Panama

Panama är inte bara än en kanal som erbjuder en genväg mellan Atlanten och Stilla havet, utan även ett land med slingrande floder, regnskog och dimhöljda berg.

Här finns tre arkipelager med 1 500 öar. Bocas del Toro i norr och San Blas i söder är ögrupper med fantastiska stränder och korallrev att dyka och snorkla i.

Huvudstaden, Panama City, är dels som ett slags Mellanamerikas Miami med en skyline av moderna skyskrapor, samtidigt som Gamla stan, med sina gränder och små torg som kantas av vackra hus i spansk kolonialstil, påminner om landets historia och koloniala förflutna.

Från Panama City kan man göra en- eller flerdagsutflykter inåt landet och besöka emberaindianerna, ursprungsbefolkningen i Panama och Colombia. Med motordrivna, långa smala träkanoter tar man sig uppför floden Chagres och besöker någon av indianbyarna. Det är lite Skansen över det hela, men spännande att färdas längs floden och intressant att få en inblick i indianernas traditioner.

El Valles vandringsleder, som sträcker sig mellan tropisk regnskog, barrskog och trädlösa vidder, kan nås på en dag från huvudstaden Panama City. Här stöter man på magnifika vattenfall, klippmålningar från tidig indiantid och med tur kanske också den lilla utrotningshotade guldgrodan som fått sitt namn på grund av sin gyllene hud. Som plastsouvenir är den i alla fall ständigt närvarande.

I västra Panama, i nationalparken Volcán Barú som delvis hänger ihop med den sällan besökta Parque Internacional La Amistad, finns landets bästa vandringsmöjligheter genom fascinerande bergsregnskog med chans att få se många udda fågelarter, som till exempel tukanen med sin extremt färgglada jättenäbb.

Tukan
Tukan i Panama. Foto: Ronald Kötz/Pixabay.

Ofta kombineras Panamavistelsen med till exempel Costa Rica. Andra varianter är att kombinera Panama med Dominikanska republiken, Curaçao eller Aruba.

I Panama har vi varit med konferensgrupp, flera privatupplägg och färdledaruppdrag.

Prata med oss om Panama.

PB JW

park med skyskrapor i bakgrunden
Panama. Foto: Jörgen Westerhov.