Påskön

(del av Chile)

Påskön är en av jordens mest isolerade platser. Ön tillhör Chile sedan 1888 och flygtiden från chilenska fastlandet är drygt fem timmar. Avståndet är nästan 3700 km, alltså lika långt som mellan Irland och Newfoundland.

Vid ankomsten välkomnas man på sedvanligt polynesiskt maner med blomsterkrans runt halsen. Påskön, eller Rapa Nui på polynesiska, är en av världens mest isolerade platser. Närmaste bebodda ö är brittiska kronkolonin Pitcairn, 2000 km västerut, där de flesta av öns cirka femtio invånare är direkta ättlingar till myteristerna på Bounty och deras polynesiska kvinnor. Påskön har cirka 5000 invånare, varav runt 60 procent anses härstamma från det polynesiska samhälle som går under namnet ”Folket från den förlorade kulturen”.

Peruanska slavhandlare kidnappade åtskilliga påsköbor 1862–1863. De som klarade sig från slavhandlarna föll offer för de sjukdomar som de vita förde med sig, och som nästan helt utplånade den polynesiska urbefolkningen. På 1800-talet bidrog kristna missionärer ytterligare till den inhemska kulturens förfall och i slutet av 1800-talet fanns 111 av tidigare 10.000 kvar. När ön införlivats med Chile år 1888 återbefolkades den med spansktalande från fastlandet. Samtliga öns invånare bor i huvudorten Hanga Roa på den skyddade västkusten, och här ligger också hotellen.

Längs sydkusten hittar vi de karakteristiska statyerna, som kallas moai och är uthuggna i tuff, en mjuk vulkanisk sten. Själva stenbrottet låg vid vulkankratern Rano Raraku. Man använde stenyxor av basalt och formade sina statyer direkt i berget. Sedan höggs de loss och transporterades till respektive uppställningsplats på ön. Statyerna ärade döda förfäder eller hövdingar och skulle förmedla den dödes kraft och visdom till samhällena, som tidigare fanns runt hela ön. Därför stod också statyerna med ryggen mot havet och med ansiktena mot byn.

Flera av statyerna ligger kvar i stenbrottet ofärdiga som om alltihop plötsligt stannat av. Man tror att det beror på att träden tog slut. Ön kalhöggs fullständigt och utan trädstammar kunde man inte resa upp statyerna. Den skog man ser är nyplanterad.

Påskön är som mest 24 km lång och 12 km bred, 160 kvadratkilometer stor. Avståndet till Hawaii mot nordväst är 7000 km och söderut är det 6000 km till Antarktis. På öns norra sida ligger två riktiga söderhavsstränder. Anakena heter den ena och här finns sex uppresta statyer. Dessa låg tidigare begravda i sanden och hittades först 1986.

Vid Ahu Akivi står sju moai som för ovanlighetens skull tittar ut över havet! De representerar de första människor som kom till Påskön under 400-talet. Enligt legender tvingades kung Hotu Matu tillsammans med sex andra söka sig nytt land och gav sig iväg från Marquesasöarna i nuvarande Franska Polynesien. De hittade Påskön och dessa sju moais anses vara de äldsta av Påsköns statyer, tillverkade på 700-talet. Anledningen till att de står vända mot havet för att hälsa kung Hotu Matu när han inledde koloniseringen av Påskön.

Ett annat givet besöksmål är Orongo med sina lämningar av ”fågelkulten”. Denna märkliga kult är av ganska sent datum, 1700- och 1800-talen, och gick ut på att var och en av öns olika klansamhällen utsåg en representant som skulle simma över till tre mindre öar i havet utanför. Där skulle de invänta fregattfåglarnas ankomst och tävlingen gällde att ta det första ägg som lades. Hövdingen för den klan vars representant segrade blev sedan utsedd till öns ”Fågelman” under ett år.

Vid Ahu Vinapu finns rester av vad som anses representera sista fasen i öns avancerade stenhuggarkonst, nämligen murar vars stenars fogats samman på ett sätt som påminner om inkamurarna i Peru. Thor Heyerdahl tog det som bevis för att öarna befolkats från Peru, medan andra anser att det är en logisk följd av utveckling i den egna polynesiska stenhuggarkonsten.

Påskön är ett sanslöst fascinerande resmål, ett världsarv, dit vi även har haft glädjen att få producera en konferensgrupp. Så varför inte förlägga er nästa konferens till Påskön? Vi har erfarenheten!

Prata Påskön med oss.

JW CB

Stenstatyer på Påskön
Påskön, Chile. Photo by Thomas Griggs on Unsplash