Liechtenstein

Lilleputtlandet Liechtenstein är ungefär 1½ gång så stort som Fårö vid Gotland. Det är knappt att man hinner säga "Ivoclar Vivadent AG" innan man har passerat landet. Fast varför skulle man säga det? Kanske för att det är ett Liechtensteinbaserat företag som framgångsrikt säljer löständer i över 130 länder runt om i världen.

Fast för turisten på besök lockar säkert andra saker mer än landets industrier, t.ex. något av museerna inne i huvudstaden Vaduz med sina teman frimärken och konst, eller en guidad tur med provsmakning i furstehusets vinkällare med sin sobra miljö. Det medeltida slottet Vaduz, som ruvar uppe bergssidan och vakar över huvudstaden, kan man dock inte besöka, eftersom det är furstefamiljens privata bostad.

En annan trevlig aktivitet är att cykla i Rhensänkan och i behagligt tempo njuta av utsikten upp mot vinodlingarna längs med bergsidorna på den liechtensteinska sidan medan man har Schweiz på andra sidan floden Rhen. En annan populär dagsrundtur med cykel är ”Tre länderturen”, som går från Vaduz till den mysiga medeltidsstaden Feldkirch i Österrike vidare in i Schweiz och sedan tillbaka till Liechtenstein.

Våra erfarenheter av landet utgörs av otaliga besök med bussgrupper, dock alltid bara över dagen. Men man skulle mycket väl kunna stanna ett par nätter i Liechtenstein och göra utflykter i omgivningarna. Ett par mil innanför schweiziska gränsen lockar pittoreska Appenzell med sin osttillverkning och sina hus med färgglada och tjusigt utsirade gavelfasader. För att inte nämna appenzellerwhiskyn Säntis Malt (jodå, även schweizarna tillverkar whisky) som har fått sitt namn efter den närbelägna alptoppen Säntis, som är Appenzelleralpernas högsta topp med sina 2503 meter över havet. Säntis är också ett populärt utflyktsmål nära Liechtenstein. Högst upp är utsikten hänförande, och om vädret tillåter så kan man från toppen se in i sex länder: Schweiz, Tyskland, Österrike, Liechtenstein, Frankrike och Italien.

Så nog kan man tillbringa mer än bara en dag i Liechtenstein. Vem vet, kanske får vi för oss att inkludera detta lilla furstendöme på någon av våra framtida tågresor.

Prata med oss om Liechtenstein.

JW PB

buskar nedanför ett slott
Slottet Vaduz, Liechenstein. Photo by Henrique Ferreira on Unsplash