Nya Zeeland

Enligt ett gammalt talesätt kommer man till Kina om man gräver sig rakt genom jorden! Det gäller knappast om grävandet utgår från Sverige, utan möjligen om det påbörjas i Sydamerika. Antipoden för vår del (så långt bort man kan komma från Sverige) ligger knappt 200 mil öster om Nya Zeeland, mitt ute i Stilla Havet. Så bortsett från några Stillahavsöar kan vi väl betrakta Nya Zeeland som vårt mest fjärran resmål.

Den förste europé som upptäckte Nya Zeeland var holländaren Abel Janzoon Tasman som år 1642 undersökte sydliga farvatten i jakt på kryddor. Eftersom man inte hittade några kryddor struntade holländarna i att utforska landet ytterligare.

Det blev istället kapten James Cook som drygt hundra år senare följde holländarnas sjökort och kartlade Nya Zeeland mer ingående. Men då hade holländaren Tasman redan uppkallat landet efter den dimmiga nederländska provinsen Zeeland, och namnet har bestått. Även om man tycker att maoriernas namn Aotearoa (Vita molnets land) är mycket vackrare.

Maorierna tros ha invandrat i perioder mellan 800- och 1300-talet från Polynesien. De färdades i kanoter mer än 5000 kilometer över öppet hav, och maorier räknar sina anor från vilken waka (kanot) förfäderna anlände med. Nya Zeeland är därmed det sista av världens betydande landområden som koloniserades av människor.

Nyzeeländaren kallas ofta för kiwi, ett ord som vi annars främst förknippar med en frukt som inte alls härstammar från Nya Zeeland, utan från Kina. Det var när Nya Zeeland började odla frukten i stor skala och med väldig framgång marknadsförde den som kiwifrukt. Ursprungligen är kiwi emellertid maoriernas namn på en nattaktiv inhemsk flygoförmögen fågel. Och apropå djur så är Nya Zeeland till skillnad från Australien helt förskonat från såväl giftormar, krokodiler, dödliga maneter och annan farlig fauna.

Nya Zeeland blev en separat brittisk koloni år 1841. Värt att notera är att Nya Zeeland aldrig var någon straffkoloni, som Australien. Invånarna kom från högre sociala skikt. Fast i Nya Zeeland talar man helst tyst om att de första europeiska nybyggarna var frigivna straffångar som avtjänat sina straff i Australien.

Största stad, och ankomstort för de flesta besökare, är Auckland. Staden breder ut sig över en kolossal yta på en smal landremsa mellan två naturliga hamnar. Från att tidigare ha haft rykte som en av världens tristaste städer (för 30 år sedan gav man ut helsvarta vykort försedda med texten ”Auckland by night”) har Auckland omgestaltats i grunden och blivit en sjudande kosmopolitisk stad. Norrut hittar man kaurikusten, uppkallad efter de lokala träden, och den berömda bukten Bay of Islands, men de flesta väljer att ta sig söderut från Auckland till mitten av Nordön. Här är man verkligen i centrum av ”maoriland” .

På Nordön bor majoriteten av landets maorier, och i staden Rotorua finns kulturcentrum, där man får djupare insikt om maorikulturen. Dessutom påminns man om naturkrafterna vid olika gejsrar. I de vulkaniska området pyser och puttrar det från fumaroler, alltså sprickor ur vilka det pyser ut gaser, och i gyttjepölar kokar leran.

Nordön bjuder också på vindistrikten Hawkes Bay och Gisborne samt huvudstaden Wellington, varifrån man åker med en spektakulär tretimmars färjetur till Sydön.

Om Nordön till stor del är tropisk och vulkanisk, är Sydön en blandning av Norge, England och Patagonien med glaciärer, dramatisk vildmark, pingviner och albatross. Två så distinkt olika öar utgör alltså huvuddelarna i Nya Zeeland, och besök på båda är nödvändigt för att få en helhetsbild av landet!

Vi har genom åren lagt upp åtskilliga bilpaket åt våra gäster och även besökt landet privat och som färdledare på rundresor hos tidigare arbetsgivare. Även rundresor åt privatresenärer med tåg och lokalbussar har vi i bagaget samt konferensarrangemang i Auckland och Queenstown, och senast häromåret en konferens förlagd till tre olika platser: vindistriktet Marlborough på Sydön, huvudstaden Wellington samt Auckland.

Så välkommen att tillsammans med oss bygga er resa och prata Nya Zeeland med oss.

JW PB CB

skylt med text
Nya Zeeland. Foto: Bengt Matthiesen.