Österrike

"My name is Bond, James Bond." Vill man höra denna klassiska filmreplik och samtidigt ha möjlighet till glaciärskidåkning, så är österrikiska Sölden ett bra val.

Sedan sommaren 2018 finns här nämligen ett bondmuseum, 007 Elements, inrymt i en byggnad som ligger och balanserar på en alptopp på 3 000 meters höjd. Museets läge är ingen slump. För Gaislachkogl, som alptoppen heter, är en av Bondfilmen Spectres inspelningsplatser. Filmen hade premiär 2015 och är den fjärde med Daniel Craig i huvudrollen som agent 007.

Största delen av Österrike domineras av Alperna, vilket gör landet attraktivt inte bara för skidåkare, utan även för naturälskande vandrare. Det nästan så att man kan ta på bergen och dalarnas enastående skönhet. På de högre höjderna seglar alpkajorna tyst fram i luften, och vattnet i de klara bergsbäckarna porlar rogivande. Lite längre ner breder böljande ängar ut sig, och på avstånd hör man den dova klangen från några betande alpkor. Plötsligt dyker ett yrvaket murmeldjur upp efter sin långa vintersömn och ger ifrån sig sitt karaktäristiska varningsljud, som låter likt en kraftig busvissling. Nere i dalgångarna ligger sagolika små byar, där man kan promenera längs huvudgatan och njuta av de vackert snidade träbalkongerna med sina prunkande röda blomsteruppsättningar. 

Österrike erbjuder ett stort antal markerade vandringsleder med varierande svårighetsgrader för den som vill ha en aktiv semester. Men det finns också en historisk del av landet med platser som fortfarande badar i Kejsar Franz Josef I:s kungliga glans och minnet av de stora kompositörerna Mozart, Schubert, Mahler, Beethoven och valskungarna Strauss. Både i Mozarts födelsestad Salzburg och huvudstaden Wien lever det musikaliska arvet i allra högsta grad vidare.

Vid sidan om musiken erbjuder både Salzburg och Wien en intressant inblick i arkitekturens värld. I Salzburg kan man njuta av barockens överdådiga prakt, medan många av de imponerande byggnaderna i centrala Wien är från 1800-talets kejsartid. Men huvudstaden uppvisar också många vackra och intressanta  byggnader som härstammar från epoken strax efter sekelskiftet 1900. Då blev Österrike berömt för sin speciella secessionsstil, österrikarnas variant av jugendstilen. Ett av de mer förnäma exemplen är Otto Wagners Postsparkasse i centrum och kyrkan Kirche am Steinhof, som byggdes åt ett mentalsjukhus i utkanten av Wien.

Under decenniernas lopp har vi arrangerat, genomfört och guidat dussintals Österrikeresor med skidåkning, vandringar, besök i saltgruvor, båtfärder på Neusiedlersjön, vinprovningar, musikkonserter, wienervalslektioner, arkitekturrundvandringar och privata spårvagnsrundturer i Wien m.m.

Så tveka inte att prata med oss om Österrike.

PB JW

apfelstrudel på vit tallrik
Apfelstrudel, österrikiskt bakverk. BIld av RitaE från Pixabay