Kroatien

Vårt kära Kroatien blev 2013 det senaste tillskottet i EU-familjen, och fr.o.m. januari 2023 ingår landet i både eurosamarbetet och Schengenområdet. Vägen till dagens på kartan hästskoformade nation har varit lång, och det land vi idag känner som Kroatien har funnits i olika skepnader genom tiderna.

Landets fyra landskap, Dalmatien, Istrien, Centrala Kroatien och Slavonien, ingick för mer än tusen år sedan i en gemensam statsbildning men kom sedan att splittras upp och underställas grannländer som Österrike, Ungern och inte minst republiken Venedig.

Den adriatiska kuststräckan från Istrien till Dubrovnik är starkt influerad av Venedig, som under mer än tusen år var en självständig och mäktig handelsrepublik.

Den adriatiska kuststräckan från Istrien till Dubrovnik är starkt influerad av Venedig, som under mer än tusen år var en självständig och mäktig handelsrepublik. För att kontrollera farleden genom Adriatiska havet till Medelhavet åt sin handelsflotta inlemmades kuststäder som Rovinj, Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Trogir och Split i det venetianska imperiet. Även öarna i Kvarnerviken (Cres, Lošinj, Krk och Rab) och hela pärlbandet av bedårande öar som Brač, Hvar och Korčula löd i flera århundraden under Venedig, och förutom att skydda handelsflottan från pirater blev de adriatiska hamnarna viktiga leverantörer av råvaror, livsmedel och hantverk åt den mäktiga sjörepubliken. Storhetstiden nådde sin kulmen under 1200- till 1400-talen men började ebba ut under 1500-talet, när Spanien och Portugal genom sina upptäckter etablerade nya handelsrutter och konkurrerade ut Venedigs monopol på kryddhandeln. Så småningom hamnade de venetianska områdena, liksom övriga Kroatien, under Österrike och Ungern, vilket fick den slaviska befolkningen att efter första världskriget förena sig med sina slaviska bröder och systrar i Slovenien, Bosnien och Serbien och bilda den sydslaviska stat som sedermera kom att heta Jugoslavien. Men som splittrades under våldsamma former när Serbien på 1990-talet försökte hålla samman federationen och hindra de övriga delrepublikernas utträde och självständighet.

Denna adriatiska kust- och övärld utgör några av Europas finaste och mest förtjusande destinationer med fantastisk natur, enastående viner, ostar och skinkor och annan förträfflig mat samt städer där flera har antika anor. Dubrovnik, som under lång tid var en egen republik under namnet Ragusa, hör också till pärlorna längs kusten. Under jugoslaviska kriget 1991 förstördes stora delar av staden, men idag är så gott som allt restaurerat och återuppbyggt. Både Dubrovnik och Split har varit inspelningsplatser för teveserien Game of Thrones, och hängivna fans kan delta i speciella guidade stadspromenader i miljöer som utgjorde seriens fiktiva slavstad Meereen.

Vi har genom åren vinnlagt oss om att kartlägga det mesta av kroatiska kusten och dess övärld, och ska favoritplatser pekas ut, så blir det den ljuvliga halvön Pelješac, norr om Dubrovnik, dit massturismen ännu inte nått. Halvön är känd för sina utsökta viner, och så är det nära till lilla staden Ston som är berömd för sina egenodlade ostron. Närheten till Bosnien-Hercegovina möjliggör intressanta utflykter, till exempel landets enda kuststad, Neum, som ligger i en smal korridor, knappt en mil lång, där den annars från havet helt avskurna inlandsstaten Bosnien-Hercegovina har en minimal tillgång till havet. Neum är för övrigt också en badort där såväl logi som restauranger är åtskilligt mycket billigare jämfört med de närliggande kroatiska orterna. Kör man kustvägen från Dubrovnik till Split måste man alltså resa ut ur Kroatien och EU bara för att några minuter senare återvända till Kroatien (Bosnien-Hercegovina tillhör inte EU, så det är en så kallad yttre gräns).

Vi har genom åren vinnlagt oss om att kartlägga det mesta av kroatiska kusten och dess övärld, och ska favoritplatser pekas ut, så blir det den ljuvliga halvön Pelješac.

”Hästskons” nedre långsida utgörs av sydligaste Dalmatien (ja, dalmatinerrasen härstammar härifrån), som ligger inklämd mellan Bosnien-Hercegovina och Adriatiska havet och smalnar av allt mer för att längst ner i söder vid gränsen till Montenegro bara vara två kilometer bred.

”Hästskons” övre långsida, landskapet Slavonien, sträcker sig mot Serbien inklämt mellan Bosnien-Hercegovina och Ungern, och i Kroatiens kärnland, ”hästskons tå”, hittar vi huvudstaden Zagreb, som under senare år utvecklats till en weekenddestination av format där det absolut är värt att tillbringa någon dag eller varför inte förlägga en konferens hit? Och bara 15 mil söder om Zagreb ligger Plitvicesjöarna, Kroatiens vackraste naturområde med 16 sjöar, hundratalet brusande vattenfall och ett paradis för vandringar.

Så måste vi nämna halvön Istrien, där vi har anordnat ett par företagsevent samt konferenser och kulturresor. Se även under Slovenien, eftersom en smal remsa i nordvästra Istrien tillhör Slovenien och gränsar till Italien. Det istriska kulturarvet har starka italienska influenser och dess bedårande kuststäder är de som stod längst tid under venetianskt inflytande. Istriens inland kallas numera ”Nya Toscana” och briljerar med utsökta viner, tryffel av hög kvalitet, lufttorkad skinka i klass med sin italienska motsvarighet från Parma, olivlundar och inte minst havets läckerheter. Hit anordnar vi resor med gastronomiska strövtåg bland böljande kullar med vinklädda sluttningar, går på tryffeljakt och besöker vingårdar och olivodlingar.

Läs mer om vår Tågresa till Venedig och Istrien, som kommer inom kort.

Och välkommen att diskutera kroatiska land- och öäventyr med oss.

JW PB JK

gammal kanon som står riktad från ett fort ut över havet
Ön Hvar, Kroatien. Foto: Niklas Bönnemark.