Kuba

Salsamusik, cigarrer, rom och Hemingway. Vad mer kan man säga om Kuba? Jo, att de gamla amerikanska femtiotalsbilarna fortfarande rullar på vägarna. Skämt åsido, Kuba är annorlunda och spännande.

Hemingway älskade landet, och hans hem utanför Havanna står än idag orört kvar. Man får inte gå in i huset, utan man står utanför och kikar in genom de öppna fönstren. Glas och tallrikar står framme på köksbordet, och med lite fantasi kan man lätt föreställa sig att husets herre strax är tillbaka med ett par flaskor vin till lunchen.

Sol, härliga badstränder, dykning i klara vatten, djuphavsfiske, besök på tobaksplantage och revolutionshistoria kan Kuba också erbjuda. För att inte tala om musik och dans. Varför inte ta en kurs i salsa under semestern?

När det gäller övernattningar, så kan man gott undvika de stora internationella hotellen med sina all inclusivepaket. På Kuba rekommenderar vi istället så kallade casas particulares, dvs. privatboende hemma hos familjer som hyr ut ett eller ett par rum i sitt eget hus. Fungerar bra även med mindre grupper. Rumsstandarden varierar, men många gånger är den faktiskt högre än på vissa hotell. Dessutom blir det betydligt mer personligt att bo på en casa particular. Familjen erbjuder sig kanske att laga till en hummermåltid på kvällen, eller man blir kanske inbjuden till att ta en drink och röka en cigarr på husets takterass.

De senaste 35 åren har Kuba varit en stor favorit och våra besök har blivit många, vilket gör att vi har mycket goda kontakter på ön.

Prata med oss om Kuba.

PB JW

Kuba. Foto: Bengt Matthiesen.
Kuba. Foto: Bengt Matthiesen.