Kosovo

Europas färskaste land, Kosovo, självständigt från Serbien 2008, bjuder på svindlande vacker natur och en av Balkans allra charmigaste och mest välbevarade osmanska städer, nämligen Prizren.

Prizren har ett intressant förslutet som serbisk huvudstad på 1100-talet samt viktigt centrum för albansk nationalism under 1800-talet, när albanerna började samla sig för uppror mot det alltmer sönderfallande osmanska riket i avsikt att skapa en självstyrande albansk stat. Planerna kom på skam under första Balkankriget 1912 när Serbien invaderade Kosovo och den nybildade staten Albanien, som uppstod samma år, inte inkluderade kosovoalbanerna.

Frågan om Kosovo är het för serberna, eftersom den första serbiska statsbildningen på 1100-talet hade sitt centrum där och det i Serbiens historia så viktiga slaget vid Trastfältet (Kosovo polje) ägde rum år 1389 utanför dagens huvudstad Pristina. Där försökte serberna (med hjälp av allierade albaner och bosnier) förgäves stoppa den turkiska expansionen med följd att hela Balkan under fyra århundranden styrdes av den osmanske sultanen i Istanbul. Efter att Serbien återerövrat Kosovo 1912 blev provinsen så småningom del av Jugoslavien och albanerna levde åtskilda i två olika länder.

Idag har man täta band med sina etniska bröder i Albanien, medan Serbien fortfarande betraktar Kosovo som en serbisk provins. I vilket fall blir man oerhört väl bemött som turist i Kosovo, ett uttryck för tacksamhet över omvärldens hjälp i kampen för självständighet. Kosovo är ett givet inslag på de Balkanrundresor vi gjort och kommer att göra och innefattar de för oss bekanta platserna Prizren, Pristina, Trastfältet, det enastående serbisk-ortodoxa klostret Visoki Dečani från 1300-talet samt ölstaden Peja.

Kosovo är ett givet inslag på de Balkanrundresor vi gjort och kommer att göra.

Välkommen att prata Kosovo med oss.

JW

traktor på ett grönt fält med berg i bakgrunden
Kosovo. Photo by Petim latifi on Unsplash