Malaysia

"Malaysia – Truly Asia" – så lyder reklamkampanjen från landets turistministerium, och det stämmer ju med tanke på att nästan hela Asien finns representerat bland de runt 25 miljoner invånarna som utgörs av malajer (folkslaget som även befolkar Indonesien och Filippinerna) samt indier, kineser och en rad andra folkslag.

Malaysia är en sammanslagning av tidigare brittiska besittningar som i olika omgångar (1957, 1963 och 1965) formats till dagens konstitutionella monarki bestående av två huvuddelar: Västra Malaysia på Malackahalvön med sina tretton delstater samt Östra Malaysia som utgörs av de bägge delstaterna Sabah och Sarawak (samt distriktet Labuan) på ön Borneo. Malaysia delar Borneo (världens tredje största ö) med Indonesien och Brunei.

Malaysia är en väldigt speciell monarki där kungatiteln växlar i femårsperioder mellan västra Malaysias sultaner. En roterande valmonarki, och liknande hittar vi också i Förenade arabemiraten. Av de tretton delstaterna på Malackahalvön är nio ärftliga sultanat och det är dessa nio som vart femte år enas om vilken sultan som skall utses till yang di-pertuan agong ’han som blivit herre’. Övriga delstater leds av guvernörer och har inget inflytande över kungavalen. Med nio kungliga familjer har Malaysia hundratals prinsar och prinsessor, kända för att kunna leva loppan ordentligt, och en intressant inblick får man i boken En gång var jag prinsessa av australiensiska Jacqueline Pascarl-Gillespie, som under några år på 1990-talet var gift med en malaysisk prins.

En ofta förbisedd del av halvön är det magnifika inlandet, Cameron Highlands och nationalparken Taman Negara, med regnskogar och teodlingar.

Cirka 60 procent av Malaysias befolkning är malajer och därmed automatiskt muslimer. De lever under sharialagar medan övriga 40 procent är underställda ett civilt rättsväsen. Det heter att landet har religionsfrihet men om en malaj vill konvertera från islam till annan religion är vederbörande låst av sharialagarnas förbud mot att lämna islam. De sultanstyrda delstaterna är mer eller mindre konservativa vad gäller islams roll och med tanke på ökande radikalisering bra att i förväg kolla vad som gäller, framför allt om man tänker besöka östra och norra delen av Malackahalvön. Utanför östkusten hittar vi de paradisiska Perhentianöarna samt de likaledes ljuvliga öarna Redang och Tioman. Notera dock att religionen sätter gränser för ”hålligånget” på östkustöarna till skillnad från västkustens välbekanta destinationer Langkawi och Penang. Langkawis vita palmkantade korallstränder anses vara Malaysias bästa, men på ön finns även många trevliga utflyktsmål till storartade naturupplevelser, trevliga strandbarer och förträffliga restauranger. Langkawi är dessutom en skattefri zon med gynnsamma priser på importerade varor som alkohol, tobak, parfymer och elektronik. På västkusten ligger också paradisön Pangkor vars västra del mot Indiska Oceanen utvecklats för turism medan den östra halvan bebos av lokalbefolkningen. En ofta förbisedd del av halvön är det magnifika inlandet, Cameron Highlands och nationalparken Taman Negara, med regnskogar och teodlingar. Likaså skall man inte missa en stopover i huvudstaden Kuala Lumpur, varifrån man kan nå olika delar av Malackahalvön med tåg eller lokalbuss.

Till Borneo, en av våra absoluta favoritdestinationer, får man dock ta inrikesflyg men först några ord om regnperioderna. Västkusten med Langkawi, Penang och Pangkor lämpar sig bra för besök under våra vintermånader eftersom sydvästmonsunen drar in från mars till oktober. På östkusten samt Borneo är det tvärtom, så bästa tidpunkt för besök är under våra sommarmånader! Ingen vinterferie där alltså eftersom nordostmonsunens häftiga regn sveper in från november till mars. Å andra sidan får man även under ”torrperioden” räkna med lite uppfriskande regn på ljuvliga Borneo, vars malaysiska delar fram till 1963 hette Brittiska Nordborneo. I delstaten Sarawak ligger ”kattstaden” Kuching, en mycket vacker, färgstark och intressant stad och räknas som en av Sydostasiens pärlor med spännande kulturmix av marknader, kyrkor, moskéer, kinesiska tempel samt härlig blandning av traditionell och viktoriansk arkitektur. Lämpligt avstamp för turer till ibanfolket där man bor som gäst i karakteristiska långhus och får ta del av deras tidigare huvudjägarkultur.

Borneos orangutanger möter man om man har tur ute i regnskogarna, men garanterat på ett av de rehabiliteringscentra som etablerats för att lära orangutanger som hållits i fångenskap, samt föräldralösa orangutangungar, att klara sig på egen hand. Under flera år tränas orangutangerna i de grundläggande färdigheter som krävs för ett liv i det fria. Orang-utan betyder ’skogsmänniska’ på malajspråket och förekommer i vilt tillstånd enbart på Borneo och indonesiska ön Sumatra.

I Borneos regnskogar har vi även siktat skäggsvin, asiatisk pygméelefant, långsvansad makak, gibbonapa, näsapor, flygekorrar och vandrande pinnar. Sumatranoshörning och trädleopard rör sig också bland snåren men är svårskådade såvida man inte gör som svenske fotografen Mattias Klum och tillbringar 14 månader i Borneos regnskogar. Bilderna finns i den magnifika boken Skogens öga. Borneos växter går inte heller av för hackor, till exempel Rafflesia, världens största blomma som mäter en meter i diameter. Denna märkliga blomma förekommer endast på Borneo och Sumatra och är egentligen en parasit som lever på andra växters rötter.  Rafflesia förekommer året runt, växer snabbt och sväller ut till sitt imponerande omfång men vissnar efter några dagar. Och så har vi de berömda köttätande kannrankorna, som finns i olika storlekar.

I Borneos regnskogar har vi även siktat skäggsvin, asiatisk pygméelefant, långsvansad makak, gibbonapa, näsapor, flygekorrar och vandrande pinnar.

Vi har rest privat och som färdledare hos tidigare arbetsgivare i malaysiska delen av Borneo och bistått flera privatresenärer och smågrupper med intressanta reseupplägg. Därtill har vi arrangerat konferensresa ”bland huvudjägare och orangutanger på Borneo” förlagd till Kuching och Batang Ai, något som kommer att repriseras framdeles. Men välkommen med förfrågningar vare sig det gäller västra eller östra Malaysia.

Prata med oss om Malaysia och Borneo.

JK JW

Orangutang på Borneo.
Borneo (Malaysia). Foto: Jörgen Westerhov.