tåg i rörelse vid skog

Nu vågar vi resa igen

24 september 2021
Den generella avrådan från icke nödvändiga resor som har gällt sedan coronaviruspandemin bröt ut i början av 2020 tas bort den 1 oktober 2021.

Bakgrund

I mars 2020 införde Sveriges utrikesdepartement en avrådan för svenska medborgare från icke nödvändiga resor till alla länder. Därefter har avrådan i flera omgångar hävts från vissa länder. och det har i praktiken blivit möjligt att resa dit igen.

Vad gäller nu?

Nu öppnar sig möjligheterna att besöka fler länder. Fortfarande behöver du dock tänka på följande inför utlandsresan:

  • Pandemin är inte över. Det är fortfarande klokt att följa myndigheternas rekommendationer om att tvätta händerna ofta och att undvika att vistas ute bland folk om man är sjuk.
  • Var uppmärksam på vilka regler som gäller för inresa och vistelse i det eller de länder du tänker besöka. Det är viktigt att följa de regler, råd och rekommendationer som gäller under transporten och på resmålet. Ett stort eget ansvar faller på den enskilde resenären att genomföra resan på ett säkert sätt. I många länder gäller fortfarande t.ex. krav på munskydd, uppvisande av negativa pcr-tester eller vaccinationsintyg/covidbevis. I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer. Generellt sett är det enklare att resa om man är fullvaccinerad mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ovaccinerade utlandsresenärer att testa sig när de återvänder till Sverige.
  • Även om det inte längre finns någon generell avrådan från icke nödvändiga utlandsresor, avråder UD fortfarande från resor till vissa av världens länder och regioner. Oftast är de inte relaterade till pandemin, utan det kan handla om säkerhetsläget på platsen. Se här vilka länder och regioner som är berörda.
  • Se över din reseförsäkring, som oftast ingår som en del av hemförsäkringen. För dig som reser i tjänsten kan en särskild försäkring behövas.
Bild längst upp:
tåg i rörelse vid skog
Tåg som rör sig på en skogbeklädd sluttning i Goa, Indien. Foto: Photo by JK/Unsplash.