår erfarenhet av landet består av en arrangerad resa längs Sidenvägen, från Almaty och vidare till Kina. Den gången (2004) besökte vi Almaty, landets dåvarande huvudstad, och belägen längst ner i sydöstra delen, där kazakiska stäppen möter Himmelska bergens gröna, djupa floddalar. De väldiga Himmelska bergen (Tianshan) löper mellan Kirgizistan, Kazakstan och Kina och utgör tillsammans med bergskedjan Pamir ”Centralasiens ryggrad”, med fem av världens högsta bergstoppar. Områdets enastående möjligheter till trekkning lockar numera vandrare från hela världen, men vår resa gick vidare med tåg till Ürümqi i Kina.

Skulle ni längta till Kazakstan, kan vi säkert stå till tjänst med förslag. Välkommen att prata med oss. Kombinera gärna med Kirgizistan, Uzbekistan och Tadzjikistan och läs vidare under respektive land.

JW

nougat och andra sorters orientaliskt godis
Sötsaker i Kazakstan. Photo by Catia Climovich on Unsplash