Krim

(autonom republik annekterad av Ryssland)

Dessvärre står den förtjusande Krimhalvön under UD-avrådan sedan Ryssland annekterade området från Ukraina i mars 2014. Det hindrar oss dock inte från att lovorda denna mångfasetterade bygd, där många olika kulturer mötts genom århundradena och dit vi i framtiden åter hoppas kunna arrangera resor. Jalta är en perfekt konferens- och eventdestination, och ett kul sätt att komma dit från flygplatsen i Simferopol är med världens längsta trådbusslinje, åtta mil lång. Vår kulturella rundresa, som erbjudits några grupper genom åren, har varit mycket uppskattad.

Denna diamantformade halvö hyser både grekiska och bysantinska spår och har genomkorsats av många olika folkslag från antiken och framåt. Som resultat av mongolernas väldiga erövringar under 1200-talet uppstod så småningom Krimkhanatet ur resterna av mongolväldet och kom att befolkas av krimtatarer. Detta turk-mongoliska folkslag konverterade till islam och inledde på 1400-talet en lukrativ slavhandel med Krim som bas. Slavar infångades bland kristna grannfolk i Ryssland och östra Europa och totalt beräknas över en miljon människor ha rövats bort i slavräder och sålts till Istanbul och osmanska riket. Denna märkligt nog föga uppmärksammade slavhandel över Svarta Havet pågick under ett par århundraden och Krims stora utskeppningshamn för slavar var Kaffa, som idag heter Feodosija.

Genom de många rysk-turkiska krigen från 1560-talet och framåt utvidgade Ryssland sitt välde, och på 1780-talet erövrade den ryske fältherren Aleksandr Suvorov norra Svartahavsområdet och Krim åt Rysslands kejsarinna (tsarinna) Katarina den stora. Det innebar stopp för slavhandeln och krimtatarerna hamnade under rysk överhöghet. Under andra världskriget ockuperades Krim av Nazityskland och efter att Röda Armén drivit bort tyskarna anklagade Stalin krimtatarerna för att ha samarbetat med nazisterna. Straffet blev deportation och samtliga 250 000 krimtatarer fördrevs till Uzbekistan och i deras ställe befolkades Krim med ditkommenderade ryssar. Krimtatarernas öden åskådliggjordes med glöd och smärta av sångerskan Jamala, vars bidrag till Eurovision Song Contest 2016 handlade om deportationen och tog hem segern det året åt Ukraina.

En märklig manöver i sovjetiska centralkommittén 1954 ändrade Krimhalvöns tillhörighet, från den ryska socialistiska rådsrepubliken till den ukrainska. Under Sovjetunionens existens spelade draget mindre roll men blev akut efter sovjetkollapsen 1991 när Ryssland och Ukraina blev självständiga länder. På Krim var befolkningsmajoriteten ryssar och lindrigt förtjusta över att hamna som rysk minoritet i Ukraina. Under våra besök före 2014 träffade vi många Krimbor som vädrade sitt missnöje med den ukrainska tillhörigheten, men det rättfärdigar såklart inte den ryska annekteringen 2014, vilken fördömts av världssamfundet och placerat Krim på en no-go list.

Efter Sovjets kollaps har krimtatarerna kunnat återvända till Krim och deras gamla huvudstad Bachtjysaraj är med sina välbevarade byggnader ett av halvöns givna besöksmål. Med Jalta som bas tar man sig runt med buss eller med båt längs kusten och beundrar de storslagna naturscenerierna med den karakteristiska lilla borgen ”Svalboet” längst ut på en klippa och i bakgrunden de mer än 1000 meter höga Jajlabergen, som tycks resa sig rakt upp ur havet och som skyddar kustorterna längs Svartahavsrivieran från de kalla nordanvindarna. Observera dock att Svarta havets vattenkvalitet inte är den bästa och att stränderna på flera håll lämnar en del övrigt att önska. Naturen och de historiska sevärdheterna står i fokus. Naturskönt belägen på bergssluttningarna hittar vi också Nikitskijträdgården, som rankas bland Europas främsta botaniska trädgårdar där flera samlingar är unika i sitt slag. Livadiapalatset strax utanför Jalta var sommarpalats åt Rysslands tre sista tsarer men är kanske mest bekant som platsen för Jaltakonferensen i februari 1945, när Roosevelt, Churchill och Stalin tillbringade en vecka tillsammans för att avgöra vad som skulle ske efter tyskarnas snart förväntade nederlag. Det var deras andra möte efter Teheran i november 1943. I de branta soldränkta sluttningarnas förträffliga jordmån utvecklar muskatdruvorna tack vare det förhärskande mikroklimatet den naturliga sötma som gjort dessertvinerna från Massandra så populära och eftersökta.

slott längst ut på en klippa i havet
Svalboet, Krim.

Krimkriget var ett av många rysk-turkiska krig och ägde rum 1853–1856, fast här lierade sig Storbritannien och Frankrike med turkarna mot Ryssland för att skydda sina lukrativa handelsintressen i regionen. Kriget ägde till största delen rum på Krim och bekant är lätta brigadens anfall under slaget vid Balaklava (utanför Sevastopol) den 25 oktober 1854. En av krigshistoriens värsta misstag, som tillskrivs Lord Cardigan och åskådliggjordes i Hollywoodfilmen De tappra 600. Krimkriget frambringade även den första moderna krigsreportern, begreppet tunna röda linjen och sjukvårdsreformatorn Florence Nightingale.

Jalta blev en kurort på modet under senare halvan av 1800-talet, och tsarfamiljen lockade även den ryska aristokratin som lät uppföra ståtliga palats, villor och parker. Till denna förtjusande blomsterdränkta plats sökte sig också berömda författare som Leo Tolstoj och Anton Tjechov, vilka skrev några av sina mest kända verk här. Under sovjettiden belönades förtjänstfulla arbetare med semestervistelser på Krims Svartahavskust, och även sovjetledarna visste att uppskatta Krimsejourer, även om det kunde vara riskfyllt. Medan Nikita Chrusjtjov kopplade av på datjan i oktober 1964 passade Leonid Brezjnev och hans anhang i Moskva på att avsätta honom som generalsekreterare. Samma sak höll på att hända Michail Gorbatjov under de famösa augustidagarna 1991 när kuppmakare i Moskva försökte störta den reformsinnade sovjetledaren. Gorbatjov hölls under några dramatiska dagar fången på datjan i Foros innan Boris Jeltsin i Moskva förmådde kuppmakarna att ge upp. Efter det förklarade många sovjetrepubliker sig självständiga, och Sovjetunionen upplöstes formellt fyra månader senare.

Här finns mycket spännande att uppleva, men när och hur Krim blir ”rumsrent” att besöka vet vi inte. Skriv så länge upp Jalta på en bucket list för kommande oförglömligt event eller som bas för rundturer på halvön.

Och när tiden blir mogen, välkommen att kreera Krimvisit med oss.

JW PB

Kuriosa: Katarina den stora utsåg sin älskare Grigorij Potemkin till generalguvernör över Krim. För att imponera och invagga henne i tron att hans förvaltning inneburit väldiga framsteg för Krim lät han uppföra så kallade potemkinkulisser inför hennes besök 1787. Sanningshalten är omtvistad, men uttrycket har i alla fall bestått som beteckning för skönmålning av en bister verklighet.